Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme"— Præsentationens transcript:

1 Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Den fede skole Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme

2 Energigivende stoffer
Kulhydrat 17 kJ / g Protein 17 kJ / g Fedt 39 kJ / g Alkohol 30 kJ / g

3 Kulhydrater Er musklernes vigtigste energikilde
Der er kulhydrat nok i depoterne til et par timers arbejde med moderat til hård intensitet Der er forskellige typer kulhydrat inddelt efter den hastighed hvormed de optages og forbrændes i kroppen

4 Kulhydrater Det anbefales at 50 – 65 E% af en dagskost kommer fra kulhydrater Max. 10 E% bør komme fra letoptagelige kulhydrater Letoptagelige kulhydrater har et højt glykæmisk indeks

5 Glykæmisk indeks (GI) GI er et udtryk for hvor meget blodsukkeret stiger, efter man har spist en fødevare i forhold til en referenceværdi (glukose = indeksværdi 100) Fødevarerne inddeles efter hvor hurtig de giver blodsukkerstigninger i forhold til glukose i disse kategorier: Over 70  - højt GI 55-70  - medium GI under 55  - lavt GI

6 Høj glykæmisk indeks

7 Højt glykæmisk indeks Riskager 77 Bagte kartofler 85 Pommes frites 75
Druesukkertablet 102 Honning 73 Donut 76 Cornflakes 84 Flutes 95

8 Middel glykæmisk indeks

9 Middel glykæmisk indeks
Sodavand Fanta 68 Marsbar 64 Pasta 55 Kogte kartofler 56 Rosiner 64 Mango 56 Pitabrød 64 Hvide ris 58

10 Lavt glykæmisk indeks

11 Lavt glykæmisk indeks Havregrød 49 Brød med bygkerner 27
Parboiled ris 48 Cheasy yoghurt 14 Umoden banan 30 Moden banan 54 Æbler 41 Fuldkornspasta 37

12 Proteiner Bruges primært til genopbygning af muskelceller
Alle celler i kroppen består af protein Findes i store mængder i hår, negle, hud osv. Personer der er syge, meget fysisk aktive, vil tabe sig eller være muskelbundt har behov for mere protein

13 Proteiner Det anbefales at en normalvægtig, rask voksen indtager ca. 0,75 g protein / kg / dag Dette svarer til at 10 – 15 E% kommer fra proteiner af god kvalitet Hvis du vokser, er gravid, træner meget eller vil tabe dig anbefales det at 15 – 30 E% kommer fra protein af god kvalitet

14 Proteinkilder

15 Fedt bruges som isolering af kroppen mod varme og kulde
bruges som beskyttelse af organer mod slag bruges til opbygning af celler og hormoner bruges til transport af nerveimpulser bruges til energireserve

16 Fedt Det anbefales at max 30 af den mængde energi der indtages hver dag kommer fra fedt Hvis man skal tabe sig anbefales det at 20 E% kommer fra fedt Fordelingen af de forskellige fedtsyrer (typen af fedt) er ikke underordnet

17 Fedt Max 10 % af den mængde fedt der indtages bør komme fra animalsk fedt Min. 10 % af den mængde fedt der indtages bør komme fra monoumættede fedtstoffer (olivenolie og andre ”tykke” planteolier) Min. 10 % af den mængde fed der indtages bør komme fra polyumættede fedtstoffer (planteolier og fisk)

18 Fedtkilder

19 BMI = Bare mad indenbords?
Vægtzonerne defineres ud fra BMI (Body Mass Index) BMI = vægten højde x højde (højde angives I meter) BMI-zoner: < 18,5 : undervægtig 18,5 – 25,0: normalvægtig 25,0 – 30,0: overvægtig > 30,0 : fedme > 35,0 : ekstrem fedme

20 Hvor er taljen Taljen siger også lidt om vægten
Talje / hofteforholdet skal være i orden: THR = taljen hoften Kvinder: max 0,8 Mænd: max 1,0

21 Vidde i livet Livvidden er ikke kun et tal Kvinder max 80 cm (88 cm)
Mænd max 94 cm (102 cm) Der er en øget risiko for følgesygdomme ved fedme hvis livvidden er højere en tallene i ( )

22 Nyttige links www.altomkost.dk/viden_om/Glykaemisk_indeks.dk

23 Há en god aften - og god træning


Download ppt "Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google