Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Konference om Retssikkerhed på skatteområdet Onsdag den 4. november 2009 Fællessalen Christiansborg.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Konference om Retssikkerhed på skatteområdet Onsdag den 4. november 2009 Fællessalen Christiansborg."— Præsentationens transcript:

1 Konference om Retssikkerhed på skatteområdet Onsdag den 4. november 2009 Fællessalen Christiansborg

2 Kontrol af skatteoplysninger - Dataspejling og udlevering af oplysninger Statsautoriseret revisor John Bygholm

3 Lovgrundlaget Skattekontrollovens § 6, stk. 1. ”Enhver erhvervsdrivende, der fører regnskab, har, hvad enten den pågældende ifølge lovgivningen er regnskabspligtig eller ej, pligt til på begæring af told- og skatteforvaltningen til denne at indsende sit regnskabsmateriale med bilag for såvel tidligere som for det løbende regnskabsår og andre dokumenter, der kan have betydning for skatteligningen, herunder for afgørelsen af skattepligt her til landet. Indsendelsespligten omfatter også regnskabs- materiale mv. vedrørende den skattepligtiges virksomhed i udlandet, på Færøerne eller i Grønland.”

4 Skatteretsrådets notat af 30. september 2005 om skattekontrollovens § 6, stk. 1. ‣ Anbefaler en revision af SKAT’s praksis. ‣ Regnskabsmateriale omfatter bl.a. revisionsprotokoller. ‣ Andre dokumenter end regnskabsmateriale. ‣ Skatteligningen skal baseres på autentiske dokumenter, oplysninger og forklaringer. Det er disse fakta, der skal danne baggrund for en skatteansættelse, og derfor er det oplysninger af denne karakter, som myndighederne kan kræve udleveret. ‣ I modsætning hertil står oplysninger af vurderende eller rådgivende karakter. ‣ Historiske fakta. ‣ Ikke vurderinger, rådgivning og efterfølgende bemærkninger. ‣ Rådet henstiller, at SKAT revurderer retningslinjerne.

5 SKM2007.277 SKAT ‣ Erhvervsdrivendes pligt til udlevering af regnskabsmateriale mv. ‣ God forvaltningsskik: SKAT beder ikke om oplysninger mv., som ikke er relevante eller nødvendige for den konkrete sag. ‣ Regnskabsmateriale. ‣ Andre dokumenter: - Skatteretsrådets kritik - Det indskærpes, at god forvaltningsskik indebærer, at indhentelse af andre dokumenter end regnskabsmateriale sker ud fra nedenstående retningslinjer: - Skatteligningen skal som udgangspunkt baseres på autentiske dokumenter, oplysninger, forklaringer osv. - Bestyrelsesprotokoller og responsa eller due diligence rapporter kan være omfattet. ‣ God forvaltningsskik medfører, at SKAT ikke anmoder om oplysninger mv., som ikke er relevante eller nødvendige for sagsbehandlingen.

6 Udtalelse af 7. december 2007 fra FSR’s Skatteudvalg ‣ Udlevering af andre dokumenter end regnskabsmateriale. ‣ Opfordring til at bede om en konkret og skriftlig forklaring på, hvilke posteringer i bogføringen der ikke er tilstrækkeligt dokumenteret i underliggende bilag og dokumenter. ‣ Det er ikke den ene parts afgørelse, om et dokument kan have betydning for skatteligningen.

7 Dataspejling ‣ Formentlig opstået som middel i arbejdet med økonomisk kriminalitet. ‣ Skattekontrollovens § 6, stk. 5: ”I det omfang de nævnte regnskabsoplysninger mv. er registreret elektronisk, omfatter forvaltningens adgang til disse oplysninger også en elektronisk adgang hertil.” ‣ Hvis SKAT havde generel adgang til dataspejling var den forudgående ”debat” helt overflødig. ‣ Er også i konflikt med ”privatlivets fred”.

8 Dataspejling ‣ Der er ikke hjemmel til dataspejling uden retskendelse og skal Danmark være et retssamfund må der ikke etableres hjemmel til dataspejling uden retskendelse.


Download ppt "Konference om Retssikkerhed på skatteområdet Onsdag den 4. november 2009 Fællessalen Christiansborg."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google