Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Omlægningen af refusionssystemet pr. 1. januar 2011 Oplæg, Jobcentre fra Hovedstaden/Sjælland, den 11. februar 2011.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Omlægningen af refusionssystemet pr. 1. januar 2011 Oplæg, Jobcentre fra Hovedstaden/Sjælland, den 11. februar 2011."— Præsentationens transcript:

1 Omlægningen af refusionssystemet pr. 1. januar 2011 Oplæg, Jobcentre fra Hovedstaden/Sjælland, den 11. februar 2011

2 Refusionsomlægningen  Aftalegrundlaget og lovgivningen  Elementer i refusionsomlægningen  Økonomiske konsekvenser af de enkelte elementer  Beregning af de byrdefordelingsmæssige konsekvenser  Likviditet  Øvrig udmøntning  Lidt om indfasning af medfinansieringsberegningerne

3 Aftalen om finansloven for 2011  Regeringen, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Liberal Alliance (dog ikke med i aftale om seks ugers selvvalg) indgik i begyndelsen af november 2010 en række aftaler om beskæftigelsesindsatsen, som led i den samlede aftale om finansloven for 2011.  Aftalerne er blevet udmøntet i tre forskellige lovforslag, der alle blev vedtaget af Folketinget den 17. december:  L67 – Ændring af sygedagpengeloven (refusionssatser)  L69 – Ændring af LAB (Prisloft på seks ugers selvvalgt uddannelse)  L71 – Ændring af LAB, dagpengeloven, LAS og lov om kommunal udligning (Virksomhedsrettet aktivering og ændring af refusionssystemet).  Lovforslag om fritagelse for samtaler og aktive tilbud for sygedagpengemodtagere fremsættes i 2011.

4 Elementer i refusionsomlægningen  Ændrede refusionssatser på forsørgelsesudgifterne:  Reduktion og harmonisering af satser - fra 75/50 og 65/35 til 50/30.  Mindre spænd mellem refusion i aktive og passive perioder.  Differentiering mellem refusion af forsørgelsesudgiften under ordinær uddannelse (50 pct. refusion) og øvrig vejledning og opkvalificering (30 pct. refusion).  Medfinansiering af uddannelsesydelse (seks ugers selvvalg).  Et fælles driftsloft  13.700 kr. pr. helårsperson i målgruppen (aktive og passive).  Omfatter driftsudgifter til:  Aktivering af forsikrede ledige  Seks ugers selvvalgt uddannelse (hidtil 100 pct. refusion)  Aktivering af kontanthjælpsmodtagere og revalidender  Aktive tilbud til sygedagpengemodtagere  Aktivering af ledighedsydelsesmodtagere

5 Elementer i refusionsomlægningen  Ingen refusion for administrative udgifter til anden aktør  Det vil sige kun refusion af anden aktørs udgifter til aktive tilbud.  Samme finansieringsregler – uanset om indsatsen gennemføres af jobcentret eller af en anden aktør.  Ændringer i lov om kommunal udligning m.v.  Driftsudgifter til aktivering af forsikrede ledige flyttes fra beskæftigelsestilskud til budgetgarantien som følge af det fælles driftsloft.  Etablering af overgangsordning vedr. den kommunale udligning:  Kompensation for beregnet tab over 0,05 pct. af beskatningsgrundlag i 2011  Kompensation for beregnet tab over 0,1 pct. af beskatningsgrundlag i 2012  Et nyt prisloft på seks ugers selvvalgt uddannelse  140.000 kr. pr. årselev – eksklusiv moms.  Nye rammer for sygefraværsindsatsen  Nye refusionsregler og fælles driftsloft, jf. ovenfor  Indførelse af regler om fritagelser i 2011

6 Økonomiske konsekvenser - 2011  Først og fremmest mindre direkte statsrefusion af forsørgelsesudgifterne  større kommunale nettoudgifter  større blok- og beskæftigelsestilskud  I 2011 forventes den direkte refusion af kommunernes forsørgelsesudgifter reduceret med 8,9 mia. kr. fra 31,1 mia. kr. til 22,2 mia. kr.  Heraf ca. 3,6 mia. kr. vedr. ikke-forsikrede/budgetgarantien og ca. 5,3 mia. kr. vedr. forsikrede/beskæftigelsestilskuddet (hvoraf ca. 4,3 mia. kr. vedrører dagpenge).  Blok- og beskæftigelsestilskuddet forventes samtidig øget fra 23,2 mia. kr. til 32,0 mia. kr.  De samlede offentlige udgifter til forsørgelse er således både før og efter omlægningen på 54,2 mia. kr. Konsekvenser af refusionsomlægningen i 2011, mia. kr., 2011-pl. Refusion Bloktilskud/- Samlet beskæftigelsestilskud 2011 - nuværende regler33,927,361,1 - heraf forsørgelse31,123,254,2 2011 - nye regler24,835,660,4 - heraf forsørgelse22,232,054,2 Ændring-9,18,4-0,7 - heraf forsørgelse-8,98,90,0

7 Økonomiske konsekvenser  I refusionsomlægningen indgår også, at kommunerne forventes at ændre adfærd – dvs. aktivere lidt mindre og ændre redskabssammensætningen så færre aktiveres i øvrig vejledning og opkvalificering, herunder kurser og projekter, og flere i virksomhedsrettede tilbud.  Det skønnes at kunne reducere de samlede driftsudgifter til aktivering af sygedagpengemodtagere med ca. 200 mio. kr. og til aktivering af dagpenge-, kontanthjælps- og ledighedsydelsesmodtagere med i alt 525 mio. kr.  Dvs. en reduktion af driftsudgifterne på i alt godt 0,7 mia. kr.  Forskellen (besparelsen) på de 0,7 mia. kr. udløses kun, hvis der sker en adfærdsændring.  Hvis ikke vil kommunerne, som i dag, samlet set blive fuldt kompenseret herfor – gennem den direkte refusion og blok/beskæftigelsestilskuddet.

8 Økonomiske konsekvenser  Ved fastlæggelsen af det fælles driftsloft, er der taget udgangspunkt i udgiftsskønnet efter de nye regler.  Det vil sige;  Inklusiv den forventede besparelse på 525 mio. kr. vedr. driftsudgifter til aktivering af ledige (både forsikrede og ikke-forsikrede),  Inklusiv forventet reduktion i udgifter til aktive tilbud til sygedagpengemodtagere, og  Inklusiv den forventede besparelse på udgifterne til køb af seks ugers selvvalgt uddannelse  Driftsloftet på 13.700 kr. er herefter beregnet under forudsætning om, at kommunerne under ét vil kunne hjemtage samme refusion (ca. 2,7 mia. kr.) under de nye regler, som under de gamle.  Idet driftsudgifter til aktivering af forsikrede ledige omfattes af det nye driftsloft, og dermed af budgetgarantien, reduceres det særlige beskæftigelsestilskud med ca. 0,8 mia. kr., som føres over i bloktilskuddet.

9 Økonomiske konsekvenser  Ingen refusion af administrative udgifter hos anden aktør.  Annullering af den ”tekniske reduktion” af beskæftigelsestilskuddet på 35,5 mio. kr., som blev indarbejdet, da servicerammen blev løftet med det samme beløb i 2010.  Ikke længere behov for særskilt kontering af administrationsudgifter hos anden aktør på særskilte grupperinger (001 og 002) på funktion 6.45.53.  MEN… fortsat behov for at adskille administrative udgifter fra øvrige anden aktør udgifter af hensyn til konto 5/konto 6 distinktionen og servicerammen.  Prisloft på køb af seks ugers selvvalgt uddannelse  Der indføres et loft over udgiften til køb af seks ugers selvvalgt uddannelse svarende til 140.000 kr. pr. årselev, svarende til ca. 102.000 kr. pr. helårsperson.  Loftet omfatter (for taxameterfinansierede uddannelser, herunder AMU) summen af alle takster undtagen påbegyndelsestaksten, eksklusiv moms.  Loftet gælder det enkelte kursus, ikke et gennemsnit for personen eller målgruppen.  Loftet forventes at give anledning til en mindre aktivitetsreduktion og en samlet besparelse på ca. 389 mio. kr. årligt.  Det er fortsat A-kasserne der administrerer ordningen.

10 Byrdefordelingsmæssige konsekvenser  BM og ISM har foretaget beregninger af de byrdefordelingsmæssige konsekvenser af refusionsomlægningen.  Udgangspunktet er det samme udgifts- og aktivitetsniveau på landsplan, som lå til grund for lovforslaget og ændringsforslaget til finansloven for 2011.  Det vil sige efter de justeringer af indsatsen i form af en lidt mindre intensiv, men mere virksomhedsrettet aktivering, der forventes at følge af de nye regler.  Dette udgifts-, aktivitets-, og ledighedsskøn, er herefter fordelt på landets kommuner på baggrund af år-til-dato (efteråret 2010) oplysninger om fordelingen i 2010.

11 Byrdefordelingsmæssige konsekvenser  På den baggrund er der lavet beregninger af de kommunale nettoudgifter og den forventede kompensation via blok- og beskæftigelsestilskud under hhv. gamle og nye regler.  Forskellen for den enkelte kommune udgør den byrdefordelingsmæssige konsekvens.  Det er denne beregnede konsekvens, som lægges til grund for udmøntningen af overgangsordningen.  Det er altså det af BM beregnede kommunale udgiftsniveau i 2011, der lægges til grund – ikke den enkelte kommunes budget for året.

12 Likviditet  De nye regler giver anledning til en finansieringsmæssig forskydning af omkring 9 mia. kr. mellem stat og kommuner.  Det vil – alt andet lige – give kommunerne et likviditetsmæssigt underskud, da de blok- og beskæftigelsestilskud, der blev fastlagt ved kommuneforhandlingerne i sommeren 2010, blev beregnet på baggrund af de ”gamle” regler.  Til gengæld har kommunerne allerede anmodet om forskudsrefusion for 1. kvartal 2011 – også efter ”gamle” regler.  Likviditetsproblemet vil derfor opstå fra og med den løbende restafregning for 1. kvartal/forskud for 2. kvartal.

13 Likviditet  Følgende bestemmelse er derfor indføjet i lov om kommunal udligning:  ”Indenrigs- og sundhedsministeren udbetaler i 2011en foreløbig kompensation til kommunerne for kommunale merudgifter som følge af denne lov. Kompensationen udbetales i månedlige rater, dog således, at raterne for januar, februar og marts 2011 udbetales den 1. april 2011.”  Det vil sige, at kommunerne kompenseres for deres nettomerudgiftsbehov ved en foreløbig forøgelse af blok- og beskæftigelsestilskuddet.  Den foreløbige merkompensation for de første tre måneder udbetales samtidig med den løbende restafregning af refusionen for første kvartal.  Herefter i månedlige rater.

14 Udmøntning af omlægningen  Lovgivningen vedtaget den 17. december 2010 – dog undtaget nye regler om fritagelser fra samtaler og aktive tilbud for sygedagpengemodtagere, der først fastlægges i 2011.  Ny kommunal kontoplan udsendt af ISM den 22. december 2010 med ”afløbskonti” til registrering af 2010-udgifter, der først modtages i 2011.  Refusionssystemet vil blive justeret i forbindelse med den løbende restafregning for første kvartal 2011 og forskudsrefusionsanmodning for andet kvartal.  Der er udarbejdet en vejledning om hvad der udgør ”ordinær uddannelse” og om registrering heraf.heraf  Der udarbejdes en ny vejledning om opgørelse af kommunernes driftsudgifter ved aktivering = mest konsekvensrettelser.  Medfinansieringsbekendtgørelsen opdateres også med henblik på håndtering af den differentierede refusion under vejledning og opkvalificering og kommunernes medfinansiering af uddannelsesydelse.

15 Medfinansieringsopgørelsen  Der udarbejdes særlige overgangsbestemmelser vedrørende opgørelsen af kommunernes medfinansiering af a-dagpenge og uddannelsesydelse.  De kommunale databehandlere skal opgøre dagpenge efter nye regler senest ultimo maj 2011.  Indtil da, kan dagpengebidraget opgøres efter ”gamle” regler, hvorefter der efterreguleres.  A-kasserne vil formentlig først levere data om udbetalt uddannelsesydelse i løbet af andet kvartal.  Frist for opgørelse af uddannelsesydelse (og genberegning af dagpenge) er derfor 1. september.  Regler om 100 pct. kommunal finansiering ved manglende rettidighed er som hidtil forudsat trådt i kraft den 3. Januar 2011.

16 Hvis De vil vide mere……  Christian Solgaard, cso@ams.dkcso@ams.dk  Den digitale budget- og konteringsvejledning på http://www.ams.dk/Ams/Jobcenterforum/Den-digitale- budget-og-konteringsvejledn.aspx?sc_lang=da http://www.ams.dk/Ams/Jobcenterforum/Den-digitale- budget-og-konteringsvejledn.aspx?sc_lang=da  Jobcenterkursus #12 om økonomien i den kommunale beskæftigelsesindsats. Kurset den 1. og 2. marts 2011er fyldt op, men flere kurser er undervejs….. http://www.ams.dk/AMS/AMS/Ams/Jobcenterforum/bku http://www.ams.dk/AMS/AMS/Ams/Jobcenterforum/bku


Download ppt "Omlægningen af refusionssystemet pr. 1. januar 2011 Oplæg, Jobcentre fra Hovedstaden/Sjælland, den 11. februar 2011."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google