Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

GF2 – Opbygning Fag og Målpinde

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "GF2 – Opbygning Fag og Målpinde"— Præsentationens transcript:

1 GF2 – Opbygning Fag og Målpinde
Der er 6 specifikt uddannelsesrettede fag på GF2

2 Forord om forløbet Grundforløb 2 har en varighed på 20 uger, og kan opbygges af 6 uddannelsesspecifikke fag, som hver især bidrager til at opnå de overgangskompetencekrav fra BEK 1015 bilag 85, som skal være opfyldt, for at eleven kan fortsætte sin uddannelse på elektrikeruddannelsens hovedforløb. Som det fremgår af nedenstående fagbeskrivelser, bidrager de uddannelsesspecifikke fag til, at der på Grundforløb 2 opnås kompetencer i fagene Matematik, Fysik og Dansk, svarende til grundfagene Matematik D, Fysik E og Dansk E. Yderligere vil undervisningen i det uddannelsesspecifikke fag Sikkerhed og Arbejdsmiljø bidrage til, at kompetencekravene til opsætning, flytning og nedtagning af rulle-bukkestilladser samt at eleven er i stand til at udføre førstehjælp og elementær brandbekæmpelse opnås. Ligeledes bliver kompetencekravet om, at eleven under instruktion og opsyn kan udføre arbejde på og nær ved spændingsløse og spændingsførende installationer i boliger opfyldt gennem undervisningen i dette fag.

3 Fagtitler og varighed GF2 Fagtitel 4 uger Installationsteknik 9,5 uger
El-lære og Elektroteknik 9,5 uger Service og kundepsykologi 0,5 uger Automatik 2 uger Dokumentation Sikkerhed og Arbejdsmiljø

4 Fagtitel: Installationsteknik
Niveau Begynder og Rutine Varighed 4 uger Mål og øvrige rammer Niveau: Begynder: Eleven har kendskab til og kan foretage korrekt valg af materialer og komponenter, samt miljørigtigt installationsmateriel til installationer i boliger, og kan installere dette i henhold til fabrikantens forskrifter Eleven er i stand til at udvælge og anvende det korrekte værktøj rigtigt til en given opgave Eleven er i stand til at udføre mindre kommunikationsnetværk i boliger ud fra tegninger og beskrivelser efter gældende love, regler og standarder samt vælge miljørigtigt materiel og anvende dette korrekt i henhold til fabrikantens forskrifter Eleven er i stand til at installere belysning, lysstyringer og kraftinstallationer, samt tilslutte 1 og 3 fasede brugsgenstande i boliger Eleven kan dimensionere kabler og sikringer til boliginstallationer Eleven kan udføre grundlæggende installationer i boliger, herunder installere stikledning, målerafsætning og gruppetavle, tilslutte tilhørende kabler og ledninger i spændingsløse anlæg Eleven kan installere forskriftsmæssig beskyttelse mod direkte og indirekte berøring i boliginstallationer, samt udføre funktionsprøve beskyttelsen. Niveau Rutine: Eleven kan udføre eftersyn og afprøvning før idriftsætning af installationer, samt udføre målinger og fejlfinding på installationer og kredsløb med forskellige former for belastninger Bedømmelse Bestået Bidrager til følgende kompetencemål 4.6, 4.7, 4.8, 4.9, 4.11, 4.12, 4.13, 5.3(Matematik D), 5,2(Dansk E)

5 Fagtitel: El-lære og Elektroteknik
Niveau Begynder Varighed 9,5 uge Mål og øvrige rammer Eleven kan redegøre for el-forsyningsnettets opbygning, produktion, transmission og distribution af elektrisk energi, og de miljømæssige konsekvenser heraf. Eleven forstår og kan anvende elektriske grundbegreber for spænding, strøm, modstand, kapacitet, induktion og effekt ved såvel DC som AC, herunder udføre beregninger og målinger på serie og parallelle kredsløb samt blandede forbindelser ved DC og AC. Eleven kan anvende viden om grundlæggende analoge og digitale komponenter og kredsløb, herunder dioder, ensrettere, gates og transistorers virkemåde og udføre enkle beregninger på disse. Eleven kan udføre beregninger af induktion, magnetisme, frembringelse af vekselstrøm og forstår begreberne elektromotorisk kraft, frekvens, tilsyneladende, aktiv- og reaktiv effekt, cosinus og sinus, arbejde og virkningsgrad. Eleven kan udføre beregninger af induktive modstande og belastninger, herunder transformerens strømme, spændinger, omsætningsforhold og tab. Eleven kan udføre af målinger og fejlfinding på installationer og kredsløb med forskellige former for belastninger. Bedømmelse Bestået Bidrager til følgende kompetencemål 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 5.1(Fysik E), 5.3(Matematik D)

6 Fagtitel: Service og kundepsykologi
Niveau Begynder Varighed 0,5 uge Mål og øvrige rammer Eleven har kendskab til egen rolle i virksomhedsorganisationen, herunder samarbejdet med forskellige faggrupper, og betydningen af at være fleksibel og udføre kvalitetsarbejde, herunder at kunne udføre kvalitetskontrol af eget arbejde. Eleven har kendskab til kundepsykologi og kan anvende servicebegreber i forhold til at yde god kundeservice. Eleven er bevidst om god kundeservice ved udførelsen af arbejdsopgaver, og i samarbejdet med andre aktører. Bedømmelse Bestået Bidrager til følgende kompetencemål 4.16

7 Fagtitel: Automatik Niveau Begynder Varighed 2 uger Mål og øvrige rammer Eleven har kendskab til el-tekniske og automatiske styringsprocesser i industriel produktion, så eleven kan udføre enkelte praktiske arbejdsopgaver inden for vedligeholdelse, betjening og overvågning af maskiner og anlæg. Eleven har kendskab til de grundlæggende principper i styringsteknik, herunder overstrømsbeskyttelse og installationens opbygning, virkemåde og anvendelse, samt forståelse af den tilhørende dokumentation i skemaer for styre– og effektkredse. Eleven har viden om love, regler og standarder der gælder for opbygning af en motorstyring. Eleven kan udføre en grundlæggende motorinstallation, omfattende overstrømsbeskyttelse, start, stop og reversering af en 3-faset asynkron-motor. Bedømmelse Bestået Bidrager til følgende kompetencemål 4.7, 4.8, 4,9, 4.10, 4.12, 4.13, 5.1(Fysik E), 5.2(Dansk E)

8 Fagtitel: Dokumentation
Niveau Begynder og Rutine Varighed 2 uger Mål og øvrige rammer Niveau begynder: Eleven kan dimensionere kabler og sikringer i boliger i overensstemmelse med gældende love, regler og standarder. Eleven kan ved hjælp af it-software udfærdige mindre et-stregs, plan, styre- og effektstrømstegninger. Eleven er i stand til at udarbejde relevant dokumentation i forhold til udført installationsarbejde på mindre installationer Niveau rutine: Eleven har kendskab til de regler, målinger og dokumentationskrav, der gælder for eftersyn og afprøvning af installationer før idriftsættelse, og kan udføre dem under vejledning. Bedømmelse Bestået Bidrager til følgende kompetencemål 4.11, 4.13, 5,2 (Dansk E)

9 Fagtitel: Sikkerhed og Arbejdsmiljø
Niveau Begynder Varighed 2 uger Mål og øvrige rammer Eleven i stand til at anvende og vedligeholde hjælpemidler og håndværktøj korrekt ved udførelse af stærk- og svagstrømsinstallationer Eleven er i stand til at give grundlæggende førstehjælp ved ulykker og sygdomme, samt slukning af mindre brande og hindre brande i at brede sig, jf. gældende love, regler og standarder. Eleven har grundlæggende viden om fagets arbejdsmiljø og personlige værnemidler, herunder viden om ergonomisk rigtige arbejdsstillinger i forhold til opgaver med træk og løft. Eleven kan udføre arbejdsopgaver sikkerheds- og miljømæssigt forsvarligt i henhold til gældende regler, herunder skabe sikkerhed for personer, husdyr og ejendom mod de farer og skader, som kan opstå ved normalbrug af elektriske installationer. Eleven kan under instruktion og opsyn, udføre arbejde på og nær ved spændingsløse og spændingsførende installationer i boliger. Eleven kan på en økonomisk og sikkerhedsmæssig forsvarlig måde vælge arbejdsmetoder til enkle arbejdsopgaver. Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre deltage i opsætning, nedtagelse og flytning af rulle – bukkestilladser. Bedømmelse Bestået Bidrager til følgende kompetencemål 4.9, 4.14, 4.15, 5.2/Dansk E, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4

10 Hvorledes indgår faget matematik?

11 Hvorledes indgår faget fysik?

12 Innovative opgaver – form 1
For elever som har svært ved at lære formler udenad, kan de snydes lidt ved at man kan kaste ”formler” rundt mellem eleverne med en ny formel hver gang. Eleverne skal forholde sig til et videoklip – som ikke er fremstillet i fagtermer, grupper som skal komme med hele tekniske løsninger – i ”kundesprog”.

13 Innovative opgaver – form 2
Koncept – mål, indhold, evaluering – tænk på et spørgsmål – giv eleverne en ”hjerne” – sende ”hjernen” videre til et nyt spørgsmål. Vi skal ikke lære alle ting til eleverne – de skal selv – små ting – læreren finder ud af hvad eleverne ikke kan (Test) og underviser derefter eleverne i det manglende stof. Eleverne stiller op i 2 cirkler og inderste cirkel fortæller yderste cirkel om det som læreren har undervist i – derefter bevæger inderste cirkel en plads til højre og yderste cirkel har nu fortællepligten.

14 Innovative opgaver – form 3
WOOB APP til at navigere med – elever deles op i grupper – eleverne sendes ud efter placerede opgaver – on line – svarer man forkert ryger man et træk tilbage – der går konkurrence i det. Ved færdigheder som eleverne har svært at lære – eksempelvis ohms lov – gribes dette an på en praktisk måde – en kasse modstande – lav 5 grupper – lav en serie-forbindelse – Får spændingen – finder selv de andre værdier – laver herefter en parallel-forbindelse – laver selv opgaver til andre.

15 Innovative opgaver – form 4
Emner opdeles i 4 grupper – eksempelvis inst. Modstand, HPFI, BIB, osv. – eleverne opdeles i 4 grupper og fordeles på Emnerne med en elev fra hver gruppe. En elev i hver gruppe underviser de andre i gruppen, og der byttes efter hvert emne. Generel elevinddragelse – gruppevis – styret – eleverne giver feed back – bruges på flere fag. Rollespil – nogle elever er kunder – nogle er elektrikere – lav forskellige scenarier – dannelse evt. video sekvenser – QR kode, Elever laver lille video, andre bygger videre på den.

16 Innovative opgaver Normal opgave:
En seriekreds med en forsyning på 230Vac/50 HZ består af en ohmsk modstand i serie med en spole. (Tegning vedlagt) Strømmen (I) i kredsløbet er 5A og modstanden R er på 10 ohm. Spolens selvinduktionskoefficient er 0,6 H. Find: XL, S, P, Q, UR, UXL og faseforskydningsvinklen Phi. Tegn et vektordiagram over spændingerne i kredsløbet.

17 Innovative opgaver Innovativ opgave: Samme opgave som ovenstående – anderledes udformet. Tegn en seriekreds bestående af en Ohmsk modstand og en spole. Hvilken spænding og frekvens er den normale på det offentlige lavspændingsnet? Strømmen i kredsløbet er 5 A, og den Ohmske modstand er 10 ohm, hvad er en spoles selvinduktionskoefficient et udtryk for? Hvad er XL og hvorledes beregnes den? Hvilket et af de tre nævnte muligheder skal du ikke bruge for at beregne den induktive modstand i kredsen: 50HZ – 230 Vac – 0,6H Hvad er S et udtryk for og hvordan beregnes den? Hvad er P et udtryk for og med hvilket matematisk princip kan den beregnes?

18 Innovative opgaver Hvilken betingelse skal der til for at P og S har samme størrelse? Hvilken formel anvendes til at finde spændingsfald over modstande? Hvad kan du ellers beregne på dette kredsløb? Tegn et vektordiagram over kredsløbets modstande og spændinger. Kan du tegne mere? Hvad er en faseforskydningsvinkel et udtryk for? Hvilket fysisk princip er med til at fremkalde den? Vis 2 forskellige matematiske principper til beregning af faseforskydningsvinklen.

19 Innovative opgaver - indhold
Nu skal der stoppes el-fagligt indhold i konkrete forme. Gruppe 1 tager et par målpinde i faget - Installationsteknik Gruppe 2 tager et par målpinde i faget- El-lære og Elektroteknik Gruppe 3 tager et par målpinde i faget - Automatik Gruppe 4 tager et par målpinde i faget – Sikkerhed og Arbejdsmiljø

20 Innovative opgaver - eksempel


Download ppt "GF2 – Opbygning Fag og Målpinde"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google