Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Touchteknologi i klasserummet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Touchteknologi i klasserummet"— Præsentationens transcript:

1 Touchteknologi i klasserummet
Et redskab til dialogisk læring Touchteknologi i klasserummet

2 Indhold Et oplæg som tager udgangspunkt i mine praksiserfaringer;
1. Om klassen og klassens projekt 2. Om touchteknologien i vores klasse 3. Hvorfor arbejde med dialogisk læring? 4. Eksempler på dialogisk læring 5. Om teknologi og inklusion 6. Eksempler fra matematik og engelsk 7. Teknologi et middel til at nå læringsmålet 8. Opsamling

3 Om klassen og klassens projekt
Projektet er et samarbejde mellem Favrskov Kommune og Soluters. I 6.a. er der 11 piger og 13 drenge Hver elev i klassen har fået en tablet stillet til rådighed. Eleverne tager den med hjem hver dag Klassen har en klasseblog, hvor vi samler vores produkter og deler dem med hinanden. Billederne er fra elevernes prøve i national test

4 Om touchteknologien i vores klasse
Vi bruger tablets og smartboard Vores tablets består af en touchskærm, et aftageligt tastetur og en lader. Fordele ved at have tablets frem for PC’er: Touchfunktionen bruges en del sammen med programmet notebook, da programmet i forvejen lavet til touch på smartboardet. Når vi filmer eller holder oplæg, bruges skærmen altid uden tastetur, da det gør det mere funktionelt. Når eleverne går ud af klasserummet, er det rart at enheden er så ”let” at medbringe som muligt. Smartboardet er en touchenhed. Vi bruger selvfølgelig touchfunktionen, og derudover er det en samlingsskærm, hvor vi let kan dele med hinanden. Touch er en hjælp, men i særdeleshed er det tilgængeligheden af IT-udstyr, som giver os let adgang til at producere, dele med hinanden og fremvise alle produkter hjemme for forældrene.

5 Hvorfor dialogisk læring?
Olga Dysthe fremstiller 6 centrale aspekter på læring: Læring er situeret Læring er grundlæggende social Læring er distribueret Læring er medieret Læring er deltagelse i praksisfællesskaber Sproget er centralt i læringsprocesser De seks aspekter har jeg været inspireret af. Jeg vil gerne have, at så mange elever som muligt bliver en integreret del af dialogen omkring læring. Mit håb med at udstyre eleverne med hver deres tablet og en fælles klasseblog var, at de ville fortsætte dialogen omkring læringen også udenfor klasserummet.

6 I et krydsfelt mellem analyse og produktion
Grundtanke i min tilrettelæggelse af undervisning: Eleverne lærer godt ved at arbejde skiftevis med analyse og produktion. Det er også med til at holde dialogen i gang. Eksempel: Film-emne Eleverne havde læst om begreberne; Reallyd, Effektlyd og Off-screen-lyd. Herefter så vi og fandt sammen eksempler på lyd i en kortfilm. Til sidst skulle de på 25 minutter producere et minuts film med eksempler på brugen af lyd.

7 Dialog via klassebloggen – om at kickstarte læringsdialogen
Det tog lidt tid at få eleverne i gang med at respondere på hinandens produkter. Her er et eksempel på, hvad vi gjorde ved det. Eksempel: Virksomhedsbesøg på Møbelsnedkeri Om forberedelsen af opgaven: Forberedelse: En dokumentarfilm og læsning om snedkeriets historie Valgfri produktform – lydoptagelse, film eller PhotoStory. Eleverne skulle vælge et fokus. (eksempler: Arbejdsvilkår, maskiner, produkter, stemning på arbejdspladsen osv.) Eleverne var meget engagerede i besøget, de vidste alle, hvad de havde brug for at få med hjem. Eleverne fik to undervisningstimer til redigering – resten var hjemmearbejde (– tablet er altid med hjemme). Dialogen var denne gang lektie – alle skulle kommentere mindst to produkter (-igen, alle har adgang, da tablet er med hjemme)

8 Dialog via klassebloggen – om at kickstarte læringsdialogen

9 Dialog via klassebloggen – om at kickstarte læringsdialogen

10 Dialog via klassebloggen – om at kickstarte læringsdialogen

11 En anden måde at arbejde med dialog
Eksempel: ”Da bedstemor var dreng”. Responsen gives i klassen umiddelbart efter den viste film Fordel: Det går hurtigere end mundtlig respons, og modtageren kan læse sin respons igen og igen. Ulempe: De kan ikke fortsætte en dialog, som er begyndt. Eksempel: Magnus’ Mormor

12 Magnus Mormor respons

13 Magnus Mormor respons

14 Magnus Mormor respons

15 Mere dialog Eleverne styrer nu selv det meste af dialogen. Jeg følger med fra sidelinjen. Der er kommet så mange forskellige ting ind på vores klasseblog fra alle fag, det har sat meget mere gang i deres fælles læringsdialogen.

16 Dialog med hjemmet: Eleverne og forældrene opfordres ofte til at se på bloggen sammen. Skolehjemsamtalen efterår: Målsætning Skolehjemsamtale forår, evalueringssamtale; hver elev fremviser sin del af bloggen.

17 Skype – mere læringsdialog
Social samvær – eksempel på brugen af Skype som lektiehjælp og hygge Mulighed for at arbejde ude af klasserummet

18 Skype – mere læringsdialog
Et andet eksempel på brug af Skype; Pernilles interview med sin morfar

19 Inklusion En del af projektets tanke har været at understøtte inklusion i klassen. Klassen har 7 elever i læse-skrive-vanskeligheder. De elever skulle sikres bedre mulighed for at være med i dialogen omkring læring. Eksempel på synsvinkelskift – fra en stille elev

20 Eksempel: En elev med dyslektiske vanskeligheder
Eksempel fra projektugen: Eleven samarbejdede med en klassekammerat, der kunne skrive. De to drenge ville gerne arbejde med fyrværkeri. Videnindsamling: Film: bøger scannet og læst med CD-ord, interview med fyrværker. Produkt: Seks siders skrevet tekst, filmproduktion om fyrværkeri og sikkerhed og en affyringsrampe lavet i træ. Elevens udbytte: Strukturering af opgaven, videnindsamling, videreformidling.

21 Eksempel på Engelskopgave lavet i Notebook på tablets
Eleverne arbejdede med ”Farytales” og en del af arbejdet var at producere deres egen smart-film ved hjælp af smartoptageren i Notebook. Målet med opgaven var, at få eleverne til at tale mere engelsk og bruge eventyrs genretræk i egne produkter.

22 Eksempler fra matematik på tablets
Algoritmesamling lavet i Notebook. Filmet med screencast-O-Matic fra skoletube, så eleverne kan hente dem hjemmefra. Det kan også laves med smartoptageren i Notebook og samles på et klassedrev, hvis skolen ikke abonnerer på skoletube.

23 Eksempler fra matematik på tablets
Vinkelarbejde i Notebook – touchfunktionen er rar at have!

24 Eksempler fra matematik på tablets

25 Tablets og Smartboard i klasserummet er bare redskaber til læring
- en pointe som vi ofte arbejder ud fra: Det hænder, at teknikken ikke vil, som vi vil. Det vigtigste er, at vi når det indholdsmæssige læringsmål, som er sat. Teknologien er bare midlet til at nå læringsmålet Synsvinkelskift, Matildes udfordring

26 Opsamling Tablets i tasken og smartboard i klassen giver os:
Mulighed for at bringe læringsdialogen ud af klasserummet bl.a. via Skype, klasseblog’en – eleverne kan snakke videre, når de kommer hjem. Mulighed for at dele vores produkter med hele klassen samtidig via smartboardet Mulighed for hele tiden at arbejde i et krydsfelt mellem analyse og produktion. Bedre mulighed for at inkludere elever med læseskrivevanskeligheder. Mulighed for at lade eleverne fortsætte deres arbejde hjemme, fordi de har deres tablet i tasken

27 Touchteknologi i klasserummet - et redskab til at skabe dialogisk læring
Afslutning Tablet-sangen: (af Nicolai, Martin, Pernille og Cecilie)


Download ppt "Touchteknologi i klasserummet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google