Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ytringsfrihed for offentligt ansatte - regler og rammer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ytringsfrihed for offentligt ansatte - regler og rammer"— Præsentationens transcript:

1 Ytringsfrihed for offentligt ansatte - regler og rammer
Kreds Østjylland 26. august 2019 v/ Niels Nørby Pedersen

2 Dagens program Hvor finder vi reglerne om ytringsfrihed?
Praksis fra Folketingets Ombudsmand Dilemmaer Hvor er knasterne? Medarbejderens behov for at ytre sig Ledernes behov for at undgå at medarbejderne ytrer sig Pejlemærker – hvor skal I som tillidsrepræsentanter være opmærksomme? Hvis du vil vide mere

3 Grundlovens § 77 ”Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.”

4 Menneskerettighedskonventionens § 10
” Enhver har ret til ytringsfrihed. Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at modtage eller meddele oplysninger eller tanker, uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til landegrænser.”

5 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed
Vejledningen indeholder en gennemgang af de overordnede regler og principper for offentligt ansattes ytringsfrihed. Reglerne er også gennemgået i Vejledning om god adfærd i det offentlige.

6 Hvad med denne her? ”- er så rasende træt af hende den psykisk syge (...) på Christiansborg” Der står en fucked up medicineret psykisk syg dame (...), der helt hæmningsløst hælder ud af sit triste lorteliv. Og kommenterer alt. Hun er så nedtursramt, at hun ikke engang forsøger at skjule det - nej, hun lever af det. Det er næring. Har lyst til at kvæle hende langsomt. Hvis hun dog bare kunne lukke sin forudsigelige røv bare engang imellem!”

7 Og fra samme afsender….! ”Dronning Margrethe siger nøjagtig lige så hjernedøde ting som Amalie fra Paradise Hotel” ”Paven er et svin”

8 Folketingets Ombudsmand
”Offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed. Det betyder, at de på egne vegne kan deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter. Krænkelser af ytringsfriheden for offentligt ansatte går ud over både den enkelte ansatte og offentlighedens viden om de reelle forhold i myndighederne.”

9 Kun som privatperson Understreg at du udtaler dig på egne vegne og ikke i embeds medfør. ”det er min personlige opfattelse, at…”

10 Vurder disse udsagn ”Jeg arbejder som socialpædagog og oplever, at det socialpædagogiske område konstant bliver nedprioriteret af politikerne. Det går ud over de svageste borgere og det kan vi ikke være bekendt.” ”Jeg er socialpædagog på bostedet Krummen og oplever, at de senere års nedskæringer har betydet, at vore beboere lider overlast og ikke får den hjælp, som de har krav på.” ”Jeg er socialpædagog i (navngiven) kommune og synes, at borgmesteren og hans partifæller i byrådet er snæversynede og inhumane.” ”Jeg er leder af institutionen Bøgely og vil opfordre politikerne til at afsætte flere penge til det specialiserede område i det kommende budgetforlig.”

11 Odder-sagen Odder Kommune havde vedtaget en række besparelser
Kommunens øverste ledelse udsendte en instruks: ”Ledelsen må ikke udtale sig imod besparelserne, da byrådet fastlægger ledelsens standpunkt. Dette gælder uanset om lederen udtaler sig som repræsentant for kommunen eller som privatperson” ”Lederen kan heller ikke som privatperson udtale sig imod besparelserne…..det vil være ledelsessvigt.” Efter ombudsmandens henvendelse trak kommunen instruksen tilbage. (FOB link til udtalelse)

12 Tavshedspligten Fortrolige oplysninger fx om personers sygdom eller sociale forhold Tavshedspligten gælder i forhold til bestemte personer, Tavshedspligten gælder ikke egne forhold

13 De åbenmundede socialrådgivere (1)
Tre socialrådgiverkolleger mødes på en restaurant for at tale om forskellige forhold på arbejdspladsen Under middagen omtaler de tre kolleger en socialt belastet familie i kommunen – navnet på familien nævnes Ved nabobordet sidder kommunens socialudvalgsformand og kan høre, hvad der bliver talt om Socialudvalgsformanden indberetter de tre socialrådgivere til den ansvarlige direktør.

14 De åbenmundede socialrådgivere (2)
Dommerens afgørelse: Bevist at socialrådgiveren omtalte meget personfølsomme oplysninger vedrørende en bestemt familie, som blev omtalt ved navn En sådan omtale af meget personlige oplysninger vedrørende navngivne personer på et offentligt sted uden at sikre sig, at oplysningerne ikke kunne høres af uvedkommende, indebar en væsentlig overtrædelse af tavshedspligten En medarbejders tilsidesættelse af sin tavshedspligt er et alvorligt forhold, som i sig selv er egnet til at svække arbejdsgiverens tillid til den pågældende (FV Link til voldgiftskendelse )

15 Samtalen i bussen En støttepædagog, der kørte i bus med en tidligere kollega, fortalte kollegaen i meget negative vendinger om et barn, som hun havde været støttepædagog for Barnets navn, bopæl mv. blev ikke nævnt, men en tredje passager i bussen, der kendte støttepædagogen, overhørte samtalen og mente, at der blev talt om hendes bror Støttepædagogen blev indberettet til kommunen, blev indkaldt til tjenstlig samtale, hvor hun fik en påtale Ombudsmanden fandt ikke, at der var brud på tavshedspligten, da udtalelserne om barnet var i anonyme vendinger (FV Link til udtalelse )

16 Ytringsfrihed ctr. loyalitetspligten
Den ulovbestemte loyalitetspligt over for arbejdsgiveren kan ikke medføre begrænsninger i medarbejderens ytringsfrihed

17 Gymnasielærer – Campus Bornholm
En gymnasielærer kritiserede sin ledelse for dens økonomiske dispositioner i forbindelse med et byggeri Gymnasielæreren sendte kritikken i en til Folketingets Finansudvalg, der dagen efter skulle godkende en bevilling til byggeriet Gymnasielæreren blev fyret på grund af bevidst illoyal optræden Ombudsmanden fandt, at afskeden var i strid med reglerne om ytringsfrihed Loyalitetspligten kan ikke begrænse ytringsfriheden! FOB (link til udtalelse)

18 Forbudt at kræve forudgående tilladelse
Ledelsen kan ikke kræve, at en ansat skal indhente tilladelse til at fremføre en ytring. Medarbejderne er heller ikke forpligtet til at orientere om en offentlig ytring.

19 Dødelighedsstatistik – Nykøbing F. Sygehus
Tillidsrepræsentant på sygehus udtalte sig til en avis om personalenormeringens betydning for dødeligheden på sygehuset Regionsrådsformanden opfordrede i samme avis TR’en til samarbejde om at nedbringe dødelighedstallet i stedet for at diskutere i pressen Ombudsmanden mente ikke, at Regionsformandens udtalelse var et forsøg på at krænke TR’s ytringsfrihed, men derimod en opfordring til at drøfte sagen internt. (FOB – Link til udtalelse)

20 Ytringen skal være sand
Faktuelle oplysninger skal være korrekte. Overdrivelse fremmer måske forståelsen, men ikke din sag

21 Ytringen må ikke være ærekrænkende
Ytringen må ikke være fremsat i en urimelig grov form.

22 Lovlige ytringer kan ikke forfølges men…
En lovlig fremsat ytring kan ikke forfølges ansættelsesretligt. Ytringen kan dog medføre samarbejds- vanskeligheder.

23 Whistleblowing Også kaldet ekstern meddeleret
Fx oplysninger til pressen om ulovlige forhold på arbejdspladsen Ikke-fortrolige oplysninger kan frit videregives Fortrolige oplysninger kan videregives, hvis det varetager en åbenbar almen interesse eller fx handler om andres tarv Intern meddeleret er retten/pligten til at underrette den øverste ledelse om ulovligt pålagte ordrer eller fagligt uforsvarlige forhold.

24 Pejlemærker - opmærksomhedspunkter
Som TR skal du være opmærksom på, om ledelsen ad bagvejen begrænser medarbejdernes ytringsfrihed fx ved direkte eller indirekte censur/forbud mod at udtale sig ”gode råd” til adfærd på de sociale medier trusler om ansættelsesretlige reaktioner Omvendt skal du også give dine medlemmer reel information om konsekvenserne ved at overskride grænsen for lovlige ytringer

25 Gode råd fra ledelsen – hvad siger I?
Hav omtanke og situationsfornemmelse, når du færdes på sociale medier? Husk at du er repræsentant for arbejdspladsen – også på de sociale medier? Vær opmærksom på, at du skal være loyal over for din arbejdsgiver – også på de sociale medier? Tænk over, om det er en god ide at orientere din chef før du skriver noget, som kan have betydning for dit arbejde eller ansættelsesforhold? Vær opmærksom på, at en potentiel arbejdsgiver har mulighed for at finde information om dig på de sociale medier fx i forbindelse med en jobsamtale?

26 Hvis du vil vide mere? Justitsministeriets vejledning om ytringsfrihed
Folketingets Ombudsmand Ombudsmandens guide om ytringsfrihed Vejledning om God adfærd i det offentlige Vejledning om god adfærd i det offentlige


Download ppt "Ytringsfrihed for offentligt ansatte - regler og rammer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google