Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Uddannelsesopgaverne og udarbejdelse af en plan

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Uddannelsesopgaverne og udarbejdelse af en plan"— Præsentationens transcript:

1 Uddannelsesopgaverne og udarbejdelse af en plan
17. januar 2007 Uddannelsesopgaverne og udarbejdelse af en plan

2 Regionsrådets lovmæssige opgaver indenfor ungdomsuddannelser
Udarbejder en udviklingsplan for regionen, der består af en samlet vision for regionens områder samt udkantsområder og landdistrikter. Koordinerer den samlede indsats i regionen for at sikre sammenhæng i udbuddet af ungdomsuddannelser Godkender forpligtende samarbejder og nedsætter fordelingsudvalg Stiller sekretariatsmæssig bistand til rådighed for fordelingsudvalg Koordinere og sikre den fornødne bredde i udbuddet af studieretninger, valgfag og sikre en optimal kapacitetsudnyttelse. Regionsrådets koordinering sker i samarbejde med alle selvejende institutioner, der er godkendt til at udbyde en eller flere ungdomsuddannelser bortset fra private gymnasier og Hf-kurser. Afgiver udtalelse til UVM om den stedlige placering af gym. og HF udbuddet Regionsrådet drager i samarbejde med institutionerne i det forpligtende samarbejde, institutioner der udbyder hhx og htx samt Ungdommens Uddannelsesvejledning omsorg for, at der informeres om de gymnasiale tilbud i regionen. (Optagelseskriterier, fordelingskriterier, udbud af studieretninger og valgfag, specifikke adgangskrav til de videregående uddannelser, deltagerbetaling for visse undervisningsmidler m.v.)

3 Regionsrådets opgaver Voksenuddannelsesområdet
Regionsrådet skal i samarbejde med alle VUC’er i regionen koordinere indsatsen, herunder f.s.v.a. den stedlige placering af udbuddet i regionen og kapaciteten, m.h.p., at der er et tilstrækkeligt og varieret voksenuddannelsestilbud til alle. VUC’erne og andre udbydere af almen voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne skal samarbejde med Regionsrådet om koordineringen – bortset fra private gym. og Hf-kurser. Afgiver indstilling til UVM om den stedlige placering af nye uddannelsessteder for Stx og Hf

4 Forpligtende samarbejder
Skal omfatte alle regelstyrede institutioner, der er godkendt til at udbyde alm. Studentereksamen og HF Institutionerne skal selv finde sammen i de forpligtende samarbejder. Samarbejdet skal efterleve de kriterier, som UVM har opstillet vedr. udbud af studieretninger Ved fastlæggelse af det geografiske område skal der ses på elevernes mulighed for benyttelse af kollektiv trafik og transporttiden. Koordinering af fordelingen af elever i foråret 2007 samt fordeling af uddannelsesstillinger Finansieringen af det forpligtende samarbejde påhviler de deltagende institutioner selv .

5 De forpligtende samarbejder - Etablering og opgaver.
1. kvartal 07. Regionsrådet godkender de forpligtende samarbejder og nedsætter fordelingsudvalg. Institutionerne indstiller selv. Oplæg fra bestyrelserne om institutionens kapacitet og udbud Inden den 15. nov. 07 drøftelse i det forpligtende samarbejde Senest den 15. januar 08 fastsætter bestyrelsen den endelige kapacitet og underretter Regionsrådet herom Senest den 1. februar 08 underretter Regionsrådet UVM om den samlede kapacitet i regionen Information om de gym. tilbud i regionen samt optagelses- og fordelingskriterier. Samarbejder med Regionsrådet og andre institutioner om den samlede indsats i regionen for at sikre sammenhæng i udbuddet af ungdomsuddannelser. Drøftelse med fordelingsudvalget af fordelingskriterierne

6 Fordelingsudvalg Regionsrådet nedsætter et fordelingsudvalg for hvert af de geografiske områder svarende til det forpligtende samarbejde Udpeger 1-2 repræsentanter for regionsrådet til fordelingsudvalget Fastsættelse af fordelingskriterierne efter drøftelse i det forpligtende samarbejde. Fordeling af ansøgerne, når antallet overstiger den fastsatte kapacitet for uddannelsen. Regionsrådet stiller sekretariatsmæssig betjening til rådighed

7 Lokale uddannelses fællesskaber og Regionsrådet
Består af VUC’erne, institutioner godkendt efter lov om institutioner efter erhvervsrettet uddannelse og andre uddannelsesinstitutioner. Mødes mindst 4 gange om året , hvor de drøfter uddannelsespolitiske udfordringer, prognoser for behovet og antallet af uddannelsespladser. Det lokale fællesskab mødes med Regionsrådet 2 gange årligt Regionsrådet afgiver udtalelse til UVM om placering, kapacitet og udbud på baggrund af udtalelserne fra det lokale uddannelses fælleskab.

8 FVU og ordblindeundervisning for voksne.
VUC’erne skal udarbejde en plan for centrets udbud af FVU og ordblindeundervisning. Regionsrådet høres om planen, samt forud for indgåelse eller opsigelse af driftsoverenskomst.

9 Koordinering af de grundlæggende SOS-uddannelser
Regionsrådet skal i et samarbejde med kommunerne i regionen koordinere dimensioneringen til de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser samt fremskaffe praktikpladser. Det er endnu uafklaret, hvorledes denne opgave administrativt tilrettelægges ( Evt. kommunekontaktudvalget med KR som sekretariat - forslaget fra KL)

10 Sygeplejerske-, radiograf- og pædagoguddannelserne
Optagelsestallene til disse uddannelser fastsættes efter dialog med Regionsrådet og kommunalbestyrelserne. Regionsrådet stiller egnede praktikpladser til rådighed.

11 Hvad kan Regionsrådet finansiere ?
Med henblik på at støtte regionens udviklingsplan kan Regionsrådet efter ansøgning fra en godkendt institution yde formåls- og tidsbestemt tilskud, herunder anlægstilskud, til bl.a. efteruddannelse, information, udvikling af fag, valgfag og mere specialiserede studieretninger til ungdomsuddannelser, og til almen voksenuddannelse, FVU og ordblindeundervisning for voksne samt til udvikling af en institution i et landdistrikt eller udkantsområde. Ud over disse midler (20 mio. kr.) er der Strukturfondsmidlerne, som vækstforum indstiller.

12 Hvad foreslås midlerne anvendt til ?
De indsatsområder, som er fastsat i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi og handlingsplan. Der igangsættes en dialog med samtlige uddannelsesinstitutioner om hvorledes de kan medvirke til at realisere strategien. Dvs. processen for den samlede uddannelsesstrategi. Hvad vil vi, hvad gør udd. institutionerne selv, hvad er der behov for at udvikle og gøre i fællesskab. (tilførsel af merværdi). Sikring af uddannelsestilbud til alle - aktiv medborgerskab.

13 Tanker omkring de områder, hvor der kan gøres noget i fællesskab
Hvilke af handlingsplanens 17 initiativer ønsker Regionsrådet på uddannelsesområdet selv at være en aktiv part i ? F.eks. 1-2 klyngeudviklingsprojekter, udvikling af kreative og kommercielle kompetencer. Netværkssamarbejde om læring såvel internationalt, nationalt og regionalt. Fokusområder for dette netværkssamarbejde ? Opbygning og drift af regionale videns- og kompetencecentre. Hvad skal disse centre kunne tilbyde, og skal de have en form for ”hot – line” funktion ?

14 Hvordan kan det gøres ? Alle uddannelsesinstitutionerne i regionen indbydes til et møde, hvor RSD opgaver på uddannelsesområdet gennemgås. Hvad er tidsplanen og proceduren for de forskellige opgaver ? Drøftelse af hvilke opgaveområder der kunne være fælles udviklingsområder og hvorledes organiseres et samarbejde heromkring. Forslag om etablering af Region Syddanmarks Uddannelsesråd, der er rådgivende i forhold til Regionsrådet med hensyn til den regionale uddannelsesstrategi. Vækstforum er det på erhvervsområdet. Hvad har vi, hvad vil vi have og hvad gør vi ? Sammensætning af Uddannelsesrådet. Repræsentanter (bestyrelsesformænd eller skoleledere ?) fra de forpligtende samarbejder inden for ungdomsuddannelsesområdet, fra de lokale uddannelsessamarbejder, fra de videregående uddannelsesinst., fra de institutioner, der tilbyder lærerne efter- og videreuddannelse samt Regionsrådets formandskab.


Download ppt "Uddannelsesopgaverne og udarbejdelse af en plan"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google