Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen til 4. kursusdag Plejefamiliens kompetencer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen til 4. kursusdag Plejefamiliens kompetencer"— Præsentationens transcript:

1 Velkommen til 4. kursusdag Plejefamiliens kompetencer

2 Dagens Læringsmål At deltagerne:
Får indsigt i, hvordan de skal støtte plejebarnets relationer til forældre, søskende, og øvrig familie og netværk, med udgangspunkt i barnets bedste og indgå i et respektfuldt samarbejde, herunder kendskab til lovgivningen omkring samværsformer. Får indsigt i, hvordan de kan indgå i et gensidigt forpligtende samarbejde med professionelle omkring barnet til barnets bedste, herunder betydningen af at kunne dokumentere barnets udvikling og trivsel i henhold til plejebarnets handleplan. Udvikler Indsigt i egne ressourcer og begrænsninger i forhold til målgruppe. (læringsmål 4, 5 og 6. Kvalitetsmodellen 3 ,5 og 6)

3 Plejefamiliens kompetencer
08.30 – Opsamling fra sidst og dagens program – Observation og dokumentation – Pause – Forældresamarbejde og samvær – Frokost – Match – øvelser – Pause – Opsamling og evaluering

4 Observation og dokumentation
Logbogen som redskab i forhold til observationer. Skriv altid dato, tid og sted øverst på siden i logbogen. Den bruges som løbende dokumentation af arbejdet som plejefamilie. Hverdagens observationer, udviklingsforløb og bevægelser for det enkelte barn, barnets ressourcer, mønstre i adfærd, nye hændelser. Beskrivelser af samvær mellem plejebarn og forældre, eller før og efter samvær. Bruges i dialogen med familieplejekonsulenten, andre professionelle og forældrene. Dialogen med plejebarnet om hændelser i hverdagen. Objektiv beskrivelse/dokumentation. Her kommer logbogen ind, som det redskab i skal bruge. Obs i fht. logbog. Iagttagelser er altid en udvælgelse. Iagttagelser præges subjektivt af iagttageren. De påvirkes igen af de konkrete vilkår, som er under iagttagelsen. Beskrivelser af børn siger altid noget om den, som foretager iagttagelsen (måden vi ser barnet på – vores forforståelse.) Iagttageren har tolket det sete på en bestemt måde. Hvad er det for rammer i er i. Hvad er barnets intentioner. Hvad er den voksnes/det andet barns intentioner i forhold til barnet. Hvad er karakteristisk for de problemer og konflikter barnet løber ind i. Beskriv en episode så præcis som muligt. Så snart i kommer til at tænke, bruge ord som, jeg tror, hun ser ud som om, måske er hun ked af det…… så er i ude i vurderinger og tolkninger. Se efter er hun ked af det? I stedet for at tolke, vær nysgerrig på det der sker. Beskriv både gode og mindre gode episoder. Husk det er det positive vi vokser af! Hvis en episode er tilbagevendende, skal i beskrive den hver gang alligevel, på den måde kommer jeres dokumentation til at vægte. Eks. op til samvær, er hun ked af det, er det ok og objektiv nok? Fredag eftermiddag kl får Yrsa at vide vi skal afsted til mor. Yrsa går på værelset, kommer efter 8 min ud. Har ikke pakket en taske, som vi aftalte – Yrsa og jeg går på værelset for at pakke. Yrsa er med til at pakke tasken. Hun fortæller hun er glad og glæder sig til at se mor. Vi går ud til bilen og kører. Hvis dette er et tilbagevendende billede af afgang til weekend over flere gange, kan vi begynde at tolke, men ikke fordi der bliver en gang hvor hun ikke er glad. Her skal I i stedet for blive nysgerrige på hendes adfærd. Ud fra målene i handleplanen skrives der logbog. Yrsa skal lære at pakke sin skoletaske – beskriv hvordan I gør, fra i går i gang til tasken er pakket. Hvad siger hun, hvad siger I. Beskriv situationen, hvor Yrsa er glad, ked af det, vred.

5 Observation og dokumentation
Øvelse – iagttagelse Faktuel beskrivelse af hvad der sker. Se situationen med barnets øjne. A – Beskriv situationen så konkret og objektivt som muligt. Forsøg at holde dig selv ude af det Film – youtube: venindekonflikt i børnehaven, hold øje med pigen i den blå kjole.

6 Forældresamarbejde Samarbejde med familien
Plejefamiliens centrale rolle i samarbejdet Forældrenes position i samarbejdet Under anbringelsen spiller forældrene fortsat en betydelig rolle for barnet/den unge Båndene til forældrene kan være overvejende negative, men er ofte meget stærke Børnene tænker på søskende og ønsker mere samvær med dem Efter anbringelsen genoptages kontakten til familie og netværk Kontakten afgørende for at barnet kan håndtere sin usikkerhed og falde til ro i anbringelsen Plejefamilien har som de professionelle hovedansvaret for: Samspillet og samarbejdet At skabe et godt og inkluderende samarbejde, da et positivt og respektfyldt samarbejde er afgørende for at mindske barnets loyalitetskonflikt For at tage initiativer til at rette op på samarbejdet, hvis det er på vej i en konfliktfyldt retning. Forældre har ansvaret for, hvordan de indgår i samspillet og samarbejdet. Barnet har brug for sin familie under anbringelsen. Barnet har brug for, at forældrene og familien støtter op om, at det skal være anbragt – når det nu ikke kan være anderledes. Barnet har brug for, at forældrene tillader barnet at bo et andet sted og tillader barnet at komme til at holde af plejefamilien eller medarbejdere på opholdssted eller døgninstitutionen. Kilde: Lene Jørgensen, socialrådgiver i FBU Barnets bog som pædagogisk redskab i arbejde med plejebørn – og gerne i samarbejde med forældrene

7 Støtte til forældrene under anbringelsen
SL § 54. Støtte person til forældre under anbringelse. Støtten skal så vidt muligt medvirke til at løse de problemer, som har været årsag til anbringelsen, med henblik på at støtte forældrene i at varetage omsorgen for barnet eller den unge ved en eventuel hjemgivelse, eller i samvær med barnet eller den unge under anbringelsen. § 54. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde forældremyndighedens indehaver en støtteperson i forbindelse med barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet, jf. § 52, stk. 3, nr. 7. Stk. 2. Under barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet efter § 52, stk. 3, nr. 7, skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om støtte til forældrene efter stk. 1, efter § 52, stk. 3, eller efter anden lovgivning. Støtten skal så vidt muligt medvirke til at løse de problemer, som har været årsag til anbringelsen med henblik på at støtte forældrene i at varetage omsorgen for barnet eller den unge ved en eventuel hjemgivelse eller i samvær med barnet eller den unge under anbringelsen. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte en særskilt plan for støtten til forældrene. Hensigten med Barnets Reform er at fremme mulighederne for en bedre anbringelse samt eventuelt hurtigere hjemgivelse ved at støtte og inddrage forældrene. Pa denne baggrund er der med Barnets Reform indføjet følgende ændringer af serviceloven i forhold til forældrestøtte:  Der skal træffes afgørelse om økonomisk støtte.  Præcisering af forpligtelsen til støtte til forældrene under en anbringelse.  Krav om afgørelse om støtte til forældrene.  Krav om særskilt handleplan for støtten til forældrene.

8 Dilemmaer i forældresamarbejde.
Gruppearbejde Dilemmaer i forældresamarbejde. Dilemmaerne læses højt for grupperne, de udleveres ikke til kursisterne. Ved mange grupper, fremlægger nogle grupper dilemma 1 og andre grupper dilemma 2. Alle grupper skal igennem begge dilemmaer.

9 Børnene oplever en god anbringelse
NÅR BARNET har medindflydelse på, hvor ofte det kan se sine forældre og søskende NÅR FORÆLDRENE og de voksne på anbringelsesstederne viser hinanden respekt, fx i måden de taler om hinanden på NÅR DE VOKSNE i plejefamilien bakker op om børnenes beslutninger om at se – eller om ikke at se – forældrene NÅR FORÆLDRENE også får støtte til at få det bedre, mens barnet er anbragt NÅR BARNET bliver støttet i at få et bedre forhold til sine forældre Kilde: Børnerådets rapport om anbragte børns oplevelser 2012

10 Samværsformer Almindeligt samvær Støttet samvær Overvåget samvær

11 Frokost

12 Match - øvelse Opsamling på lektie til dag 4:
Hvad er vigtigt for Jer at vide, om et plejebarn/aflastningsbarn, inden i tager stilling til om det er et barn der passer ind i jeres familie?    -       Hav øje for hvad der kan skabe for stor ubalance i Jeres familie, -       Hav øje for at der er balance imellem de ressourcer og kompetencer I har og den opgave I bliver bedt om at løse?

13 Refleksionsspørgsmål til logbog
Brug 5 min. på at skrive i logbogen. Hvad har jeg fået af ny viden i dag? Hvad har undret mig? Hvilke begreber var de vigtigste i dag?

14 Link til evaluering af kursus
xact.dk/LinkCollector?key=SDKRXT63CK3K Link til evalueringsskemaet.

15 Afrunding Evaluering Uddeling af kursusbeviser
Farvel og tak, kom godt hjem Vi skal gøre opmærksom på at vi evt. vil blive inviteret med som –”med-undersøger” i den/de kommende samtaler inden endelig godkendelse.


Download ppt "Velkommen til 4. kursusdag Plejefamiliens kompetencer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google