Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Medarbejdernes ansættelsesforhold

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Medarbejdernes ansættelsesforhold"— Præsentationens transcript:

1 Medarbejdernes ansættelsesforhold
Kursus for nye efterskoleledere HUSET den 25. oktober 2017 Christian Petersen Tlf.:

2 Disposition Rammerne for ansættelsesforholdene
Konkrete regler via cases i plenum

3 Efterskoleområdet To slags ansatte: Ledere og lærere
forstander viceforstander afdelingsledere lærere timelærere (der er intet uddannelseskrav, det er funktionen, der er afgørende) TAP’ere: sekretærer, pedeller, køkkenansatte, rengøring mv.

4 Ledere og lærere Omfattet af aftaler (overenskomst) mellem Finansministeriet (Moderniseringsstyrelsen) og Lærernes Centralorganisation: Organisationsaftalen for lærere og ledere ved efterskoler (og frie grundskoler og frie fagskoler) Cirkulære om arbejdstid for ledere og lærerne ved efterskoler mv. mellem Finansministeriet og LC (Tjenestemændenes arbejdstidsaftale v. lov 409) Fællesoverenskomst mellem Finansministeriet og LC (og flere andre centralorganisationer)

5 Ledere og lærere Desuden omfattet af en række andre generelle aftaler på statens område: Barselsaftalen Ferieaftalen Tjenestefrihed af familiemæssige årsager Tillidsrepræsentanter i staten Samarbejde og samarbejdsudvalg … (ca. 25 aftaler i alt)

6 Ledere og lærere Desuden omfattet af arbejdsretlige love, herunder:
Ferieloven Barselsloven Ligebehandlingsloven Forskelsbehandlingsloven Arbejdsmiljøloven Deltidsloven (Lov om tidsbegrænset ansættelse) (Funktionærloven) (Ansættelsesbevisloven)

7 TAP’ere Almindeligvis ingen overenskomst -> Ingen generelle aftaler
I stedet: Arbejdsretlige love (ligesom lærerne) Individuel kontrakt Bemærk, at der ved fleksjob, erhvervsuddannelseselever og lign. er krav om, at der gives ”overenskomstmæssig løn og pension”.

8 Hvad siger lovene ikke noget om?
Loven siger fx ikke noget om: Løn Pension Arbejdstid (dog Arbejdsmiljøloven) Særlige feriedage (den 6. ferieuge) Fravær ved barns sygedag Løn og pension under barsel Løn under sygdom (dog for funktionærer) Opsigelsesvarsler (dog for funktionærer)

9 Ansættelseskontrakten
Alle ansatte skal have en ansættelseskontrakt, hvis de er ansat over 8 timer i gennemsnit pr. uge, og ansættelsesforholdet varer over 1 måned. Kontrakten skal: være skriftlig indeholde alle væsentlige vilkår om ansættelsesforholdet udleveres senest 1 måned efter start Efterskoleforeningen har udarbejdet skabeloner til kontrakter til både lærere, ledere og TAP’ere, som ligger på vores hjemmeside.

10 Efterskoleforeningens skabeloner til ansættelseskontrakter
Findes på i leksikon under A Lovens krav til ansættelseskontrakter opfyldes ved at bruge vores skabeloner For TAP: Vilkår i TAP-kontrakterne svarer til lærernes forhold på de bløde områder som fx barsel, sygdom, opsigelse mv. Siger ikke noget om lønniveauet

11 Cases - i plenum

12 Ny forstander Signe er ny forstander på Grundtvigs Idrætsefterskole. Den tidligere forstander har efterladt en række udestående personaleretlige problemstillinger og i løbet af det første år, dukker der også nye problemer op. Hjælp Signe med at løse følgende problemstillinger…

13 TAP løn Køkkenlederen, der startede for et halvt år siden, har endnu ikke fået et ansættelsesbrev. Signe og sekretæren laver et udkast og giver til hende. I kontrakten står, at lønnen er kr. pr. måned, som hun også har fået indtil nu. Køkkenlederen er ikke tilfreds. Hun har spurgt Kost & Ernæringsforbundet, hvor hun er medlem. De siger, at lønnen mindst skal være kr. pr. md. for køkkenledere. Køkkenlederen siger også, at den gamle forstander har lovet hende denne løn. Køkkenlederen siger også, at hun er krav på samme procentvise lønstigninger, som lærerne får efter deres overenskomst. Hvordan skal Signe forholde sig til dette?

14 Nattilsyn På skolen er der en lang tradition for, at Ole, der er pedel og bor få hundrede meter fra skolen, tager nogle nattevagter. Signe kommer i tvivl om det er ok, at han har nattevagten hjemmefra. Oles pedelløn svarer til en lærerløn. Er det så ok, at han tager nattevagter? Hvad siger I? Nej. Det er lærerarbejde og skal udføres af en lærer. En lærer er en, der er ansat som lærer (ikke udd.krav) = ansat på lærervilkår. Det er derfor ikke nok, at lønnen er som lærer, inkl. alle tillæg. Der skal være på en lærerkontrakt med henvisning til overenskomsten og lærer på alle punkter. Frem til 31. juli 2014 også med egentid. Dog evt. som timelærer. Ole skal altså derfor have to kontrakter.

15 Grøn & Fix Blandt eleverne er der nogle praktisk begavede drenge. Både drengene, pedellen Ole og lærerne synes, det er fint, at drengene hjælper Ole med vedligeholdelse på skolen. De prøver det af, og da det fungerer godt, opretter skolen efterfølgende valgfaget ”Grøn & Fix” med 5 drenge, som Ole tager sig af. Er ovenstående lærerarbejde for Ole vedkommende? En af pigerne vil også gerne have valgfaget. Men der er gået noget mandesnak/hørm i den på holdet, som Ole er bange for bliver ødelagt hvis der kommer en pige med. Kan skolen lave valgfaget kun for drenge? Undervisning eller arbejde? Hvis Undervisning, så alligevel overhold: - Regler om arbejdspladsens indretning Regler for brug af maskiner/værktøj Regler for brug af Kemi – stoffer og Materialer (Men fx regler om psykisk arbejdsmiljø gælder ikke) Hvis arbejde: Så regler for unge under 18 år. Skelner også mellem Undervisningspligtige og ikke undervisningspligtige. Der er to vejledninger i se navnlig bilag til disse. Arbejdsskadeforsikring, hvis arbejde – ellers bør tegnes ulykkesforsikring for elever.

16 Barsel Søren er lærer på skolen. Efter sommerferien fortæller han, at hans arbejdsløse kone er gravid og skal føde til januar. Søren vil gerne holde mest muligt barselsorlov, når barnet kommer – under forudsætning af, at han får fuld løn… Hvor mange uger med løn har han ret til? Ville svaret være anderledes, hvis Søren var pedel?

17 Barsel II Ville Sørens ret til orlov med løn ændre sig, hvis konen ikke var arbejdsløs, men i stedet offentlig ansat? Ville det ændre noget, hvis de ikke var gift og ikke boede sammen?

18 Barsel III Søren vil også gerne vide, hvor længe han kan holde barsel, selvom han ikke får løn i hele perioden. Altså hvor længe han kan være fraværende i alt. Hvor længe kan han være fraværende? Har han ret til barselsdagpenge i hele perioden? Orlov far: 2+32 uger= 34 uger. De 32 uger kan udstrækkes til 40 eller 46 uger. Men hvis der skal være dagpenge så går de 32 uger fra moren, der så kun har 4/6/8 uger før fødslen og 14 uger efter fødslen. Efter udløb af 14 uger for moren og 2 uger for faren er de 32 uger til deling.

19 Sociale medier En af de unge lærere er meget på de sociale medier med eleverne, hvilket er populært. Der bliver givet likes, kommentarer og sendt Snapchats i stor stil læreren og eleverne imellem. En dag er læreren syg. Alligevel skriver han med eleverne efter deres sengetid. Signe ser også et billede på Facebook, hvor læreren og én af skolens elever, Sarah, danser tæt sammen til en fest udenfor skolen. Giver ovenstående anledning til, at Signe skal foretage sig noget? I givet fald hvad?

20 Tjenestebolig Jørgen, der blev skilt for et par år siden, bor i tjenestebolig. Han fortæller Signe, at han er blevet kæreste med Louise, der var elev på skolen for 3 år siden, og at hun snart flytter ind hos ham. Bestyrelsen bliver noget forarget over, at en lærer er kæreste med en tidligere elev. De synes, at det sætter skolen i et dårligt lys. De vil ikke have hende ind i tjenesteboligen. Og de spørger Signe, om man ikke kan fyre læreren. Må en ansat være kæreste med en tidligere elev? Kan skolen bestemme, hvem der må bo i tjenesteboligen? Kan læreren flytte, hvis han ikke bo i tjenesteboligen længere? Er der forskel på, om boligen er på tjenesteboligvilkår eller lejeboligvilkår?

21 Konflikt Læreren Kirsten henvender sig til Signe, fordi Søren - læreren med den gravide kone - har overfuset hende. Hun havde taget nogle elever med på tur, og de ikke var nået tilbage til fodboldtræningen, som Søren står for. Kirsten havde oplevet Søren som meget ubehagelig, og han havde fysisk have trængt hende op i krog og nærmest spyttet ud over hende, mens hans råbte. En par elever havde overværet forløbet. Signe vil tale med Søren om episoden, men han er taget hjem. Signe overvejer, hvad hun skal gøre. Hvad tænker I?

22 Samtale Signe beder Søren komme ind på hendes kontor, da han kommer næste dag. Søren erkender at have diskuteret med Kirsten, og at bølgerne nok gik lidt højt. Men hun overdriver situationen, han har ikke trængt hende op i nogen krog. Det er i øvrigt mindst 3. gang, at hun saboterer hans træning, og han gider ikke undervise i forlængelse af hendes timer mere. Medmindre hun da giver ham en blank undskyldning. Søren siger herefter, at han ikke har tid mere og forlader Signes kontor. Hvad skal Signe nu gøre?

23 Tjenstlig samtale Signe er ikke tilfreds med Sørens tilgang til at løse problemerne og vil indkalde ham til en tjenstlig samtale. Hvordan skal hun gøre det? Skal hun også indkalde TR? Hvad hvis skolen ikke har en TR? Skal der tages referat af samtalen? I givet fald hvem tager det? Og hvem skal skrive under?

24 Tjenstlig samtale II Søren møder modvilligt op til den tjenstlige samtale. Han lytter til Signe, der fortæller, hvad hun ikke er tilfreds med og hvad, han skal gøre i stedet for. Søren siger, at han nok skal tænke over det Signe siger, men han stadig grundlæggende mener det samme, som han sagde til Signe sidst. Signe siger, at hvis det gentager sig, så kan det få konsekvenser for hans fortsatte ansættelse. Søren beder om fri resten af dagen, og den næste dag sygemelder han sig pr. sms til den anden idrætslærer.

25 Sygdom Signe har mistanke om, at Søren er sygemeldt pga. konflikten med Kirsten og/eller den tjenstlige samtale. Hvad skal Signe gøre? Hvordan skal man i øvrigt sygemelde sig? Er det ok med en sms til en kollega?

26 Sygdom II Signe indkalder Søren til en sygefraværssamtale. Har Søren pligt til at komme til en sådan samtale? Hvornår skal den holdes? Hvor skal den holdes? Må Signe spørge Søren, hvad han fejler, og om det har noget med skænderiet eller samtalerne med Signe at gøre? Ville svarene på ovenstående anderledes, hvis Søren var pedel og ikke lærer?

27 Opsigelse Søren siger, at han ikke er klar til at arbejde nu. Der er også problemer på hjemmefronten for konen er syg pga. graviditeten. Efter et par måneder er Signe ved at miste tålmodigheden og overvejer at opsige Søren. Hvordan skal Signe gribe sagen an? Kan man opsige en ansat, der er sygemeldt? Hvilken begrundelse for en opsigelse kan hun bruge? (Samarbejdsvanskeligheder? Verbale trusler? Sygdommen?)

28 Opsigelse II Signe beder Søren komme med en friattest fra Sørens læge. Lægen angiver, at Søren forventes at være sygemeldt i yderligere 8 uger. Signe opsiger derfor Søren begrundet i ”langvarig sygdom uden udsigt til snarlig tilbagevenden til arbejdet”. Søren har været ansat i 2 år og 10 måneder på opsigelsestidspunktet. Er det en sagligt begrundet opsigelse? Hvor langt opsigelsesvarsel skal han have? Hvem skal Signe orientere om opsigelsen? Hvem skulle orienteres, hvis Søren var ansat som pedel?

29 Møde med fagforeningen
I forlængelse af opsigelsen bliver Signe kontaktet af Frie Skolers Lærerforening (FSL), der ønsker et møde. Har Signe pligt til at holde møde med FSL? Hvis Søren var medlem af en anden fagforening, ville denne så have ret til et møde?

30 Ligebehandling På mødet fremfører FSL, at Søren er opsagt i strid med Ligebehandlingsloven, da hans kone er gravid, og Søren jo skal på barsel! Signe svarer, at Søren blev opsagt pga. sygdom. Ikke fordi konen er gravid. Signe kan i øvrigt ikke se, hvad det har med sagen at gøre, da det er konen, og ikke Søren, der er gravid! FSL siger, at det er skolen, der skal bevise, at opsigelsen ikke skyldes Sørens kommende barsel, og at skolen ligeså godt kan betale en stor godtgørelse først som sidst, da de ellers bliver hevet i Ligebehandlingsnævnet og skal betale en godtgørelse svarende til 9 måneders løn ud over det sædvanlige opsigelsesvarsel. Har fagforeningen ret? Skal Signe søge et forlig?

31 Rådgivning Søg rådgivning i Efterskoleforeningen!
Om ansættelsesforhold generelt Ved opsigelse rådgivning inden processen sættes i gang jo grundigere forberedelse, jo bedre proces og mindre sandsynlighed for usaglig afskedigelse Tilbud om konsulentbistand fra Efterskoleforeningen ved møder med fagforeninger


Download ppt "Medarbejdernes ansættelsesforhold"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google