Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Skift og håndtering af kateterpose

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Skift og håndtering af kateterpose"— Præsentationens transcript:

1 Skift og håndtering af kateterpose
Der findes to typer kateterposer Den lille benpose Den stor natpose Korrekt håndhygiejne(Steril)

2 Den lille benpose . Benposen er sat fast på patientens ben vha. fikseringsbånd eller en lårpose

3 Den stor natpose Om natten kobles den større kateterpose på benposen og hænges på patientens seng eller andet, så han ikke er afhængig af at skulle tømme benposen i løbet af natten.

4 Håndtering af kateterpose
Kateter og kateterpose adskilles kun, hvis katetret ikke fungerer. Efter hver adskillelse renses kateterstudsen med en spritswap, og der sættes ny kateterpose på. Herudover skiftes kateterposen kun én gang om ugen.

5 Materialer du skal bruge
Siliconekateter. Anbefalet størrelse til kvinder str og til mænd str Afvaskningssæt indholdende: Steril stykke, nyrekapsel, pinzet, plastkop og vatrondeller. Klorhexidinholdiggel med lokalbedøvelse. Afddækningsstykke (blå stykket). Nacl 150 ml. til afvaskning. Fixeringsplaster. Sterile handsker. Kateterpose med hank. Bord til afsætning.

6 Planlægning før anlæggelse af KAD
Håndvask/hånddesinfektion foretages før og efter Materialerne findes frem og klargøres: Afdækningssættet åbnes, og det sterile afdækningsstykke lægges ud over bordet. Alle de sterile remedier pakkes ud og lægges på det sterile stykke. Usterile handsker tages på og afdækningsstykket lægges under patienten. Hånddesinfektion foretages. De sterile handsker tages på. Plastikposen omkring kateteret åbnes sterilt.

7 Anlæggelse af kateter Afvaskning af genitalområdet.
Efter afvaskning installeres desinficerende gel i urethra.Hos kvinder anlægges 5-10 ml og hos mænd anvendes mindst 10 ml. Indfør kateteret i urethra. Efter at have sikret sig korrekt placering (der kommer urin), indsprøjtes 5-6 ml vand i ballonen. Når kateteret er velplaceret sættes kateterposen fast på kateteret. Slanges sættes fast på patientens lår med fixeringsplaster, eller benpose.

8 Ved mænd Træk forhuden tilbage under afvaskning og hold penis strakt i en vinkel på 90° i forhold til abdomen for at strække urethra ud og undgå forhindringer ved indførelsen af kateteret. Husk at trække forhuden frem igen. Hvis der føles modstand ved indføring af kateteret, kan det skyldes at   lukkemusklen lige før prostata er blevet aktiveret og derved ”laver et stop”. Er der modstand tilkaldes en læge med henblik på videre behandling.

9 Ved Kvinder Urethra identificeres ved at holde labia adskilt med 2. og 3. finger. Det er vigtigt at labia forbliver adskilt efter afvaskning til kateteret er indført. Hvis det er vanskeligt at identificere urethra, kan man forsigtigt presse de to fingre ind mod patienten og trække i vulva op mod navlen. Hvis kateteret går vaginalt, skal der anvendes et nyt kateter. Lad eventuelt det ”gamle” kateter ligge vaginalt, så kan det være nemmere at identificere urethra.


Download ppt "Skift og håndtering af kateterpose"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google