Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. GOD FORNØJELSE.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. GOD FORNØJELSE."— Præsentationens transcript:

1 Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. GOD FORNØJELSE.

2 Historien. Den historisk korrekte måde at forme potter på er at starte med randen og så forme kroppen, når randen er tilpas fast. Den historisk korrekte måde at forme potter på er at starte med randen og så forme kroppen, når randen er tilpas fast. Dette er dog svært for begyndere og derfor vises her hvordan man kan arbejde med kroppen først og så forme randen siden. Dette er dog svært for begyndere og derfor vises her hvordan man kan arbejde med kroppen først og så forme randen siden. Man skal være opmærksom på at de er forholdsvis skrøbelige. Man skal være opmærksom på at de er forholdsvis skrøbelige. Man syntes førhen, at det var fint om en potte holdt et år, næste gang man var på marked, købte man blot et par nye. Man syntes førhen, at det var fint om en potte holdt et år, næste gang man var på marked, købte man blot et par nye.

3 Stjertpotte. 1750 gram sandblandet ler ( 20 – 25 % sand )rækker til 6 stjertpotter. 1750 gram sandblandet ler ( 20 – 25 % sand )rækker til 6 stjertpotter. Leret æltes godt før start. ( 4 – 5 gange ) Leret æltes godt før start. ( 4 – 5 gange ) Hvad brugte man en stjertpotte til? Hvad brugte man en stjertpotte til?

4 Det nødvendige værktøj. Det nødvendige værktøj. Man kan godt deles om det 2 – 3 mand. Man kan godt deles om det 2 – 3 mand. Det er ikke smart at arbejde for hurtigt, det bliver nemt sjusket. Det er ikke smart at arbejde for hurtigt, det bliver nemt sjusket.

5 Leret rulles i en pølse og skæres i 6 skiver. Leret rulles i en pølse og skæres i 6 skiver.

6 Tryk tommelfingeren ned i midten og klem forsigtigt - mange gange – hele vejen rundt. Tryk tommelfingeren ned i midten og klem forsigtigt - mange gange – hele vejen rundt. Brug ikke fingrespidserne men blommen (den flade del af fingerspidsen) Brug ikke fingrespidserne men blommen (den flade del af fingerspidsen)

7 Med de andre fire fingre klemmes nu udvendigt, mens potten nærmest hænger på tommelfingeren. Med de andre fire fingre klemmes nu udvendigt, mens potten nærmest hænger på tommelfingeren. Vi går efter at forme en halvkugle. Vi går efter at forme en halvkugle.

8 Kun langsomt bliver den tyndere. Kun langsomt bliver den tyndere. Du skal mange gange rundt, før den er så tynd som her! Du skal mange gange rundt, før den er så tynd som her!

9 Med skeen trykkes forsigtigt ned mod den hule hånd, potten ligger i. Med skeen trykkes forsigtigt ned mod den hule hånd, potten ligger i.

10 På denne måde bøjes kanten foroven indad. På denne måde bøjes kanten foroven indad. Samtidig med at man klemmer blidt føres hænderne en smule mod hinanden. Samtidig med at man klemmer blidt føres hænderne en smule mod hinanden. Husk – mange gange – hele vejen rundt. Husk – mange gange – hele vejen rundt.

11 Med tommel-, pege- og langfinger dannes en lille grøft. Med tommel-, pege- og langfinger dannes en lille grøft. Sådan holder man fingrene, når man skal bruge den våde klud. Sådan holder man fingrene, når man skal bruge den våde klud. Men spar på væden, leret bliver hurtigt blødt! Men spar på væden, leret bliver hurtigt blødt!

12 Mellem lillefinger og ringfinger holdes den del af kluden, der ikke skal bruges på kanten. Mellem lillefinger og ringfinger holdes den del af kluden, der ikke skal bruges på kanten.

13 Nu er stillingen på fingrene i orden. Nu er stillingen på fingrene i orden.

14 Kanten bliver nu rigtig fin. Lige tyk og lige høj. Kanten bliver nu rigtig fin. Lige tyk og lige høj. Halvkugleformen bliver noget flad, men det er ok. Halvkugleformen bliver noget flad, men det er ok. Kanten må ikke bøjes udad! Kanten må ikke bøjes udad!

15 Efter al den slikker er potterne rimelig våde og trænger til en pause. Efter al den slikker er potterne rimelig våde og trænger til en pause. Slikker er man dog nødt til at have klar på forhånd. Slikker er man dog nødt til at have klar på forhånd. Vand er kun en nødløsning. Vand er kun en nødløsning.

16 Efter PAUSEN ….. Efter PAUSEN ….. Udvendigt glattes med en kniv. Udvendigt glattes med en kniv.

17 Få alle fingeraftrykkene væk. Få alle fingeraftrykkene væk. Brug kniven som når du smører mad, lidt på den ene led og lidt på den anden. Brug kniven som når du smører mad, lidt på den ene led og lidt på den anden.

18 Med et skeblad får man en fin overflade indeni. Med et skeblad får man en fin overflade indeni.

19 Så skiftes til en større ske, og vi er ved at være tilbage ved halvkugleformen. Så skiftes til en større ske, og vi er ved at være tilbage ved halvkugleformen.

20 Der skal nu formes en pæn rand. Der skal nu formes en pæn rand.

21 Først tvinges leret lodret op. Først tvinges leret lodret op. Bliver det for tørt og begynder at revne, bruger man den våde klud med det samme. Bliver det for tørt og begynder at revne, bruger man den våde klud med det samme. Revner i kraven kan være svære at reparere. Revner i kraven kan være svære at reparere.

22 Nu bøjes kanten ud til ca. 45 grader. Nu bøjes kanten ud til ca. 45 grader. Her arbejdes med de tre første fingre på hver hånd. Her arbejdes med de tre første fingre på hver hånd.

23 Kluden er klar, hold som det før blev vist. Kluden er klar, hold som det før blev vist. Snart har du en pæn krave. Snart har du en pæn krave.

24 Blidt laves en lille hældetud. Blidt laves en lille hældetud. Og så er det vist tid til en lille PAUSE igen. Og så er det vist tid til en lille PAUSE igen.

25 Det er dejligt ude en sommerdag. Det er dejligt ude en sommerdag. Men pas på vind og især sol. Men pas på vind og især sol. Du skal være MEGET øvet for ikke at få problemer. Du skal være MEGET øvet for ikke at få problemer. Hav i det mindste plastic klar til afdækning, hver gang du sætter potten fra dig, når du ikke ønsker den skal blive mere fast/tør. Hav i det mindste plastic klar til afdækning, hver gang du sætter potten fra dig, når du ikke ønsker den skal blive mere fast/tør.

26 Her er små tørrerevner. Her er små tørrerevner. Lidt slikker og kniven får dog lukket dem, men pas på! Lidt slikker og kniven får dog lukket dem, men pas på!

27 En pæn glat/buet bund fås med skebladet. En pæn glat/buet bund fås med skebladet. Så skal der en stjert på. Så skal der en stjert på.

28 En lerpølse trilles til en keglestub og en blyant stikkes forsigtigt igennem på langs. En lerpølse trilles til en keglestub og en blyant stikkes forsigtigt igennem på langs.

29 Drej blyanten undervejs, og lad kun spidsen komme igennem. Drej blyanten undervejs, og lad kun spidsen komme igennem.

30 Hold fast i begge ender af blyanten og tril forsigtigt frem og tilbage. Hold fast i begge ender af blyanten og tril forsigtigt frem og tilbage.

31 Stjerten er tyndest forinden og bredest yderst. Stjerten er tyndest forinden og bredest yderst. Omhyggeligt udvides åbningen. Omhyggeligt udvides åbningen.

32 Man kan forsyne oversiden af stjerten med et simpelt mønster. Man kan forsyne oversiden af stjerten med et simpelt mønster.

33 Godt med slikker og enden er klar til at blive sat fast. Godt med slikker og enden er klar til at blive sat fast.

34 Også på potten kradses op med knivspidsen og her kommer også slikker på. Også på potten kradses op med knivspidsen og her kommer også slikker på. Sjusker man ryger den af i brændingen!!! Sjusker man ryger den af i brændingen!!!

35 Vrik stjerten på plads. Vrik stjerten på plads. Har du snart gættet hvad en stjertpotte brugtes til? Har du snart gættet hvad en stjertpotte brugtes til? Jo det var til det smeltede smør til kartoflerne. Jo det var til det smeltede smør til kartoflerne.

36 Ikke antydning af en revne mellem stjert og potte må kunne ses. Ikke antydning af en revne mellem stjert og potte må kunne ses.

37 Til fødder. Til fødder. Tre stykker ler skæres af. Tre stykker ler skæres af.

38 Klemmes til en lille kegle.

39 Trilles eventuelt lidt. Trilles eventuelt lidt. Fæstes nu lige så omhyggeligt som stjerten. Fæstes nu lige så omhyggeligt som stjerten.

40 Hvor skal de sidde? Hvor skal de sidde? Jo traditionen byder at det ene ben altid skal sidde under et øre/stjerten. Jo traditionen byder at det ene ben altid skal sidde under et øre/stjerten.

41 Når fødderne er sat lige så omhyggeligt fast som stjerten, får de lov at blive faste, inden.. Når fødderne er sat lige så omhyggeligt fast som stjerten, får de lov at blive faste, inden.. De skæres femkantede, ydersiden er flad. De skæres femkantede, ydersiden er flad. Når de skal formes efter ”Varde traditionen”. Når de skal formes efter ”Varde traditionen”.

42 Den samme grundform kan jo bruges til flere slags potter. Den samme grundform kan jo bruges til flere slags potter. Se bagved stjertpotterne. Se bagved stjertpotterne.

43 Indvendig skrabes nu med skebladet til man kan fornemme det igennem leret. Indvendig skrabes nu med skebladet til man kan fornemme det igennem leret. Ti stille og koncentrer dig!! Ti stille og koncentrer dig!! Skraber du igennem er det nærmest umuligt at redde den potte. Skraber du igennem er det nærmest umuligt at redde den potte.

44 Når de er læderhårde kam man tegne mønstrene på med en glat og hård ting. Når de er læderhårde kam man tegne mønstrene på med en glat og hård ting. Spiral – oval – cirkel – kors. Spiral – oval – cirkel – kors. Et museumsbesøg var måske en god ide? Et museumsbesøg var måske en god ide?

45 Gode råd? Til højre kan du indsætte billedet af din potte. Til højre kan du indsætte billedet af din potte. Held og lykke! Held og lykke! Send en e-mail, hvis du får problemer.. Send en e-mail, hvis du får problemer.. Ole.flemming.nielsen @skolekom.dk Ole.flemming.nielsen @skolekom.dk


Download ppt "Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. GOD FORNØJELSE."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google