Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

1 1 ERFA møde: Spar på energien December 2015. 2 Agenda PROGRAMMET 1. Velkommen til dagens ERFA-møde v/BL’s kredskonsulent 2. Visualisering af beboernes.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "1 1 ERFA møde: Spar på energien December 2015. 2 Agenda PROGRAMMET 1. Velkommen til dagens ERFA-møde v/BL’s kredskonsulent 2. Visualisering af beboernes."— Præsentationens transcript:

1 1 1 ERFA møde: Spar på energien December 2015

2 2 Agenda PROGRAMMET 1. Velkommen til dagens ERFA-møde v/BL’s kredskonsulent 2. Visualisering af beboernes energiforbrug v/Christian Kierkegaard, Domea 3. Aktuelle udfordringer og muligheder på energiområdet v/Mikkel Jungshoved, DriftsNet/BL Pause 4. Lokal energi-case 5. Workshops 6. Opsamling m. sandwich

3 3 Agenda Status på målerbekendtgørelsen Tekniske udfordringer Den sunde bolig Økonomi Faktureringsbekendtgørelsen Hvad siger lovgivningen? Hvor skal vi være opmærksomme? Indkøb af energi og forsyning Salg af energibesparelser

4 4 Status Status på vejledningen til målerbekendtgørelsen Status på faktureringsbekendtgørelsen EED Implementering i den almene sektor

5 5 Økonomi Total økonomisk rentabelt Udbud Nye løsninger Digitalmåling og fjernaflæsning Udskiftning hver 6 år

6 6 Ministeriets beregninger Eksemplet tager udgangspunkt i en ejendom med 90 lejligheder. Der bor i gennemsnit 1,8 personer i hver lejlighed, og hver person bruger 150 liter vand pr. dag. Det giver en samlet vandmængde på 8870 m3 pr. år. Den forventede besparelse ved installation af både koldtvands- og varmtvandsmålere vurderes at være 25 %. Noget af vandet skal varmes op, så der regnes med en gennemsnitlig vandpris på 75 kr. pr. m3. Der forudsættes et behov for målere i køkken og badeværelse – i alt 4 målere til 1000 kr. pr. måler. Der betragtes en 6-årig periode, hvorefter målerne skal udskiftes. Prisen for udskiftning vurderes til 1250 kr. pr. lejlighed. Udgifter til aflæsning og vandregnskab sættes til 175 kr. pr. lejlighed pr. år. Besparelse: Reduktion i vandudgifter 997.800 kr. Omkostninger: Opsætning af vandmålere 360.000 kr. Aflæsning og vandregnskab i 6 år 94.500 kr. Udskiftning af målere efter 6 år 112.500 kr. Samlede omkostninger 567.000kr. Resulterende besparelse efter 6 år 430.800 kr.

7 7 Ministeriet forventede besparelser på baggrund af følgende erfaringstal El:20 pct. Varme:10 pct. Koldt vand:10-20 pct. Varmt vand:20-25 pct. Det anbefales at lægge ovenstående erfaringstal om besparelsen til grund for udregningen af rentabiliteten.

8 8 Problemet med beregningen er følgende: Der tages udgangspunkt i en besparelse på 25% 1. fejl: Ministeriets egen erfaringstal viser, at besparelsen kun bør være ca. 18% (Man bør tage udgangspunkt i minimum altså 10%) 2. fejl: Der tages ikke hensyn til hvor stor en fast betaling og hvor stor en variabel betaling, der er på vandet 3. fejl: Der antages, at der kun skal skiftes en 1/3 del af målerne – det afhænger af metode og type 4. fejl: Der tages ikke hensyn til faktureringsbekendtgørelsen, hvor der skal sendes info 4 gange om året 5. fejl: At vi ikke kender langvarige besparelser – det bygger generelt på en forventning og er ikke undersøgt gennem studier(For egen regning)

9 9 Økonomien og de tekniske udfordringer Udfordringer i forhold til at måle og synliggøre energiforbruget: For høj fast betaling og for lille variabel på vand og varme Energi- og forsyningsselskaberne er begyndt at straffe kunder, der bruger for lidt energi/vand, dette betyder at incitamentet til at spare forsvinder For mange stigstrenge vand og varme

10 10 Økonomien og de juridiske udfordringer Udfordringer i forhold til at måle og synliggøre energiforbruget: Varmeforsyningsloven og andre forsyningsregler i Danmark arbejder ud fra et hvile i sig selv princip/non profit, hvilket betyder, at man ikke kan regulere brugernes adfærd gennem økonomien, ved at belønne dem der har en korrekt energiadfærd, og straffe dem der har en uhensigtsmæssig adfærd

11 11 De tekniske udfordringer og den sunde bolig De Udfordringer der medfølger i forhold til stor fokusering på at nedbringe energiforbruget: Dårligt indeklima Skimmelsvamp Ødelagte bygninger ”Boligafdelingen” har omkostningen til etablering af målere mv. samt hvis bygningen tager skade, mens beboeren har gevinsten. Hvem holder øje med dette?

12 12 Adfærd – kan det reguleres? Måling VisualiseringÆndrede adfærd! Ønsker beboerne overhoved at ændre adfærd? Kan vi ændre deres adfærd? Undersøgelser viser, at det er svært at lave større adfærdsændringer – som er vedvarende!

13 13 Det virker! Eller?

14 14 Behov for nye målemetoder ? Fugtighed Temperatur CO2 Varmeforbrug ? DialogLovgivning

15 15 Udfordringer i forhold til beboerønsker For at imødekomme ønsker om... Transparens og motiverende synliggørelse af forbrug? Ændring af beboeradfærd gennem synliggørelse af forbruget? Forbrugsprognoser og vejledning til at stoppe spild af eget forbrug, mulighed for nye services som informationsdisplays, måling/forbedring af klimakomfort? Varsling om vandspild, røg, fugt, bakterier etc., tænd/sluk-funktioner, benchmarking, sundere boliger etc.

16 16 Administrationen og driftens udfordringer Håndtering af fordelingsregnskaber Varmeregnskaber Kvalitetssikring Service af målere Håndtering af data og løbende drift Varmeregnskab og afregning

17 17 Hvad skal vi vælge ? Online løsning på lejemålsniveau Målertyper Håndtering af fordelingsregnskaber Varmeregnskaber Kvalitetssikring (3. part) Outsourcing Service af målere Fjernaflæste målere Uafhængige data Pris pr. måler inkl. opsætning og løbende drift

18 18 Hvad siger lovgivningen? Den 5. juni 2014 trådte den nye målerbekendtgørelse i kraft. (ændring i december 2014) Implementerer dele af Energieffektiviseringsdirektivet (EED) Begrebet Køling tilføjes Vejledning til bekendtgørelsen, kom for et par uger siden.

19 19 El I forhold til elmålere er der ikke noget nyt, idet der fortsat skal være elmålere i al bebyggelse.

20 20 Gas Når der bygges nye boliger og når man ny installerer gasinstallationer, skal der installeres nye individuelle målere i den enkelte bolig. Ved bestående bebyggelser, skal man installere gasmålere på gasinstallationerne, hvis ”det er teknisk gennemføreligt og omkostningseffektivt.”

21 21 Varmt vand Ved nybyggeri skal der installeres målere i den enkelte bolig. Inden den 31. december 2016 skal der i al eksisterende bebyggelse, ”hvis det er teknisk gennemføreligt og omkostningseffektivt”, være installeret målere til individuel måling af varmt vand. Gennemstrømsvekslere er dog undtaget.

22 22 Koldt vand Der skal forberedes til installation af fordelingsmålere for det kolde forbrugsvand, når installationerne renoveres. Altså endnu ikke noget påbud!

23 23 Varme Bestemmelsen i § 7 siger, at der skal installeres varmeenergimålere i eksisterende bebyggelser. Hvis der allerede er installeret varmefordelingsmålere skal der ske udskiftning af varmefordelingsmålere med varmeenergimålere, hvis ”det er teknisk gennemføreligt og omkostningseffektivt”. Udskiftningen sker i forbindelse med at de eksisterende målere alligevel skal udskiftes.

24 24 Kølning Inden den 31. december 2016 skal der i al eksisterende bebyggelse, hvis der er køleanlæg, være installeret målere til individuel måling af køling, ”hvis det er teknisk gennemføreligt og omkostningseffektivt”.

25 25 ”Teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt” Der er ikke i bekendtgørelsen defineret nærmere hvad der forstås med ”teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt”. EED siger ”økonomisk fornuftigt”. Energistyrelsen har overfor BL præciseret, at det påhviler bygningsejeren at foretage vurderingen af om betingelserne teknisk gennemførlighed og omkostningseffektivitet er opfyldt, og der skal derfor ikke søges om fritagelse hos kommunen. I vejledning til målerbekendtgørelsen som Energistyrelsen/Trafik- og Byggestyrelsen defineret, hvad der menes med begreberne teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt.

26 26 Hvornår er det IKKE teknisk gennemførligt? Vanskelig rørføring (f.eks. Flere stistrenge) Hvis en måling vil give det forkerte resultat? Energistyrelsen mener at alt er teknisk muligt!! Kan det tekniske mulige overstige det omkostningseffektive?

27 27 Hvornår er det IKKE omkostningseffektivt? Energistyrelsen definere omkostningseffektivt (rentabelt) ved at besparelsen i målerens levetid overstiger investeringen. Vil en lille besparelse altid være omkostningseffektiv? En boligorganisation gennemførte en udskiftning af målere, hvorved hvert lejemål har en årlig udgift på kr. 5.500,- for udskiftning af målere, aflæsning af målere m.m.

28 28 Undtagelserne 1.Bygninger, som anvendes til plejeboliger, der er omfattet af lov om almene boliger, friplejeboliger der er omfattet af lov om friplejeboliger, plejehjem og beskyttede boliger, der er omfattet af lov om social service, samt boformer til midlertidigt og længerevarende ophold efter serviceloven og lignende boformer. 2.Kolonihavehuse. 3.Bygninger, hvor særlige tekniske forhold i bygningen eller i denne bygningstype vil medføre, at installationsomkostningerne vil blive uforholdsmæssigt store i forhold til den besparelse, den enkelte forbruger ville opnå. 4.Bygninger, hvor særlige tekniske forhold i bygningen eller i denne bygningstype gør det nødvendigt med en længere installationsperiode. 5.Bygninger, hvor den enkelte forbruger ikke vil få nogen økonomisk fordel, eller hvor den privatøkonomiske rentabilitet vil blive negativ ved installation af målere. Ved beregning heraf skal der anvendes en gennemsnitlig tidshorisont, som svarer til den typiske lånefinansiering og til den forventede afskrivningstid for installationen.

29 29 Allerede dispensation fra den gamle bekendtgørelse? Hvis man allerede har fået en kommunal fritagelse til opfylde af kravene i den ”gamle” målerbekendtgørelse skal man først søge på ny, hvis fritagelse tidsmæssigt udløber. OBS: Sådanne ældre dispensationer kan være begrænset i forhold til alderen.

30 30 Faktureringsbekendtgørelsen Vi venter i spænding!

31 31 Faktureringsbekendtgørelsen Faktureringsbekendtgørelsen udspringer af EED EED – energieffektiviseringsdirektivet Faktureringsbekendtgørelsen blev haste behandlet inden jul 2014 Skulle være tiltrådt inden 1 januar 2015 Mange høringssvar til den danske bekendtgørelse

32 32 Det nye er! Regningsinformation 4 gange årligt Krav til udlejer om at leverer dette Informationsniveauet Historiske data – forbrugsudvikling(året før) Data til rådighed for energitjenester

33 33 Andre områder hvor vi kan spare på energien og forsyningsomkostningerne El-aftaler Gas-aftaler Salg af energibesparelser Har I de rigtige varmeaftaler

34 34 Situationen i elmarkedet i Nordpools område Stor overproduktion af vindstrøm Manglende afvikling af konventionel energi- produktion – stadig meget kul, gas og atomkraft Dårlig infrastruktur mellem det europæiske kontinent og Nordeuropa – tyskerne blokerer for en udbygning Store tilskud til vindproduktion Det forventes, at der går 3-5 år, før der sker en ændring i markedet for opadgående priser

35 35 Det enkle svar er! Køb en langsigtet kontrakt nu! BL hjælper jeg gerne med at får de rigtige energikontrakter. Kontakt: Mikkel Jungshoved på mail: mju@bl.dk mju@bl.dk


Download ppt "1 1 ERFA møde: Spar på energien December 2015. 2 Agenda PROGRAMMET 1. Velkommen til dagens ERFA-møde v/BL’s kredskonsulent 2. Visualisering af beboernes."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google