Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Når erstatningssager og overtrædelsessager er for jurister – hvad så med fagligheden? Erfaringer med sager ved domstolene og taksationskommissionerne Ved.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Når erstatningssager og overtrædelsessager er for jurister – hvad så med fagligheden? Erfaringer med sager ved domstolene og taksationskommissionerne Ved."— Præsentationens transcript:

1 Når erstatningssager og overtrædelsessager er for jurister – hvad så med fagligheden? Erfaringer med sager ved domstolene og taksationskommissionerne Ved Poul Beck og Hans Harald Hansen, Aabenraa Kommune

2 Det er en fejlagtig opfattelse, at vandløbs- myndigheden i klagesager med erstatningskrav først skal træffe afgørelse med klageadgang til Miljø- og NaturKlageNævnet (NMKN), jf. vandløbslovens § 80. Sager indbringes nu direkte for Taksations- kommissionen, jf. vandløbslovens § 73. - Kan man det?

3 Vandløbsloven Kapitel 13 Ekspropriation og erstatning § 73. Taksationsmyndighederne efter §§ 57 og 58 i lov om offentlige veje fastsætter erstatning efter § 23, § 28, § 37, stk. 4, § 38, jf. § 45, § 45 og § 51 samt for mangelfuld opfyldelse af forpligtelser med hensyn til vedligeholdelse af vandløb. Om sagens behandling for taksationsmyndighederne gælder § 67 a i lov om offentlige veje. Stk. 2. Sagen indbringes for taksationskommissionen af den erstatningssøgende. Stk. 3. Taksationsmyndighedernes udgifter ved sagens behandling bortset fra vederlag til formænd og sekretærer betales forlods af vandløbsmyndigheden.

4 Vandløbsloven Kapitel 16 Klage § 80. Vandløbsmyndighedens afgørelser, bortset fra afgørelser om erstatning og andre økonomiske spørgsmål, kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet som sammensat efter § 5, stk. 1, nr. 2, i lov om Natur- og Miljøklagenævnet. Afgørelser efter § 54 a kan dog ikke påklages.

5 Ud over domstolene er der altså i henhold til vandløbsloven to uafhængige instanser, hvor den ene behandler klager og den anden behandler erstatningskrav. - Er det et problem ?

6 Hvad siger kommissionsformændene? Formanden for en taksationskommission kan ikke se, hvorfor NMKN skal ind i billedet først. Kommissionen kan sagtens selv træffe afgørelse, ikke kun om erstatningens størrelse.

7 Hvad siger Natur- og Miljøklagenævnet? De kender problematikken, og føler nok, at taksationskommissionerne går klagenævnet i bedene ved også at træffe afgørelse ud fra det juridiske i sagen, men kan ikke gøre noget ved det.

8 Hvad siger KL? KL er bekendt med problematikken, men anser loven for at være fulgt. Der skal en lovændring til, som berører flere ministerier. Hvis kommunerne mener, at der ikke træffes de rigtige afgørelser i taksationskommissionerne, må de rejse sag ved domstolene mod dem, der har anlagt erstatningssagerne.

9 Kan man forestille sig en afgørelse om erstatning, uden at sagen er grundigt belyst?

10 Forskellen på Taksationskommission og NMKN Taksationskommission: Formand (jurist) Sekretær 2 kommissærer udvalgt fra den kommunale liste Overtaksationskommission: Formand (jurist) Sekretær 2 kommissærer udpeget af Transportministeriet 2 kommissærer udvalgt fra den kommunale liste Natur- og MiljøKlageNævn: Formand ( jurist) < 9 udpegede medlemmer fra Højesteret og Folketing 4 forskellige sammensætninger af nævnet: Det læge nævn Det sagkyndige nævn Kombinationsnævn Formandsafgørelser p.t. 83 medarbejdere

11 Forskellen på taksationskommission og NMKN er blandt andet forskellige juridiske principper Forhandlingsprincippet Officialprincippet / Undersøgelsesprincippet Taksationskommission: NMKN:

12 Primært juridisk princip NMKN Undersøgelsesprincippet (officialprincippet) (Bygger ikke på en bestemt lov men på en uskreven retssædvane) Undersøgelsesprincippet– som også kaldes officialprincippet betyder, at de nødvendige oplysninger skal fremskaffes, for at der kan træffes en så rigtig afgørelse som overhovedet mulig. Kilde: Projektrådgivningen

13 Forhandlingsprincippet Kommissionen lader parterne i sagen tilrettelægge retssagen på den måde de bedst finder egnet Kommissionen lader parterne bestemme rammerne for det grundlag retten skal tage en beslutning på Kommissionen kan ikke inddrage eller udelade elementer i grundlaget af egen drift Parterne sætter med andre ord selv scenen for afviklingen af sagen. Kommissionen indtager altså en “passiv” rolle i sagen. Det sikrer, at Kommissionen forbliver neutral og objektiv under hele sagen. Kommissionen kan ikke dømme ud over påstanden i en sag. Kommissionen skal dog vejlede en part, der møder i retten uden advokat. Bearbejdet citat fra Jura Ordbogen Primært juridisk princip Taksationskommission

14 Ekspertise For at kunne arbejde efter officialprincippet, har MNKN en meget høj grad af ekspertise. Formanden for Taksationskommissionen i Vestsjælland sagde ved ENVINA-fagmødet i Karrebæksminde, at kommissionerne godt kan indkalde særlige eksperter, men gør det sjældent. Spørgsmål: Kan man dermed være sikker på, at de to instanser har samme ekspertise og giver en sag samme behandling?

15 Starten på en taksationssag: Myndigheden orienteres af kommissionen med anmodning om at fremsende bemærkninger til sagen. Fakta og argumenter fremsættes under selve forhandlingen, hvor der principielt ikke kan fremlægges ny, ukendt dokumentation. Mødedato og mødested berammes. Det forventes, at myndigheden stiller med et lokale.

16 Starten på en taksationssag: Der ydes ingen rådgivning til parterne, f. eks. at sagen kan anmodes trukket tilbage at sagen kan ønskes udsat, indtil alt materiale i sagen er fremskaffet at det anbefales at stille med en advokat hvad skal en redegørelse indeholde

17 Taksationssagens forløb 1.De tilstedeværende registreres 2.Sagsøger forelægger 3.Sagsøgte kommenterer 4.Sagsøger afhører parter 5.Sagsøgte krydsafhører 6.Sagsøgte afhører parter 7.Sagsøger krydsafhører 8.Sagsøger procederer 9.Sagsøgte procederer

18 Taksationssagens forløb Stedet for konflikten besigtiges. Der er mulighed for at fremsætte synspunkter og forklaringer. Men husk: de skal gentages under selve forhandlingen. Forhandlingen gennemføres i et passende lokale Parterne taler gennem kommissionen, der lytter Kommissionen stiller eventuelle spørgsmål Parterne får lejlighed til at runde af (procedere) Efter forhandlingen voterer kommissionen Der afsiges kendelse pr. brev

19 Eksempel på en vandløbssag ”Den blå bæk” Baggrund for sagen: Sommeren var ret nedbørsfattig Det regnede i næsten hele august-september Delstrækning ligger i en stor lavning med ringe fald og kraftig grødeudvikling Max. afvandingsdybde < 1 meter Delstrækningen afvander ekstensive arealer og intensivt dyrkede randarealer Grødeskæringstermin i henhold til tillægs- regulativ: 25. september. Grødeskæring udført rettidigt.

20 Klagen vedrørende ”Den blå bæk” For høj vandstand har været årsag til, at der ikke har kunnet tages 2 planlagte græsslet på 1,55 ha. Ved en besigtigelse primo september var vandføringen begrænset af plantevækst forårsaget af mangelfuld grødeskæring og oprensning. Der blev også foretaget kontrolopmåling af bundkoten, som enkelte steder ved ”Næsby” viste sig at være for høj i forhold til regulativet. Tab ved manglende slæt af græs 4.500 kr. med forbehold for udgifter til konsulent og landmåler.

21 Vandløbsdata ”Den blå bæk” Opland oven for det omhandlede areal 1000 ha Bundbredde 1,2 – 1,5 meter Fald 1 0 / 00 => 0,3 0 / 00 Vandføring 117 l/s (middel) og 2,67 l/s (med.min.) Daværende målsætning ikke opfyldt: B3 Karpefiskevand (maskinskæring) og B1 Gyde- og yngelopvækstområde (manuel vedligeholdelse) Grødeskæringstermin i henhold til tillægsregulativ: 25. september Grødeskæring udført først i september til terminen

22 Vandløbsopmåling iværksat i oktober Vandløbet var generelt for dybt og for bredt 300 -700 meter nedstrøms arealet forekom der aflejringer på 20-25 cm, vekslende med tilsvarende overdybde i forhold til regulativ Tolerancen er + 10 cm Opstemningseffekten elimineres næsten af faldet på bundlinjen ved faldet 0,3 0 / 00

23 Afgørelse i Taksationskommisionen Efter besigtigelse og på baggrund af det fremlagte materiale finder kommissionen, at ”Den blå bæk”, der er beliggende i et lavtliggende område, ikke er i stand til effektivt at aflede vandet fra den jord, der grænser op til bækken. Dette har i kombination med den store nedbørsmængde ført til oversvømmede marker. Der er ikke tilstrækkeligt grundlag for at pålægge et erstatningsansvar for tab af græsslet.

24 Afgørelsen ankes til Overtaksationskommissionen Sagen om ”Den blå bæk” indgår i en endnu større sag om et andet vandløb. Formål med anken, bl.a.: Der er rimeligt nok taget stilling til afvandingsmulighederne, men ikke til kernepunktet, at vandløbet blev vedligeholdt i overensstemmelse med regulativet

25 Afgørelse i Overtaksationskommissionen Overtaksationskommissionen fandt ikke, at kommunen fuldt ud har opfyldt sin tilsyns- og vedligeholdelsespligt, idet kommunen ikke havde sørget for at fjerne de ”tærskler” i bunden, som var i strid med regulativet, og som kan have været afgørende for afvandingsevnen. Kommunen har ikke godtgjort, at tabet kan skyldes andre forhold end den manglende opfyldelse af regulativet. Høslet tages i juni, mens regnen kom i august. Ejerens krav bør imødekommes. (forkortet)

26 Ubesvarede spørgsmål: Hvordan kan 2 græsslet frem til september, jf. klagen, blive til høslet i juni? Hvordan kan grødens betydning negligeres? Hvordan kan grødeskæringsterminen negligeres? Hvordan kan kommunen blive erstatningspligtig for en tilstand, hvis opståen ingen kender? Hvor ofte skal man som vandløbsmyndighed kontrollere bundniveauerne? Hvor langt op ad et vandløb har bundforholdene afvandingsmæssig betydning?

27 ”Den blå bæk”

28

29 Udfaldet af en sag, rejst ved taksationskommssionen: -Myndigheden anses typisk for at være den stærke part -Det er alene et spørgsmål om, hvordan beløbet deles mellem parterne -Alle omkostninger ved sagen - også nogle af modpartens - betales af myndigheden

30 Hvis det går galt….. Vær omhyggelig med at fremskaffe dokumentation for sagens baggrund og forløb Glem alle argumenter om sund fornuft – det er hardcore jura, der tæller Det er påstand mod påstand, og man vil kunne opleve modpartens bevismateriale som tyndt Undlad at føre egen sag. Benyt en jurist, da der er tale om en slags domsforhandling, hvor kun det udtalte gælder Benyt eventuelt også en konsulent Myndigheden anses typisk for at være den stærke part Vær indstillet på at tabe, i det mindste noget. Alle omkostninger ved sagen - også nogle af modpartens - betales af myndigheden

31 Culpa Culpa er et juridisk udtryk (der stammer fra latin) for: skyld, brøde, uagtsomhed, forseelse, synd. For at en person kan idømmes erstatningsansvar, med culpa som ansvarsgrundlag, er der nogle kumulative betingelser, der skal være opfyldt: Der skal være lidt et tab. Tabet skal kunne kapitaliseres/gøres op i penge. Der skal være årsagssammenhæng mellem den culpøse handling og det indtrådte tab (kausalitet). Den indtrådte skade skal være påregnelig (dvs. typisk af sin art, i forhold til den culpøse handling, således at man kan klandre skadevolderen for ikke at have forudset konsekvenserne) (adækvans). Tabet må som udgangspunkt ikke være dækket af en tingsforsikring [3] (fx en kaskoforsikring af en bil). Hvis tabet er dækket af en forsikring, skal forsikringen dækket tabet direkte overfor skadelidte, hvorefter forsikringsselskabet har regres mod skadevolderen. [3]

32 Læren af sagen Vores normale bane Jura- eller procesbanen Faglighed: Regulativ Grøde Nedbør Afvandingsforhold Hydraulik § 3 Målsætninger Fisk og smådyr Strategi: At svække modparten Dokumentation: Noget at forholde sig til! Faglighed: Hvad kan tabet skyldes?


Download ppt "Når erstatningssager og overtrædelsessager er for jurister – hvad så med fagligheden? Erfaringer med sager ved domstolene og taksationskommissionerne Ved."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google