Kollimering af teleskoper

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lysbilledserien (nr. 3 af 3) indeholder blandede korte stræktyper: -bingostræk -grovorienteringsstræk -finorienteringsstræk -transportstræk Find evt. algoritmen.
Advertisements

JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND
Kamerateknik Blænden Blænden er et af de to vigtigste værktøjer, du finder i dit kamera. Med blænden styrer du hvor meget og hvordan lyset kommer ind gennem.
Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb
Galakser Første observationer.
Gryde med filter og taphane
Trehøje-Pigerne Side 1 Vejledning til brug af hjemmesiden Det er slet ikke så vanskeligt – så brug hjemmesiden flittigt… Det er.
Jeg har brugt gratis billedebehandlingsprogrammet
jeg ser lyset prik på den mørke himmel nat efter nat når stjerner dør bliver de sorte huller utrættelige steder af tyngde der suger alt ind i sig småsten,
Kurver Hvorfor og hvordan?.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Første gang du logger på, skal du bestille ny adgangskode her
Forskellige traditioner
SEO (Search Engine Optimization) - Hvordan bliver du mere synlig på nettet?
Torbenfeldvej Vallensbæk strand Tlf.: – – dagligt brug af vores hjemmeside •AGEN LYS har en stor og omfattende.
I dag er temaet Visualisering
DEN PRIMÆRE NAVIGATION JOEK © TEC 2011 Dit websteds primære navigation er det område på sitet, der indeholder links til de primære sektioner af dit websted,
Hallo…. her kommer lige noget, der helt sikkert vil fascinerer dig!
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Vores syn og optiske illusioner
Udlægning af en ny cache
Kamerabaseret udpegning af svin TEST Torben Gregersen IHA/ASE
Teknik event i det mørke Jylland IV Geocaching uden at det koster et ton papir og litervis af printerblæk Understøttes af: Smart phones PDA’ere Flere af.
17. januar 2009Teknik event i det mørke Jylland III - CacheMate 1 Geocaching med CacheMate  Hvad er CacheMate?  Indlæsning af Cachebeskrivelser  Bruger.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2009.
Fritid Fotograf.
Mikael Svalgaard (COM-DTU) Erland Andersen (tidligere fagkonsulent)
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret oktober 2012.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret februar 2009.
Et NAFA-projekt v/ Jørgen Schou. Renovering af udmåleapparat Mikrometeret Optakten I forbindelse med dobbeltstjerneprojektet har det været et ønske at.
OPLEV STJERNEHIMLEN MED DIT EGET TELESKOP BYG SELV, MEN IKKE ALENE
Mindre grimt, tak.
Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. Hav værktøj og ler klart. GOD FORNØJELSE.
XB5S Biometrisk genkendelse Vejledning 02/07/2014 Version 1 Keld Flindt.
BACKUP eller dø! Klik dig frem til næste billede ->
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Knudsgaard – lav selv dine trækul Maj 2007 Mikkel & Ole
SEO PÅ AU.
På jagt efter en anden Jord
Omega caliber 286 produktionsnr: ref.nr: SC
Forældre- og fødselsforberedelse
Programmet består af tre dele.  Capture ; at få billeder ind i maskinen  Edit; at redigere billederne  Make movie; afslutte filmen.
HOKUS, FOKUS… LYS. HOKUS, FOKUS… Farver Brydning Spejlning Lyskilder Polarisation LYS Øjet Bølger Overlejring Kommunikation Top ”10” Afbøjning.
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Hvordan virker et digitalkamera? Brændvidde Blænde
Hvordan kan man se forskel på et sort hul og en neutron-stjerne?
Kunsten at ændre vaner Hvorfor er det så svært at ændre vaner?
På det efterfølgende dias (startsiden) er vist formationen.
Den menneskelige hjerne …
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
På det efterfølgende dias (startsiden) er vist formationen.
Måneformørkelsen 21/ Jørgen Albertsen Greve Gymnasium Set fra Palma på Mallorca Længdegrad: Øst 02 o :31’:56’’ Breddegrad: Nord 39 o :31’:03’’
Galakser 2014 F3.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
Isolering.
Grundlæggende programmering Forår 2002
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Her kan ses et udklip af min forside – tænke med min forside var at man skulle kunne se et lille preview af den side man ville besøge og at forsiden skulle.
Hulmursisolering De følgende figurer viser omtrentligt, hvor der er hulmur i husene i Lyset. Vær opmærksom på, at der er mange faste bindere (mursten,
Knallertens udstyr Beskyt dig selv
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder på en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150.
UNIVERSET Om stjerner, galakser og Big-Bang.
Forskellige traditioner
Bad collimtion is the number one killer of telesopes worldwide
Knallertens udstyr.
S S S T S S T S S S S S S S T S S S S T T S S S S T S T S S S S S S S
Præsentationens transcript:

Kollimering af teleskoper Jørgen Albertsen KAF-møde 21.September 2006

2 Populære teleskoptyper

Hvornår kollimere?

Airy-skiven En stjernes lys fokuseres af et diffraktionsbegrænset teleskop i en lille skive, Airy-skiven, hvis diameter kun afhænger af lysets bølgelængde og teleskopets åbningsforhold F: d = 2,44 x l x F hvor l= 0,55m for grønt lys. En perfekt optik samler 84% af lyset i Airy-skiven, 7% i 1.ring, 3% i 2. ring osv. Alle typer aberrationer, linsefejl, obstruktioner osv flytter lys fra centrum ud i ringene. Dette forringer billedets kontrast. F d [my] 4 5,4 6 8,0 8 10.7 10 13,4

Optisk opbygning af en SCT

Hvordan kollimere? Kollimeringsskruerne på sekundærspejlets holder, her på en 8” Celestar. De oprindelige 3 stjerneskruer er erstattet af BobsNobs.

Celestron 9,25” med BobsNobs

Køb dem eller lav dem! Et sæt BobsNobs koster ca 16$ og sendes direkte til dig fra USA ved betaling pr VISA på nettet.

Airy-skiven og obstruktion

Sekundærspejl og kontrast Den centrale obstruktion fremkaldt af sekundærspejlet giver mindre kontrast undtagen ved de fineste detaljer. Dårlig kollimering gør ondt værre, så kontroller kollimeringen jævn- ligt.

Kollimering af en Newton Diagonalspejlet skal ikke sidde i centrum af tubus men skal forskydes afstanden T/(4F2) væk i forhold til okularsiden. F er åbningsforholdet.

Kollimering af Newton-teleskoper Første skridt gør måske ondt, men er en stor hjælp til præcis kollimering, og det generer ikke lysgangen gennem teleskopet under brug. Marker centrum af primær- spejlet med en tuschpen eller en stump sort tape med hul i midten.

Hjælpemidler Cheshire-okular, laser-kollimator og simpelt sigterør

Centrering af sekundærspejlet Sæt et sigterør eller et cheshire- okular i okularudtrækket og kig gennem hullet. Lokaliser randen af sekundær- spejlet og forskyd spejlet til det ses centreret i synsfeltet. Det kan være svært at se hvad der er sekundærspejl, men teg- ningen her kan være til hjælp. Denne centrering har mest betyd- ning for vignettering, altså ujævnt belyst synsfelt, som er et problem ved fotografering gennem teleskopet.

De sidste 2 skridt

Kollimer dit Newton teleskop Kort vejledning Marker centrum af hovedspejlet med en ring eller prik med en permanent pen. skær bunden af en 35mm film kassette og bor et ca 2 mm hul i centrum af låget. Bor fx et større hul og lim en 2-krone fast til undersiden af låget. Sæt filmkasetten i okularudtrækket i stedet for et okular. Kontroller at okularudtrækket er monteret vinkelret på tubus. Forskyd sekundærspejlet så det er centreret i forhold til okularudtrækket set gennem hullet i filmkassetten juster sekundærspejlet så hovedspejlets centermarkering ses midt i synsfeltet. Her er et cheshire-okular eller sigterør med trådkors til stor nytte. Tilt hovedspejlet indtil centermarkeringen ses oven i spejlbilledet af hullet i filmkassetten Finjuster evt. med laser-kollimator

Hvis der kun kræves små justeringer

Laser-kollimatoren Laser-kollimatoren er meget nyttig til juste- ring af Newton-telesko- per, men duer ikke til Schmidt-Cassegrain teleskoper.

… i brug Kollimation påkrævet, laserstrålen rammer ikke hullet på tilbageturen!

Newton og koma Koma er Newtonteleskopets værste billedfejl. Koma optræder så snart man bevæger sig bort fra den optiske akse, her eksemplificeret med en 250mm F4.5 newton med et diagonalspejl, der dækker 30% af åbningsradius. En perfekt og kollimeret Newton viser ingen koma i centrum af synsfeltet (øverste billedrække) , men tiltagende koma ud mod randen (række 2-4). Koma ses også tydeligt indenfor og udenfor fokus (billederne i venstre og højre søjle).

Koma og åbningsforholdet F Diameteren d af det ”komafri” område i brændplanet ved okularet afhænger kun af F: d=0.022 x F3 [mm] Som det ses af tabellen er kollimering meget kritisk ved hurtige newtonteleskoper F d [mm] 4 1,4 6 4,8 8 11 10 22

Den lange vej …

Thierry Legaults homesite http://legault.club.fr/collim.html Her finder man alt om kollimering i teori og praksis med fine billeder og links. Kritisk kollimering kan kun foretages, når seeing er fin, men fortvivl ikke – det kan sagtens gøres ved højlys dag! En kunstig stjerne frembringes med en lygte eller en lysstærk diode og en blank kugle, fx fra julepynten. Lygten kan også være Solen. Den kunstige stjerne anbringes 20 brændvidder eller mere fra teleskopet. Græsplæner er bedre end asfalt!

Sky and Telescope om kollimation Nils Olof Carlin har skrevet en fin vejledning og FAQ til kollimering af Newton teleskoper, som sammen med meget andet kan findes på dette ”Do it yourself” link hos S&T: http://skytonight.com/howto/diy

Teknisk litteratur om teleskoper Harold R. Suiter: Star testing Astronomical Telescopes, a Manual for Optical Evaluation and Adjustment. Willmann-Bell. 4.ed 1999. Rutten & van Venrooij: Telescope Optics, a comprehensive Manual for Amateur Astronomers. Willmann-Bell, 1999.

Husk at bruge teleskopet Nils Olof Carlin med sin velkollimerede Dobson-kanon slut