Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD."— Præsentationens transcript:

1 At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD

2 Følelsesdiagram Glad Vred Bekymret Ked af det Jaloux 2

3 At være barn i en familie med en ”anderledes” bror eller søster
Savn efter opmærksomhed fra forældrene Loyalitet/ambivalens overfor forældrene og ens bror eller søster Søskende kan komme til at føle sig ensomme i familien

4 ”…nogle gange bliver jeg så gal på min lillesøster, og så kommer jeg til at skælde hende ud og skubbe og slå hende. Bagefter bliver jeg så ked af det. Hvad skal jeg gøre, for hun hører ikke efter hvad jeg siger?”

5 ”Min store bror bestemmer over mig jeg får aldrig lov til at bestemme
”Min store bror bestemmer over mig jeg får aldrig lov til at bestemme. Min mor har sjældent tid til mig…”

6 ”…min bror bor ude på hans skole og når han ikke er hjemme er jeg god nok. Men når han så kommer hjem føler jeg de glemmer mig. De spørger altid ham først, hvad han vil og hvis jeg så siger, at jeg føler mig usynlig, siger de ”pjat”. Jeg håber ikke jeg er den eneste, der har det sådan. Men nu hvor jeg tænker over det er det måske rigtigt, at jeg plejer at være den, der får alt opmærksomheden, og så kommer han. Men han skal jo også have lov til at være her”.

7 Reaktioner fra omgivelserne
Konfronteres med reaktioner fra omgivelserne på skolen, vejen, blandt kammerater, i det offentlige rum mm. Konfrontationerne afføder flovhed, vrede, frustration og afmagt Søskende skammer sig over skammen Søskende kan føle sig ensomme og anderledes blandt deres kammerater

8 ”Hvorfor kan min søster ikke bare gøre nogle ting selv?”
”Hvorfor står nogle børn og glor så mærkeligt på min søster?” ”Hvorfor kan min søster ikke bare gøre nogle ting selv?”

9 ”Jeg kan ikke lide når min bror tisser i haven
”Jeg kan ikke lide når min bror tisser i haven. Hvordan kan jeg få mine gæster til at forstå, at han ikke er som normale søskende?”

10 Socialt samvær med ens bror/søster
Søskende ofte splittet i to grupper: Dem der har et socialt samvær med bror/søster Dem der ikke har et socialt samvær

11 At være søskende til et barn med AD/HD
Socialt samvær: Det sociale samvær er ofte meget ensidigt Det kan være vanskeligt at tolke og forstå ens bror eller søsters adfærd Søskende er ofte ”et let offer” for deres bror eller søster Søskende udsættes for verbal og fysisk vrede

12 Hvordan skal jeg blive glad igen?”
”Når min storebror slår mig, kan jeg godt begynde at græde, og så griner de af mig begge to. Jeg synes de må meget mere end mig, og det er altid mig, der får skæld ud af far og mor. Hvordan skal jeg blive glad igen?”

13 ”Det er irriterende når min lillesøster ignorerer mig når jeg siger noget til hende. Det er som om hun ikke hører mig. Hvad skal jeg gøre?”

14 ”Har vores autistiske lillesøster mentalt brug for os ??”

15 ”Jeg er en pige på 10 år. Min lillebror er autist
”Jeg er en pige på 10 år. Min lillebror er autist. Nogle gange er han voldsom f.eks. har han skubbet mig ned af trappen. Hvad kan man gøre ved det?”

16 At være søskende til et barn med AD/HD
Viden om handicappet: Kender ikke til deres bror eller søsters diagnose Kender diagnosen men ikke betydningen af symptomerne Bygger stort set alt deres viden på egne oplevelser og erfaringer Har vanskeligt ved at fortælle andre om deres søskendes vanskeligheder

17 ”Hvorfor snakker min lillebror hele tiden, når han spiller spil?
Hvorfor er min bror autist? Min mor og far har fortalt mig det, men jeg synes det er svært at forstå.”

18 Når jeg snakker med far og mor, snakker hun altid oven i.
”Jeg synes det er træls hun gør alle de samme ting som jeg gør bl.a. bevægelser. Når jeg snakker med far og mor, snakker hun altid oven i. Og hver gang hun ikke får sin vilje citerer hun. Hvordan får jeg hende til at lade være?”

19 Hvordan oplever vi søskendes reaktioner?
Der er mange måder at reagere på – alle børn er forskellige!! Vi oplever både udadvendte og indadvendte børn Nogle børn takler situationen i hjemmet bedre end andre Børn, der har alenetid med forældrene opleves mindre pressede Vi oplever dog, en del triste børn – børn, der har mange ubesvarede spørgsmål og som føler sig pressede hjemme


Download ppt "At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google