Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

At bruge disse to ord rigtigt

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "At bruge disse to ord rigtigt"— Præsentationens transcript:

1 At bruge disse to ord rigtigt
Når eller Da? At bruge disse to ord rigtigt

2 NÅR ”Når” bruges om gentagelser:
Eks: Jeg synes du ser sød ud når du smiler. Eks: Jeg ler altid når han fortæller vittigheder! Læg mærke til at verbet i sætningerne står i NUTID. Man fortæller om noget der sker oftere end én gang.

3 Når ”Når” bruges også om noget der vil ske i fremtiden.
Eks: Når jeg bliver stor vil jeg være læge. Eks: Skal vi se en film sammen, når du besøger mig næste gang? Eks: Jeg siger det til mor, når hun kommer hjem!

4 Da ”Da” bruges om noget der er sket én gang.
Verberne står ofte i datid. Eks: Da jeg var lille, boede jeg i Odense. Eks: Da mor kom hjem, fortalte jeg hende hvad der var sket. Eks: Jeg blev meget glad da jeg så hende. Eks: Han blev bange da han så pistolen.

5 Opgave: Hvad passer, ”når” eller ”da”?
____ jeg var lille havde jeg en hvid kanin. ____ jeg blev 10 år, døde den af alderdom. Jeg græd meget ____ den blev begravet. ____ jeg tænker på den, kan jeg stadig blive ked af det. Jeg savner den ____ jeg ser andre kaniner Klik frem til næste side og se svarene.

6 Svar: Da jeg var lille havde jeg en hvid kanin.
Da jeg blev 10 år, døde den af alderdom. Jeg græd meget da den blev begravet. Når jeg tænker på den, kan jeg stadig blive ked af det. Jeg savner den når jeg ser andre kaniner.

7 Opgave: Hvad passer, ”når” eller ”da”?
Bogen handler om en pige som hedder Mette. En dag ____ hun sidder på stranden, ser hun en flot fyr. ____ hun vil tale med ham, er han forsvundet. Hun hader ____ sådan noget sker. Senere, ____ hun tager med ham til et sommerhus, sker der noget spændende. ____ de har været der i to dage, flygter Mette ____ hun får chancen. Klik frem til næste side og se svarene.

8 Svar: Bogen handler om en pige som hedder
Mette. En dag da hun sidder på stranden, ser hun en flot fyr. Da hun vil tale med ham, er han forsvundet. Hun hader når sådan noget sker. Senere, da hun tager med ham til et sommerhus, sker der noget spændende. Da de har været der i to dage, flygter Mette da hun får chancen.

9 At genfortælle noget Som du kan se i opgaven, bruges der oftere DA end NÅR, når man genfortæller noget man har læst, set eller oplevet. HUSK DET NU!


Download ppt "At bruge disse to ord rigtigt"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google