Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Natur-og Vildtpleje.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Natur-og Vildtpleje."— Præsentationens transcript:

1 Natur-og Vildtpleje

2 Definition på vildtpleje
Terrænpleje Bestandpleje terrænpleje Direkte Vildtpleje opdeles i terræn- og bestandspleje. Terrænplejen handler om at forbedre terrænets - biotopens - værdi for vildtet. Det gavner ikke alene vildtet, der er det egentlige mål for indsatsen, men også dyre- og plantelivet som helhed. Terrænpleje deles op i direkte og indirekte terrænpleje: Direkte terrænpleje er tiltag, der udelukkende sættes i værk af hensyn til vildtet. De omfatter blandt andet etablering og pleje af vildtplantninger, markvildtstriber, vildtagre mv. Indirekte terrænpleje handler om hensynet til vildtet ved driften af jorden. Der er altså tale om initiativer, der integreres i skov- og landbrug, som det faktisk praktiseres. Her kan nævnes etablering af dyrknings- eller sprøjtefrie randzoner, vildtvenlig høstning mv. terrænpleje Indirekte

3 Terræn Terræn forstås her som en større eller mindre geografisk enhed – en bedrift. Det kunne være en landbrugsejendom på 50 hektar, et gods på 500 hektar eller en skov på hektar. Terrænet kan indeholde markarealer, skove, levende hegn, vildtplantninger, enge, overdrev, moser, søer og vandløb. Dermed kan det frembyde mange forskellige biotoper, både kvantitativt og kvalitativt.

4 Vildt Vildt defineres som alle frit levende pattedyr og fugle.

5 Bestand Bestand er en gruppe individer af samme art, der lever på samme større eller mindre afgrænsede område.

6 Forudsætninger Kendskab til vildtets biologi og i særdeleshed krav til levested, er en forudsætning for at udøve målrettet og kvalificeret natur- og vildtpleje. Kendskabet er desuden en forudsætning for at agere som ansvarsfuld jæger. Derfor er denne viden en obligatorisk del af jægeruddannelsen, og ikke blot forudsætningen. I kapitlet om vildtkending og vildtbiologi kan denne viden findes i detaljerne, og dermed muligheden for at tilegne sig viden, der målretter natur- og vildtplejen. Enhver vildtart stiller en række krav til levestedets beskaffenhed. Det er altafgørende for vildtplejens succes, at de plejetiltag der gennemføres, er de rigtige. Kun ved kendskab til den givne arts livskrav kan vildtplejen ske effektfuldt. Det giver nemlig mulighed for at sætte målrettet ind, dér hvor behovet er. Jordbund, klima og menneskets udnyttelse bestemmer dyrelivets arts- og individrigdom det givne sted. Hvis en vildtart accepterer de to første faktorer, kan bestanden øges ved hjælp af natur- og vildtpleje.

7 Analyse Terrænpleje bør altid ske på grundlag af en analyse af terrænet. Med det udgangspunkt kan tiltagene målrettes de områder og arter, hvor der er et reelt behov.

8 Terrænanalyse Forsøg at finde den/de begrænsende faktorer: Konkurrence
Forstyrrelse Prædation Fødemangel Fødemangel yngel Dækning Rededækning

9 Vildtets krav Dækning Føde Vand Læ, Sollys

10 Målsætninger På baggrund af kendskab til vildtets krav til levested og den pågældende lokalitets beskaffenhed, både hvad angår terrænets tilstand og vildtbestandenes niveauer, skal der opsættes målsætninger og mål for natur- og vildtplejen. Tydelige mål og målsætninger er forudsætninger for at opnå den effekt, som natur- og vildtplejen skal resultere i.

11 Målsætninger Målsætningerne for natur- og vildtplejen kan være flere og i kombination: Vildtplejen skal resultere i at et områdes værdi som levested for vildtet forbedres i forhold til kvaliteten og en forøgelse af antallet af biotoper. Vildtplejen skal give markvildtet bedre livsbetingelser, og det skal integreres i et effektivt landbrug. Vildtplejen skal bidrage til at sikre talrige forskellige bestande af vildt, hvor jagtbare arter prioriteres højere end ikke-jagtbare. I skoven skal vildtplejen skabe en mere attraktiv struktur for vildtet og dermed øge skovens bæreevne, det vil sige kapacitet til at rumme vildt. På markarealerne skal vildtplejen forbedre eksisterende levesteder for vildtet og skabe nye. Derved vil også markens bæreevne blive øget. Vildtplejen skal sikre et terræn for bæredygtig udsætning af fjervildt

12

13 Øvelse: Natur- og Vildtpleje
Gå sammen med din sidemand og noter et stykke papir svar på følgende spørgsmål. Regler: Lukket bog og maks. 5 minutter! Hvordan defineres natur- og vildtpleje? Hvad dækker over begrebet terræn? Hvad dækker over begrebet vildt? Hvad dækker over begrebet bestand? Hvad er formålet med at opsætte mål og målsætninger? Denne øvelse er god til opsamling på et emne med mange facts. Øvelsen giver mulighed for at kontrollere at eleverne har opnået viden om de faktuelle områder, og tilgodeser desuden elever der lærer bedst ved at snakke selv (verbale) og bruge sin finmorik (taktile). De små grupper (2 personer) sikrer en tryg og fortrolig situation, således at alle eleverne tør sige hvordan de har opfattet budskabet. Spørg grupperne skiftevis om svaret på spørgsmålene når tiden er udløbet.


Download ppt "Natur-og Vildtpleje."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google