Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fiskeindeks til vandløb

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fiskeindeks til vandløb"— Præsentationens transcript:

1 Fiskeindeks til vandløb
Esben Astrup Kristensen, Niels Jepsen, Anders Koed, Jan Nielsen og Stig Pedersen

2 Økologisk status i vandløb
DVFI Udvikling i løbet af 2014 DVPI DFFV

3 Dansk Fiskeindeks For Vandløb (DFFV)
I Danmark startede processen henimod et fiskeindeks til vandløb i 2011. Da processen blev startet relativt sent var den europæiske interkaliberingsproces afsluttet på dette tidspunkt. Interkaliberingen er en øvelse hvor alle de nationale indeks fra de forskellige medlemslande holdes op mod et ”Common Index” samt miljøvariable og derved enten godkendes eller afskrives.

4 DFFV Den afsluttede interkaliberingsproces betød at muligheden for at DK kunne byde ind med et nyt indeks for begrænset. Det blev derfor besluttet at undersøge om allerede eksisterende og interkaliberede indeks fra andre lande kunne anvendes i DK.

5

6 DFFV Et fælles Europæisk Fiskeindeks (EFI+) og et Litauisk Fiskeindeks (LZI) blev valgt til afprøvning under danske forhold.

7 DFFV Afprøvningen viste, at LZI var bedst og responderede som forventet ift. nogle væsentlige påvirkninger (data renset for udsætninger anvendt). Ikke muligt med eksisterende datagrundlag at beregne ift. spærringer, men vurderes også at afspejle denne påvirkning.

8 DFFV Også sammenhæng mellem LZI-værdi og tætheden af ørreder.

9 DFFV En justering af LZI ift. naturgivne forskelle i artsforekomst mellem Øst-Vest blev undersøgt. Ikke grundlag for en Øst-Vest justering, bla. baseret på udsætninger, begrænset forekomst og lav fangsteffektivitet.

10 DFFV Dermed grundlag for at “godkende” LZI til brug i DK
Det litauiske fiskeindeks (LZI) består af følgende trin: Fangsten inddeles i 4 grupper: Tolerante og intolerante arter (over for habitat og ilt) Rheophile arter. Lithophile arter. Omnivore arter. Derefter udregnes følgende indikatorer: antal intolerante arter % af individer af lithophile arter % af antal lithophile arter (af totalt antal arter) % af individer af tolerante arter % af antal tolerante arter (ud af total antal arter) antal rheophile arter % af individer af omnivore arter Vandløbene inddeles i type efter størrelse Indenfor hver vandløbstype sammenlignes de udregnede indikatorværdier med værdier fra tilsvarende referencevandløb. Forskellen mellem referenceværdien og den aktuelle udregnes for alle 7 indikatorer og forskellene kombineres til 1 indeksværdi. DFFV Dermed grundlag for at “godkende” LZI til brug i DK

11 DFFV Men…… Da LZI er baseret på den relative forekomst af forskellige arter kan der ikke udregnes en værdi hvis kun 1 art. Og ved kun 2 arter tilstede er værdien meget usikker. Vandløb med kun 1-2 arter er naturligt meget almindelige i DK (mange af vores små vandløb) hvorfor brug af LZI udelukker beregning af indeksværdi for disse. Derfor besluttet at ny-udvikle et indeks specielt til disse artsfattige vandløb.

12 Udvikling af nyt indeks
Skal anvendes i vandløb med få arter (ca. 75 % af danske vandløb) og baseres på mest almindelige art i disse – ørreden. Udviklet vha. data fra DTU-Aqua’s database indsamlet under udarbejdelse af udsætningsplaner (ialt observationer er anvendt). Data for ørredyngel er upåvirket af udsætninger og disse anvendes – altså et ”single-metric” indeks.

13 Udvikling af nyt indeks
Der blev arbejdet med 3 påvirkningsvariable – de fysiske forhold, spærringer og vandkvalitet – de væsentligste for ørredyngel i vandløb. Første trin var derfor at undersøge sammenhænge mellem yngeltæthed, fysisk tilstand, spærringer og vandkvalitet.

14 Udvikling af nyt indeks
Fysisk tilstand

15 Udvikling af nyt indeks
Spærringer

16 Udvikling af nyt indeks
Spærringer - Gudenåen ved Voervadsbro

17 Udvikling af nyt indeks
Vandkvalitet Dermed en indikator der direkte afspejler habitatforringelser, spærringer og vandkvalitet – opfylder dermed de grundlæggende EU krav til et brugbart indeks

18 Udvikling af nyt indeks
Fastsættelse af grænseværdi 160 yngel/100 m2 og grænser Økologisk kvalitet Antal ørred yngel per 100 m2 EQR Grænseværdi Høj > 130 0,8125 (H/G) God 0,5 (G/M) Moderat 0,25 (M/R) Ringe 0,0625 (R/D) Dårlig 0 - 9

19 Udvikling af nyt indeks
Og endelig en års-korrektionsfaktor da “single-metric” indeks er meget følsomme overfor naturlig variation i det der måles (yngeltæthed). Den naturlige variation i yngeltætheder fra tidsserier udregnet til at være op til 30%. Dermed arbejdes derfor med de angivne grænser mellem tilstandsklasserne +/- 30%.

20 DFFV Der findes dermed et fiskeindeks der består af 2 ben:
1) Hvis vandløbet er relativt artsrigt (3 eller flere arter) anvendes et allerede interkaliberet indeks udviklet i Litauen - DFFVa 2) Hvis vandløbet er artsfattigt (2 eller færre arter) anvendes et nyudviklet dansk indeks der baseres på tætheder af ørredyngel - DFFVø Typologien angiver hvilket del-indeks der skal anvendes.

21 DFFV

22 DFFV Opsummering: Vi har et fiskeindeks til vandløb der dækker langt de fleste danske vandløb. Indekset kan anvendes til bedømmelse af den økologiske kvalitet sammen med invertebrater og planter. Der mangler dog en afklaring på en evt. godkendelse/interkalibering af DFFVø.

23 Tak for opmærksomheden!


Download ppt "Fiskeindeks til vandløb"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google