Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen til 20 min. om kostpolitikkens betydning for sundhed

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen til 20 min. om kostpolitikkens betydning for sundhed"— Præsentationens transcript:

1 Velkommen til 20 min. om kostpolitikkens betydning for sundhed
Af Birgitte Escherich, partner, cand. scient. pol., kok

2 Velkommen - og kort om Kostkompagniet
Kostkompagniets arbejdsområder Vi skaber værdi igennem mad Vi arbejder med det gode liv

3 Hos Kostkompagniet ser vi kun en verden af muligheder – hvad gør din virksomhed?
ELLER

4 En kostpolitk på måltidsniveau: Den kloge kalorie – hvad er nu det?
Lyst-kalorier Eks. fed fredag Kagedag Flæsk m persillesauce Mængder frem for forbud Kostpolitik bestående af Kloge kalorier anbefalet af Kostkompagniet Mæthed Hele dagen Mellemmåltider Tilgængelighed Kvalitet De 8 kostråd Formidlet positivt Seriøs viden Eks: Ingen sukkersherif Smager godt Stor velsmag Overraskelser i munden Mæthed

5 Det der står på buffet’en hver dag, er resultatet af et samarbejde mellem ledelse, medarbejdere og kantine Medarbejdere Viden Smag Præferencer Sortiment Livskvalitet Virksomheds- tilpasset Kostpolitik & EMT Oplevelse Næring Kvalitet Kultur Uddannelse Kompetencer Image Infrastruktur Rekruttering Human ressource Kommunikation Ledelse Kantine

6 Forudsætninger for at skabe en sundere arbejdsplads
Strategisk niveau Medarbejder niveau Køkken niveau Opbakning, rammer og retningslinier fra ledelsen Tilføre økonomiske og tidsmæssige ressourcer Professionelle samarbejdspartnere Vedligeholdelse af projektet i fremtiden Helhedsorienteret tilgang til projektet Deltagelse og engagement Evt. forfatte kravspecifikation til kommende samarbejdspartnere Udvælge og tilpasse kvalificeret kantine/catering samarbejdspartner Definere værdier om sundhed sammen med personale Kommunikation på alle niveauer Viden om projektets formål, rammer og retningslinier Viden om indsatsområder Håndtering af viden Omstillingsevne vedr. vaner Evne til at se muligheder i egen sundhed Omsætte information til viden til eget sundhedsformål Motivation og engagement Imødekomme kantine/catering-samarbejdspartner Lydhør overfor kommunikation Ernæringsrigtig mad tilpasset de ansattes behov og ønsker i forhold til bespisnings-strukturen: Kostpolitik Skabe tilgængelighed af måltider: Morgen, formiddag, frokost, eftermiddag, aften og nat Integrere kvalificeret kantine/catering-samarbejdspartner Kommunikation mellem kantine/cateringpartner, ansatte og ledelse (evt. et mad-udvalg der skal sikre løbende kvalitetskrav)

7 Hvad er en kostpolitik Kostpolitik er klare retningslinier for hvilket afkast kantinen skal give på sundhedsområdet – eks.: Måltidsudbud Sortiment: spise/ drikke Ernæringsniveau Råvarekvalitet Gastronomisk kvalitet Økologi: Helt, delvist, slet ikke Uddannelsesniveau Kommunikation Formålet er at optimere udbyttet af køkkenets produktion og øge effekten af forbedret sundhed Det handler om at finde den rette balance Det er en balancegang at udforme en kostpolitik. Hvis den er for abstrakt og overordnet, er den svær at bruge i det daglige. Men hvis den er alt for detaljeret, kan den let virke snærende og formynderisk.

8 Proces for udarbejdelse og implementering af kostpolitik
Indsamling af data Kostpolitik udarbejdes i udvalg Kostpolitik- Rapport udarbejdes Implementering Af kostpolitik Opfølgning og vedligeholdelse Kundeundersøgelse Datamateriale vedrørende bespisning Hvor mange og hvilke profiler Virksomhedens øvrige sundhedspolitik Aftaler med evt. cateringpartner Workshop med udvalg Alle forhold der vedrører bespisning defineres og besluttes Eventuelt afholdelse af supplerende møder i lokale kantineudvalg Retningsgivende politik for ernæring og bespisning (overordnet ramme + evt. delrapporter i forhold til evt. enkelte lokationer Fyldestgørende rapport med klare definitioner af alle relevante forhold Kan danne grundlag for kravspecifikation Målrettet Implementeringsplan Belysning af kompetencer til at efterleve kostpolitik Klarlægge relevante indsatsområder (kantineavis, foredrag, workshops, madlavning, plakater med info, quiz, nyhedsbrev, diætist etc) Kvalitetssikring Gennemgang af kostpolitikkens indhold Supervision Uddannelse Inspiration Evaluering Vedligeholdende indsatsområder L K Kommunikations plan Offentliggøre kostpolitikken Interessentanalyse/ målgrupper Målrettet kommunikationsplan Kommunikation på sigt Budskaber/ holdninger/ aktiviteter fra kantine Involvering L Ledelse M Medarbejdere K Lokale Kantineudvalg

9 Eksempel på tidsplan for udarbejdelse af kostpolitik
Indsamling af data Workshop Kostpolitik underudvalg Indsamle yderligere data Eventuelle møder med underudvalg og lokale kantineudvalg 1. udkast Kostpolitik Indsamle yderligere data Kostpolitik til høring Kostpolitik Klar til HSU Start udarbejde Kommunikations plan

10 For at en kostpolitik lykkes, anbefaler Kostkompagniet sundhedsstyrelsen at indføre den 9. Kostråd: Lær at lave mad Resultater Gennemskuelighed Drop skiltning Lidt men god mad koster det samme som megen dårlig Effektivisering af arbejdsgange Større udbytte af ressourcerne Sundere medarbejdere Bevidste medarbejdere Smittende sundhed Attraktiv arbejdsplads Innovation Naturligt med hæderlig mad Ansvar

11 Spørg løs


Download ppt "Velkommen til 20 min. om kostpolitikkens betydning for sundhed"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google