Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Intro til organisations- sociologi v/Janne Seemann ORGANISATION AAU “Organisationsteoriens ambitioner er store. Den sigter mod at forstå og forklare, hvad.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Intro til organisations- sociologi v/Janne Seemann ORGANISATION AAU “Organisationsteoriens ambitioner er store. Den sigter mod at forstå og forklare, hvad."— Præsentationens transcript:

1 Intro til organisations- sociologi v/Janne Seemann ORGANISATION AAU “Organisationsteoriens ambitioner er store. Den sigter mod at forstå og forklare, hvad der sker i organisationer, og at bruge denne viden til at forbedre forholdene. Det handler om at forstå de forhold, som man tilbringer det meste af sit liv under. Og blive i stand til at påvirke og ændre dem.” (Jacobsen & Thorsvik 2014: 14)

2 Fire udviklingstræk ved organisationssamfundet  1Samfundet præges stadig mere af specialiserede og formålsrettede organisationer  2Organisationerne bliver samtidig mere sammenflettede og gensidigt afhængige  3Koordination, informationsudveksling og styring binder stadig flere ressourcer internt og på tværs af organisationerne  4Organisationsideer, opskrifter og ledelsestanker udveksles hurtigt på tværs af organisationer. Paradokset: Organisationerne bliver på en gang mere specialiserede og uens, men samtidig mere ens i deres opbygning og ledelse.

3 Hvorfor er org.teori vigtig?  Virksomheder samt ikke mindst offentlige forvaltningers organisationer og deres ydelser har stor betydning for størstedelen af befolkningen  Der er tale om store offentlige arbejdspladser med mange ansatte og private virksomheder, som skal bidrage med vækst og værdi  Offentlige organisationer har især betydning for, om politiske beslutninger bliver til virkelighed  Organisationerne i den offentlige forvaltning skal indbyrdes indgå i tværgående samspil og i relation til private virksomheder og frivillige organisationer ORGANISATION

4 Typiske spm. som kræver org. svar:  Hvilke afdelinger, hvor mange ledelseslag og hvilke tværgående enheder? (Struktur)  Hvad har betydning i.f.m. større omlægninger og fusioner? (Kultur og forandringsprocesser)  Hvordan leder man højtuddannede professionelle? (Teorier om fagbureaukratier og professioner)  Hvor kommer alle de nye koncepter og reformer fra, og passer de til danske org? ((ny)Inst. teorier)  Hvilke ledelsesstrategier kan anvendes i.f.m. org. forandringsprocesser? (teorier om ledelse)  Hvorfor er det så svært at få tværgående samarbejde til at fungere? (Interorg. Teorier)  …og mange andre ORGANISATION

5 Aktuelle temaer i organisationsteorien  Strukturforandringer og fusioner  Nye organisationsformer med færre niveauer  Værdi- og kulturstyring af organisationer og ledelse  Lærende organisationer. Hvordan sikre hurtig omstilling ?  Udvikling og styring af vidensorganisationer og professionelle organisationer  New Public Management og post new public management  Institutionelle påvirkninger af organisationer  Samarbejde og konflikt mellem organisationer (netværk og governancestrukturer)  Analyser af organisatoriske felter (diskurser, idéspredning, radikale forandringer)


Download ppt "Intro til organisations- sociologi v/Janne Seemann ORGANISATION AAU “Organisationsteoriens ambitioner er store. Den sigter mod at forstå og forklare, hvad."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google