Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

HIGH ON LOVE - Etik for en menneskekærlig profession.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "HIGH ON LOVE - Etik for en menneskekærlig profession."— Præsentationens transcript:

1 HIGH ON LOVE - Etik for en menneskekærlig profession

2 Oplæggets indhold  Professionsetik: Hvilken profession? Hvilken etik?  Relevant moral og etik for dagplejernes menneskekærlighed?  Hvorfor (ikke) et omsorgsløfte?

3 Hvilken profession?  En menneskekærlig profession!  Kærlig ved at drage omsorg for andre mennesker.  Den pædagogiske fordring er nemlig en fordring om at hjælpe et andet menneske til at hjælpe sig selv.

4 Hvor meget skal man hjælpe?  Etik handler om balancen mellem for meget og for lidt hjælp.

5 Hvorfor taler jeg om en omsorgsetik og ikke en omsorgsmoral? Etik: Reglen Undtagelsesmuligheden Forventninger, tilbud Forbløffelse eller foragt Situationsafhængigt Moral: Principfastheden ”Regler” uden undtagelser Forbud og påbud Kriminalisering Almengyldighed

6 Tre ting om aktuel omsorgs- og professionsetik  At forholde sig til grænser, der ikke er sat en gang for alle.  Tage ansvar ved at begrunde sine indgreb.  Troværdig indsats: Et stadigt arbejde på at blive bedre.

7 Partikularisme Universalisme Overhistorisk Historisk Kammeratskabets etik Retsmoral Venskabets etikRetfærdighedens moral Claus Holm, 2009

8 Venskabets etik  Hjælperen udfolder en naturlig menneskelighed og knytter venskabelige bånd til barnet.  Forudsætninger: 1)Hjælperen er en venlig person. 2)Tid til venlighed.  Idéen om venskabelig kærlighed er for meget: 1)Der findes børn man ikke bryder sig om? 2)Venskabet er grænseløst. 3)Venner er der per definition få af.

9 Retfærdighedens moral  Hjælperen modarbejder sin naturlige anti- og sympatier – og handler ud fra en pligtmæssig bestemt lighedsforestilling.  Idealet om menneskeværd  Er den retfærdige hjælper også den venlige hjælper?  Tiden er til etik, ikke moralske retfærdighedsforestillinger.

10 Retsmoral  Hjælperen slås til ”ridder af omsorgsrettighederne”. Opgaven er at frigøre en undertrykt natur; for eksempel barnet.  Ideal: Universalisering af menneskerettigheder.  Retssikkerhed: Uafhængig af den enkelte omsorgspersons karakter.  Reducerer etik til jura.

11 Kammeratskabets etik  Hjælperen holder på sine naturlige tilbøjeligheder og forholder sig solidarisk til barnets situation.  Generøsitetsideal: ”Hvad kan jeg gøre godt for dig, for at jeg kan gøre det godt for mig selv.  Handl sådan at du kan ville gentage din handling!  + Generøst  - Er det kærligt nok?

12 Overvejer man et omsorgsløfte, så skal man tage stilling til følgende:  Etik og moral: Hvad skal spille førsteviolin?  Vil et omsorgsløfte være belastende for dagplejere som profession?  Vil det forøge professionens samlede begrundelseskapacitet?  Vil det bidrage til at styrke den faglige stolthed og til et godt omdømme?


Download ppt "HIGH ON LOVE - Etik for en menneskekærlig profession."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google