Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp."— Præsentationens transcript:

1 Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle

2 Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp i hverdagen efter en erhvervet hjerneskade  Formålet med støtten er at styrke udviklingsmuligheder eller at kompensere for nedsat funktionsevne ved at skabe overblik og struktur i hverdagen.  Eksempler på dette kan være:  Støtte til at læse og forstå post  Kontakt til læge, jobcenter eller anden offentlig myndighed  Strukturering af hverdagen  Støtte til igangsættelse eller genetablering af sociale kontakter  Støtte til genetablering af en funktionel hverdag  Støttende samtaler

3  For at nå frem til bestillingen ” et af fokus punkterne” kan det pædagogiske værktøj være, den støttende samtale.  Mine erfaringer, med mennesker der har pådraget sig en sen hjerneskader er at borgerne har stort udbytte af at være i naturen.  En samtale i naturen er en anden oplevelse - ude i skoven - eller bare i det fri man mærker det er et kravløst rum – i naturen kan man bare være og elementerne kan bruges på mange forskellige måder.  I naturen er der ”højt til loftet” og ro til fordybelse.  I naturen kan man være sig selv og det er muligt - at have en stille stund eksempelvis i en samtale – uden at der tolkes på det.  I naturen opstår ofte en ligeværdighed der ikke findes ved køkkenbordet eller i det konstruerede rum.

4  Som hjemmevejleder opdager jeg ofte styrker og kompetencer, som jeg ikke ser i omgivelser i hjemmet.  I forbindelse med samtalen er det ofte - at borgeren åbner op - og selv er med til at se nye sider af sig selv.  Denne narrative fortælling er med til at ændre eget selvopfattelse.  Når borgeren selv åbner op - og derved ser nye sider af sig selv - er det med til at styrke kernen af selvopfattelsen.  Naturen kalder på vores sanser, hvis vi er trygge ved at være i den, kan vi bruge den til at finde ro, mærke os selv og hente styrke til hverdagens strabadser.  Forskning viser, at ophold i naturen har en positiv effekt på mennesker.

5  Forskning viser at mennesker der tilbringer 20 minutter eller mere ude hver dag, har en bredere og mere åben tænkning, hukommelsen udvides, og giver derved mulighed for, at fastholde flere tanker i hovedet.  20 minutter ude hver dag, giver et lysere sind og en mere positiv tilgang til livet.  Derudover kan naturen være med til at styrke sociale kompetencer, styrke læring, og koncentration – samt være med til bearbejdelse af stress og kriser.  Jeg oplever som den professionelle - at det er lettere at rumme borgerens følelser som vrede, glæde, irritation og magtesløshed, når man færdes ude. At være den aktive lytter.  Forskning viser ligeledes at ved at udvikle kroppens resurser hos borgeren, kan man styrke den psykiske robusthed.

6  Ændring af vaner og graden af mange succes oplevelser - der opleves i naturen er med til at skabe stærke og positive markører i hjernen.  Oplevelsen af ” jeg kan ” opleves ofte efter en tur i det fri – og det giver en god grobund for udvikling.

7 Dagtilbud for personer med senhjerneskade i Faaborg-Midtfyn Kommune § 104  Tilbuddet danner rammen om aktiviteter og samvær  Aktiviteterne er skemalagte og planlagt for et halvår ad gangen  Eksempler kan være, træning, kognitiv terapi, kommunikationsgrupper, brætspil, ADL, IT, vandring mm  Sådan gør vi:  Vi hjælper og støtter med at skabe nye strategier i dagligdagen  Indarbejdelse af nye strukturer der understøtter følgerne af hjerneskaden  Miljø hvor der er plads til forskellighed, humor og god tone.

8 Dagtilbuddet Hillerslev  Naturen som aktivitet:  Korte vandreture  Lange vandreture  Ture ud i det blå  Meditationer i naturen  Lege  Træning  Samtaler  ”Ude – kontor”  Tema - uger

9


Download ppt "Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google