Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse."— Præsentationens transcript:

1 UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse og erhverv bliver til størst mulig gavn for den enkelte og samfundet, herunder at alle unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse. - Vejledningen skal i særlig grad målrettes unge med særlige behov for vejledning om uddannelse og erhverv. - Vejledningen skal bidrage til, at frafald fra og omvalg i uddannelserne begrænses mest muligt. - Vejledningen skal være uafhængig af sektor – og institutions – interesser. - UU skal vejlede eleverne i 6. – 10. klasse og unge under 25 år, der ikke er i gang med eller har fuldført en ungdomsuddannelse.

2 Organisatoriske rammer - Kommunalt forankret eller § 60 - selskab UU’s vejledningsopgaver - Vejledningen i grundskolen og 10. klasse (f. eks uddannelsesplaner, introkurser, brobygning, vejledning til valg af ungdomsuddannelse). - Ungevejledningen (målrettes mod unge, der uden en særlig indsats vil få vanskeligheder med at vælge, påbegynde eller gennemføre en uddannelse eller vælge et erhverv.) - Overgangsvejledning

3 Ungevejledning, herunder EGU og STU Lovgivning - UU skal gennem en opsøgende og opfølgende indsats tilbyde unge under 25 år, der ikke er i gang med eller ikke har fuldført en ungdomsuddannelse, vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Andre unge under 25 år med bopæl i kommunen skal have vejledning hvis de henvender sig herom. - Vejledningen koordineres med andre kommunale vejledningstilbud, der retter sig mod målgruppen, herunder vejledning, som udgår fra kommunale jobcentre, socialforvaltningen eller andre myndigheder, der er beskæftiget med den unge. - Vejledningen tilrettelægges og prioriteres, så den opsøgende og opfølgende indsats især rettes mod unge, der skønnes at have behov for en særlig vejledningsindsats og som ikke i forvejen modtager vejledning fra kommunale jobcentre, socialforvaltningen.o.a.

4 EGU - Formålet med EGU er, at den unge opnår personlige, sociale og faglige kvalifikationer, som dels giver umiddelbar adgang til at forsætte i en erhvervskompetencegivende uddannelse, dels giver grundlag for beskæftigelse på arbejdsmarkedet. - Uddannelsen består af praktik og skoleundervisning og tager 2 år. Mindst 20 uger og højst 40 uger er skoleundervisning. - Målgruppen for uddannelsen er unge under 30 år, der ikke er i uddannelse eller beskæftigelse og ikke umiddelbart har forudsætninger for at gennemføre en anden kompetencegivende uddannelse

5 STU - Formålet med den 3-årige ungdomsuddannelser er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse. - Ungdomsuddannelsen retter sig mod unge, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. - Unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov har et retskrav på en ungdomsuddannelse. - Udannelsen tilbydes efter 9. – eller 10 klasse og indtil det fyldt 25 år.

6 UU-Nords ydelse på Jobcentrene UU-Nords ydelse (tilstedeværelse) på Jobcentrene tager udgangspunkt, i afsnittet vedr. ”uddannelsespligt”, i ”Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats” (LAB-Loven). Målgruppen for UU-Nords indsats i Jobcentrene er de unge der, i henhold til LAB-Loven, er omfattet af ”uddannelsespligten”, dvs. unge: Der er under 25 år Ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse Ikke har forsørgerpligt over for hjemmeboende børn Der vurderes at kunne gennemføre en uddannelse på almindelige vilkår

7 I forhold til ovennævnte målgruppe (matchgruppe 1-3) kan UU-Nord tilbyde følgende vejledningsydelser (3-6 timer pr. uge): Træffetid på Jobcentret med mulighed for individuelle uddannelsessamtaler. Træffetid på projekter tilknyttet Jobcentret, med mulighed for individuelle uddannelsessamtaler. Medvirke i informationsarrangementer vedr. uddannelsessystemet (opbygning, krav, ansøgningsfrister, jobmuligheder mv.) Kontaktperson i forhold til UU-Nords vejledere inden for specialområdet, f.eks. EGU og STU Ovennævnte er UU-Nords grundydelse i forhold til de 4 Jobcentre i UU-Nords område.

8 Samarbejdsmodeller mellem UU-Nord og Jobcentrene Model 1: Hver tirsdag og torsdag formiddag fra kl.9:00 til kl.12:00 vil der være en UU vejleder i Jobcentret. Nyhenvendere (førstegangssøgende til kontanthjælp) kommer alle til samtale kl.9:30 disse dage. De unge som får et uddannelsespålæg, vil blive visiteret direkte videre til UU-vejlederen. UU-vejlederen og den unge udarbejder en uddannelsesplan – evt. aftaler et opfølgningsmøde i UU-Nord. Ved opfølgningsmødet udfyldes ansøgningsskemaer, der kontaktes skoler osv. Ved opfølgningsmødet udfyldes ligeledes uddannelsesplanen fra kommunen, som den unge skal aflevere i Jobcentret. Ungevejlederen skriver til Jobcentret om planen. Jobcentret kan derudover rette henvendelse eller sende unge til UU-Nord. Der afholdes 2-årlige evalueringsmøder mellem Jobcentret og UU-Nord

9 Model 2: Ungeteamet i Jobcentret indkalder ledige under 25 år i matchgruppe 1-3 til en vejledningssamtale. UU-vejlederen får inden samtalen en kort mundtlig beskrivelse af den unge. Sagsbehandleren kan – hvis der skønnes behov herfor – deltage i vejledningssamtalen. Efter samtalen giver UU-vejlederen en tilbagemelding på vejledningen og en kopi af uddannelsesplanen. Sagsbehandleren i Jobcentret kan efter aftale indkalde vejlederen til vejledningssamtaler med unge under 25 år i matchgruppe 4-5. Vejlederen deltager et par gange om året i Ungeteamets uge-møde. Der afholdes 2-årlige evalueringsmøder mellem Jobcentret og UU-Nord. Model 3: UU-vejlederen tilkaldes efter behov.


Download ppt "UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google