Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Overenskomst 2015 – 2017 Mellem Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Kristelig Fagforening (KF)

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Overenskomst 2015 – 2017 Mellem Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Kristelig Fagforening (KF)"— Præsentationens transcript:

1 Overenskomst 2015 – 2017 Mellem Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Kristelig Fagforening (KF)

2 2 Overenskomst 2015 - 2017 Overenskomsten er fornyet for en periode på 2 år Alle mindstelønsatser og andre satser i fagoverenskomsterne reguleres pr. 1.3. 2015. Der reguleres med 1,5 % pr. 1.3. 2015 og 1,8 % pr. 1.3. 2016. Der skal foretages efterregulering fra 1.3.2015.

3 3 Overenskomst 2015 - 2017 Bruttoløn Såfremt der er aftalt bruttoløn jf. overenskomstens § 5, stk. 4, vil den aftalte bruttoløn fremover skulle fastsættes for en afgrænset periode på maksimalt 1 år. Det er fortsat således, at såvel personlig løn som bruttoløn skal fremgå af ansættelsesbeviset. Lønudbetaling Månedslønnede skal fremover have lønnen til disposition senest på den sidste bankdag i måneden, og senest 2 uger efter optjeningsperiodens afslutning. 3

4 4 Overenskomst 2015 - 2017 Søgnehelligdagsbetaling Fremover er udgangspunktet for s/h-betaling, at medarbejderne modtager fuld løn for disse dage. Det vil f.eks. sige fuld løn for 5 dage i ugen op til Påske, hvis man sædvanlig vis arbejder man-fre. Hensættelsesordningen beskrives nu i Aftale om søgnehelligdage. Det er fortsat muligt at anvende overenskomstens alternative ordninger.

5 5 Overenskomst 2015 - 2017 Arbejdstid § 9, stk. 2, overskrift ændres til Referenceperiode, men bestemmelsens indhold er det samme. § 9, stk. 2, der er enighed mellem organisationerne om, at hvor der er aftalt en gennemsnitlig arbejdstid uden, at der er fastsat en referenceperiode, så beregnes den gennemsnitlige arbejdstid over en lønperiode.

6 6 Overenskomst 2015 - 2017 Befordring, udearbejde mv. Der etableres et nyt kapitel vedrørende befordring, udearbejde, rejsearbejde og ikke-permanente arbejdspladser. Der vil fremover være overenskomstfastsatte minimumsbestemmelser for arbejdsgivers forpligtelse til at kompensere medarbejdere i forbindelse med befordring i eget befordringsmiddel i arbejdsgivers tjeneste. Udearbejde, rejsearbejde og ikke-permanente arbejdspladser Definitioner er blevet skærpet, men reguleringen i bestemmelserne er den samme.

7 7 Overenskomst 2015 - 2017 Tidsbegrænsede ansættelser Ved tidsbegrænset ansættelse i overenskomstens § 21 forstås fast ansættelse for en afgrænset periode, begivenhed eller opgave. Der gælder samme vilkår for ansatte i tidsbegrænsede stillinger som for tidsubegrænsede stillinger. Ny bestemmelse: Bedre vilkår for løst ansatte En medarbejder kan betragtes som løst ansat, såfremt der er tale om lejlighedsvis ansættelse af en varighed på maksimalt 2 dage, eks. afløsere, tilkaldevikarer eller lignende. Overenskomstens bestemmelser gælder på samme måde som for fastansatte medarbejdere. Anciennitet opgøres dog for det antal dage, hvor der har været beskæftigelse. Har man arbejde i mere end 8 timer om ugen i gennemsnit over 3 måneder, skal ancienniteten beregnes fra den første dag i første ansættelsesperiode som for fastansatte.

8 8 Overenskomst 2015 - 2017 Opsigelsesregler Overenskomstens opsigelsesregler er skrevet om. Der er ikke lavet indholdsmæssige ændringer. Øvrige fridage Mærkedage. Det præciseres, at der gives alene ret til frihed med løn på mærkedage, hvis de nævnte mærkedage falder på en normal arbejdsdag.

9 9 Overenskomst 2015 - 2017 Sygdom Det fremgår nu eksplicit af overenskomstteksten, at såfremt arbejdsgiver forlanger dokumentation for sygdom ved fravær, så skal arbejdsgiver betale for en evt. lægeerklæring. Ved hyppigt gentaget sygefravær af 1 – 2 dages varighed kan arbejdsgiver fremover forlange lægeerklæring efter 2 dages fravær. Løn under sygdom Bestemmelsen om løn under sygdom er omskrevet således, at det nu skulle være mere tydeligt, at alle ansatte har ret til løn under sygdom med mindre de ikke har 9 måneders anciennitet i virksomheden. Såfremt medarbejder ikke overholder sygedagpengelovens bestemmelser om at f.eks. indsende erklæringer og refusion af sygedagpenge derfor stoppes kan løn under sygdom bortfalde indtil refusionen genoptages.

10 10 Overenskomst 2015 - 2017 Pensionskompensation under forældreorlov Det er gøres tydeligt, at den anførte sats gælder for fuldtidsansatte. Deltidsansatte har den samme ret, men forholdsmæssigt i forhold til ansættelsesgraden.

11 11 Overenskomst 2015 - 2017 Aftale om arbejdsmarkedspension Det vil fremover være muligt at få udbetalt arbejdsgivers andel af pensionsbidraget, hvis den forventede årsindkomst ikke overstiger kr. 60.000 og medarbejderen i øvrigt berettiget til pensionsbidrag (over 18 år og 9 mdr. ansættelse/tidligere AM- pension). Er der allerede oprettet pensionsordning kan denne ikke sættes i bero med henvisning til den nye bestemmelse. Det er aftalt (men ikke indføjet i overenskomsten), at medarbejdere kan vælge at benytte aldersopsparing i stedet for ratepension eller livrente. Da der er tale om opsparing af beskattede penge, skal medarbejder ikke trækkes for egetbidraget.

12 12 Overenskomst 2015 - 2017 Aftale om Ferie Sygeferiegodtgørelse. For at bringe Ferieaftalen i overensstemmelse med Ferieloven ændres bestemmelserne om sygeferiegodtgørelse. Afskåret fra at afholde ferie. Overenskomstens bestemmelse er suppleret med eksempler på feriehindringer. Aftale om feriekort Der er formuleret en mere præcis formålsbestemmelse. Indarbejdelse af nye procedurer som følge af brugen af Feriepengeinfo for arbejdsgivere, der anvender overenskomstens feriekortordning.

13 13 Overenskomst 2015 - 2017 Aftale om søgnehelligdagsgodtgørelse A conto satserne er ændret til 800 kr. pr. dag for fuldtidsansatte over 18 år og 400 kr. for fuldtidsansatte under 18 år. For medarbejdere med anden arbejdstid beregnes a conto udbetalingen forholdsmæssigt. Aftale om seniorordning Der udarbejdes fælles info/inspirationsmateriale, som vil blive lagt på organisationernes hjemmeside eller på anden måde blive gjort tilgængeligt. Formålet er at øge brugen af overenskomstens muligheder for et bedre seniorarbejdsliv.

14 14 Overenskomst 2015 - 2017 Aftale om tillidsrepræsentanter Aftalen er omskrevet med henblik på at gøre den mere læsevenlig. Der er indføjet en indskærpelse af, at tillidsrepræsentanten skal være uafhængig af arbejdsgiver. Der er tale om ganske almindelige habilitetsregler, som i realiteten har været gældende hele tiden som følge af almindelig retspraksis. Det er yderligere blevet en gyldighedsbetingelse for valget, at alle valgbare medarbejdere har haft mulighed for at stille op. Der er desuden indføjet et eksempel på en køreplan for en valgprocedure.

15 15 Overenskomst 2015 - 2017 Aftale om lokale virksomhedsaftaler Det er tydeliggjort, at eventuelle medarbejderrepræsentanter vælges på samme måde og efter samme regler som tillidsrepræsentanter. Det er gjort til en gyldighedsbetingelse for en lokal virksomhedsaftale, at der ikke er gjort indsigelse over valget af en medarbejderrepræsentant. Det er indskrevet, at en lokal virksomhedsaftale, der er indgået af en medarbejderrepræsentant, vil kunne opsiges af et flertal blandt medarbejderne.

16 16 Overenskomst 2015 - 2017 Habilitet for valgte repræsentanter Krifa skal fremover vurdere, om den valgte tillids-eller medarbejderrepræsentant reelt er valgbar og uafhængig af arbejdsgiver, og om valget er foregået efter reglerne i overenskomsten. Der er alene tale om en vurdering, ikke om en godkendelse.

17 17 Overenskomst 2015 - 2017 Ny fagoverenskomst: Fagoverenskomst for medarbejdere ved dag- og døgninstitutioner, hovedpunkter: Der er fastsat regler for koloni Der er aftalt anderledes lønsystem end for alle andre fagoverenskomster. Der skal aftales et lokalt lønsystem og der indføres et lønnævn til sikring af lønniveau Desuden lægges op til lokale aftaler om stort set alt, men overenskomsten fastsætter et mindsteniveau, hvis ingen lokale aftaler indgås.


Download ppt "Overenskomst 2015 – 2017 Mellem Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Kristelig Fagforening (KF)"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google