Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis."— Præsentationens transcript:

1 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis

2 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Formålet med nytteindsats  Alle, der kan arbejde, skal arbejde for ydelsen.  Den, der ikke ønsker at arbejde, kan ikke opnå ydelsen.  Den ledige indgår i et arbejdsfællesskab og udfører et reelt stykke arbejde for sin ydelse.  Løsningen af opgaver er til gavn for arbejdspladsen (samfundsnyttige funktioner), men har ikke nødvendigvis et beskæftigelsesrettet eller opkvalificerende sigte for den ledige.  Rådighedsafklaring af den jobparate.

3 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Principper for etablering af nytteindsats  Nytteindsats bør bestå af opgaver, der er meningsfulde – både for den ledige og for arbejdspladsen.  Opmærksomhed på, at nytteindsats ikke virker fastholdende/forlængende for den lediges periode på offentlig forsørgelse.  Nytteindsats kan gives til modtagere af uddannelseshjælp og kontanthjælp i op til 13 uger.  Hvor der lovgivningsmæssigt er mulighed for det, bør der i nogle tilfælde laves en varighedsbegrænsning på under de 13 uger (især relevant for de jobparate). Kan være i modstrid med arbejdspladsens ønske om kontinuitet.  Der kan bevilges mentor i kombination med nytteindsats. (Tilbud om mentorstøtte kan gives til både uddannelsesparate og aktivitetsparate unge på uddannelseshjælp og til aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.)

4 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Hvem skal have nytteindsats Helt overordnet skal nytteindsats gives til personer, der er i stand til at arbejde og afventer at påbegynde enten uddannelse eller job.  Det fremgår af aftalen om kontanthjælpsreformen:  Åbenlyst uddannelsesparate, som modtager uddannelseshjælp, skal i nytteindsats (virksomhedspraktik), indtil de overgår til ordinær uddannelse.  Jobparate kontanthjælpsmodtagere skal senest efter 3 måneder arbejde for kontanthjælpen enten i nytteindsats, virksomhedspraktik eller i et løntilskudsjob. (Nytteindsats kan iværksættes tidligere, når kommunen vurderer, at det er relevant – fx hvis der er tvivl om den jobparates rådighed.)  Aktivitetsparate - både dem på uddannelseshjælp og dem på kontanthjælp – kan komme i nytteindsats. Det vurderes dog næppe at være relevant i særligt mange tilfælde.  Det fremgår af aftalen om arbejdsmarkedsydelse til forsikrede ledige, der mister retten til dagpenge, at denne gruppe skal have tilbud om nytteindsats.

5 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Krav forud for etablering af nytteindsats  Nytteindsats drøftes forud for etablering mellem virksomhedens ledelse og tillidsrepræsentanten eller en medarbejderrepræsentant.  Der gælder samme rimelighedskrav som for virksomhedspraktik. (Maksimalt 1 person i virksomhedspraktik for hver 5 ordinært ansatte, når en virksomhed har 0-50 ansatte. Derudover 1 person i virksomhedspraktik for hver 10 ordinært ansatte.)  LBR kan på baggrund af begrundet skriftlig ansøgning fra kommunen fravige rimelighedskravet.  Nytteindsats kan etableres på kommunale, regionale og statslige arbejdspladser.

6 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland En økonomisk bemærkning  Nytteindsats er skrevet ind i LAB lovens kap. 11 om virksomhedspraktik. Det betyder, at der ikke ydes statsrefusion til en eventuel projektleder. Kommunen skal selv betale. Er nok mest en problemstilling i forhold til projekter med flere ledige/holdforløb.

7 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Organisatoriske modeller Umiddelbart to organisatoriske modeller: Nytteindsats etableret som projekter med en projektleder  Kontrol med, at de ledige faktisk møder op.  Lettere at håndtere mange udskiftninger.  Økonomisk kan ordningen være dyr for kommunen, da der ikke er statsrefusion til projektlederen.  Opbevaring og perspektivløs indsats. Nytteindsats tilrettelagt efter samme principper som virksomhedspraktik  Kræver mere administration. (Skal ske i relation til hver enkelt arbejdsplads)  Vil både kunne opleves som en belastning på arbejdspladserne (kontrol, hyppig udskiftning af de ledige) og som en hjælpende hånd (2 om en arbejdsopgave frem for 1).  Må forventes mange virksomhedspraktikker.  Samlet set synes virksomhedspraktikker at være den model, der bedst tilgodeser ordningens hensigt.

8 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Seminar om nytteindsats den 2. september  Opkvalificeringssigtet. Motiverende i forhold til løsning af opgaver. Opmærksom på balancen mellem frafald og fastholdelse.  Være opmærksom på direkte afhængighed af nytteindsatsen.  Problematisk at etablere nytteindsats indenfor rammerne af virksomhedspraktik. Behov for at undersøge mulighederne for at etablere nytteindsats inden for nye områder. Måske områder, hvor det er vanskeligt at etablere virksomhedspraktikker.  Vigtigt at beskrive snitflader mellem JC og projekt. JC Hillerød har indgået samarbejdsaftale med Drift/Service. Ligger på BRHS hjemmeside.  Vigtigt at overholde arbejdsmiljøregler.  Fordel med aftalte procedurer omkring sanktioner.  Politisk opbakning og godkendelse i LBR.  Inddragelse af faglige organisationer.

9 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland BRHS’ hjemmeside www.brhovedstadensjaelland.dk  Orange ”knap” på forsiden.  Ligger både under unge og kontanthjælpsmodtagere.  Informationsnotat om nytteindsats.  Oplæg fra seminar 2. sep.  Opsamling på emner fra seminar 2. sep.  Samarbejdsaftale (Hillerød).  Plan: gode eksempler på nytteindsats.


Download ppt "Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google