Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere Liselund den 24. oktober 2013 Specialkonsulent Cand.merc.jur. Christian Petersen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere Liselund den 24. oktober 2013 Specialkonsulent Cand.merc.jur. Christian Petersen"— Præsentationens transcript:

1 Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere Liselund den 24. oktober 2013 Specialkonsulent Cand.merc.jur. Christian Petersen cp@efterskoleforeningen.dk 3317 9763

2 Disposition Rammerne for ansættelsesforholdene Konkrete regler via cases i plenum

3 Efterskoleområdet To slags ansatte: Ledere og lærere: (vice)forstander, afdelingsledere, lærere (også timelønnede lærere) TAP’ere: sekretær, pedel, køkkenansatte, rengøring mv.

4 Ledere og lærere Omfattet af aftaler (overenskomst) mellem Finansministeriet (Moderniseringsstyrelsen) og Lærernes Centralorganisation: Organisationsaftalen for lærere og ledere ved efterskoler (og hus og hånd og frie grundskoler) Arbejdstidsaftalen for ledere og lærerne ved efterskoler mv. mellem Finansministeriet og LC Fællesoverenskomst mellem Finansministeriet og LC (og flere andre centralorganisationer)

5 Ledere og lærere Desuden omfattet af en række andre generelle aftaler: Barselsaftalen Ferieaftalen Tjenestefrihed af familiemæssige årsager Tillidsrepræsentanter i staten Samarbejde og samarbejdsudvalg … (ca. 25 aftaler i alt)

6 Ledere og lærere Desuden omfattet af arbejdsretlige love, herunder: Ferieloven Barselsloven (Funktionærloven) Ligebehandlingsloven Forskelsbehandlingsloven Deltidsloven (Lov om tidsbegrænset ansættelse) (Ansættelsesbevisloven) …

7 TAP’ere Almindeligvis ingen overenskomst I stedet: –Arbejdsretlige love (ligesom lærerne) –Individuel kontrakt

8 Hvad siger loven ikke noget om? Fx: Løn (størrelse, regulering) Pension (ret til, størrelse) Arbejdstidens placering og længde Særlige feriedage Barns 1. + 2. sygedag Løn under barsel Løn under sygdom (dog funktionærer) Opsigelsesvarsler (dog funktionærloven)

9 Ansættelseskontrakten Krav hvis ansat over 8 timer i gennemsnit pr. uge og ansættelsesforholdet varer over 1 måned. Alle væsentlige vilkår Skriftlighed (kontrakt/ansættelsesbevis) Udleveres senest 1 måned efter start Indeholder bestemmelser om løn- og ansættelsesvilkår, som ellers ofte er afklaret i en overenskomst. Efterskoleforeningen har udarbejdet skabeloner til både lærere og TAP’ere, som ligger på hjemmesiden.

10 Efterskoleforeningens skabelon til ansættelseskontrakter Findes på www.efterskoleforeningen.dkwww.efterskoleforeningen.dk Lovens krav opfyldes Mange vilkår for TAP’ere svarer til ansættelse i staten

11 Cases - i plenum

12 TAP løn Signe er startet som ny forstander i august 2012. I slutningen af april 2013 efter spørger sekretæren, om Anne, der blev ansat som køkkenleder pr. 1. januar 2013, skal reguleres i løn pr. 1. april ligesom lærerne. Hvad skal Signe svare? I Annes ansættelseskontrakt står, at lønnen udgør 28.000 kr. pr. md. Der står ikke noget om, hvordan eller hvornår den reguleres. Men Anne har talt med Kost & Ernærings- forbundet, der siger, at mindstelønnen iht. Overenskomsten er 29.657 kr. om måneden for køkkenledere og herudover 18% i pension. Har Anne så krav på denne løn?

13 Vagter Der er været lidt nedgang i elevtallet og to lærere er afskediget. Der kniber herefter med dækning af alle aftenvagter, og Ole, der er pedel, skal derfor tage en aftenvagt om ugen. Sekretæren har på kursus hos Efterskoleforeningen hørt, at det er lærerarbejde, og at han derfor skal have det samme i løn som en lærer. Ole får allerede mere i løn end basisløntrin 3, så Signe tænker, at alt så må være i orden. Har Signe ret?

14 Praktisk team Blandt eleverne er der også et par praktisk orienterede drenge, der hjælper Ole lidt med vedligeholdelse på skolen. Faktisk fungerer det så godt, at skolen har lavet valgfaget ”praktisk team”, som Ole tager sig af. Er det lærerarbejde? Er der regler for unges arbejde, der skal overholdes?

15 Barsel Efter sommerferien 2013 fortæller Søren, der er lærer på skolen, at hans arbejdsløse kone er gravid og skal føde til januar 2014. Søren vil gerne holde mest muligt barselsorlov, når barnet kommer – under forudsætning af, at han får fuld løn… Hvor mange uger med løn har han ret til? Ville svaret være anderledes, hvis Søren var pedel?

16 Barsel - 2 Ville Sørens ret til orlov med løn ændre sig, hvis konen ikke var arbejdsløs, men i stedet offentlig ansat? Ville det ændre noget, hvis de ikke var gift og ikke boede sammen?

17 Barsel - 3 Søren vil også gerne vide, hvor længe han kan holde barsel, selvom han ikke får løn i hele perioden. Altså hvor længe han kan være fraværende i alt. Hvor længe kan han være fraværende? Har han ret til barselsdagpenge i hele perioden?

18 Ny løn Det er blevet oktober og Signe og TR skal forhandle ny løn. TR siger, at lærernes løn på skolen halter langt efter lønnen i folkeskolen. De har derfor krav på nogle store tillæg, da de skal have ca. 500 kr. mere om måneden end folkeskoleskolelærerne. Har TR ret? Gør det nogen forskel, hvad der står i skolens lønpolitik?

19 Ny løn – 2 TR siger, at der er pligt til at betale i hvert fald mindst 3,6% af lønsummen som ny løn, men at TR i øvrigt ikke vil forhandle ny løn, hvis der ikke er mindst 5% af forhandle om. Signe siger, at skolen pga. stram økonomi ikke har råd til at give ny løn overhovedet. Kan Signe sige, at der ikke er nogen penge at forhandle om? Har TR ret med hensyn til de 3,6%? Kan TR afvise af forhandle, hvis der ikke er mindst 5% af forhandle om?

20 Ny Løn - 3 TR siger i øvrigt, at lærerne løfter i flok, og derfor ønsker de, at pengene fordeles ligeligt mellem dem. Kan TR kræve, at pengene udmøntes på denne måde? Hvis TR og Signe ikke bliver enige, kan Signe så bestemme, hvordan pengene skal fordeles? Hvem forhandler ny løn for TAPerne?

21 Ny Løn - 4 Lærerne får alle et kontaktlærertillæg på 1.200 kr. pr. måned, og det bliver Signe og TR enige om at fortsætte med. Nogle lærere med over 12 års anciennitet får dog et trin 4-tillæg, og sekretæren siger til Signe, at dette svarer til kontaktlærer- tillægget, og at de derfor ikke skal have kontaktlærertillægget også. Det er TR ikke enig i og siger, alle skal have de nylønstillæg, som er aftalt. Hvem har ret?

22 Sygdom Søren – læreren med den gravide kone – sygemelder sig d. 7. september 2013. Han har været ansat siden 1. januar 2011. Det er første gang, at han er sygemeldt. Signe har mistanke om, at Søren er sygemeldt, fordi han har haft et voldsomt skænderi med en kollega Kirsten på skolen. Kirsten henvendte sig efterfølgende til Signe og sagde, at hun følte sig fysisk truet af Søren under skænderiet. En kollega havde desuden overværet forløbet.

23 Sygdom - 2 Signe taler med Søren, der erkender at have diskuteret med Kirsten, men selvfølgelig ikke truet hende, og at det hele i øvrigt er Kirstens skyld. Signe siger til Søren, at han må styre sit temperament og ikke optræde truende. Søren beder om fri resten af dagen, og den næste dag sygemelder han sig pr. sms. Signe ved ikke rigtig, hvordan hun skal gribe sagen an, og efter 14 dage er Søren fortsat syg.

24 Sygdom - 3 Kan man sygemelde sig pr. sms? Kan/skal Signe bede om en lægeerklæring? Har Signe pligt til at indkalde Søren til en sygefraværssamtale? Må hun spørge Søren, hvad han fejler, og om det har noget med skænderiet eller samtalen med Signe at gøre? Ville svarene på de ovenstående spørgsmål være anderledes, hvis Søren ikke var lærer, men i stedet ansat på skolen som pedel?

25 Opsigelse Sygefraværssamtalen holdes telefonisk. Søren virker uinteresseret i at tale med Signe. Han siger, at det går bedre, men at han ikke ved, hvornår han bliver rask igen. I slutningen af oktober er han fortsat sygemeldt. Signe vurderer, at Søren nok ikke er interesseret i at vende tilbage til skolen, og overvejer derfor at afskedige ham. Sekretæren har dog hørt, at man ikke kan blive opsagt, mens man er syg. Har sekretæren ret? Kan Signe bruge ”samarbejdsvanskeligheder” og ”verbale trusler” som begrundelse for at opsige Søren?

26 Opsigelse - 2 Da Signe kommer hjem fra kursus for nye forstandere, er Søren fortsat syg. Signe opsiger derfor Søren begrundet i ”langvarig sygdom uden udsigt til snarlig tilbagevenden til arbejdet”. Er det en saglig begrundelse? Hvor langt opsigelsesvarsel skal Søren have? Skal Signe sende kopi af opsigelsen til Frie Skolers Lærerforening (FSL)? Hvilken organisation skal have kopi af opsigelsen, hvis Søren er medlem af Krifa? Hvad ville gælde, hvis Søren var ansat som pedel?

27 Møde med fagforeningen FSL kontakter Signe og vil mødes med hende på skolen som følge af opsigelsen. Har Signe pligt til at holde møde med FSL? Ville det gøre en forskel, hvis Søren var medlem af Krifa og det var dem, der ville mødes med skolen?

28 Ligebehandling På mødet fremfører FSL, at Søren er opsagt i strid med Ligebehandlingsloven, da hans kone er gravid! Ups! Det havde Signe ikke tænkt på… Signe svarer, at Søren blev opsagt pga. sygdom, og da ikke fordi konen er gravid. Signe kan i øvrigt ikke se, hvad det har med sagen at gøre, da det er konen, og ikke Søren, der er gravid! FSL siger, at det er skolen, der skal bevise, at det ikke havde noget at gøre med konens graviditet, og at skolen ligeså godt kan betale en stor godtgørelse først som sidst, da de ellers bliver hevet i Ligebehandlingsnævnet. Har fagforeningen ret?

29 Facebook En ung lærer Mikkel har får job på skolens friluftslinje og er også flyttet ind i en tom tjenestebolig på skolen. Han har stor kontakt med eleverne på de sociale medier og han og nogle af eleverne giver likes til hinandens kommentarer og billeder i stor stil. Signe kigger lidt på det, og finder også et billede, hvor Louise, der er elev på skolen, og Mikkel er til fest sammen. Giver det anledning til handling fra Signes side?

30 Tidligere elev Efter sommerferien er Mikkel og Louise blevet kærester. Forespurgt fortæller Mikkel, at de først blev kærester i sommerferien. Signe vender det med bestyrelses- formanden, der er rasende og mener, at det må være ulovligt, og at Mikkel skal fyres. Er det ulovligt/strafbart at være kæreste med en tidligere elev? Vil det være sagligt at afskedige Mikkel på grund af forholdet? Kan skolen i personalepolitikken stille krav om, at ansatte ikke må have et forhold til en tidligere elev?

31 Adgang til skolen Louise kommer en del og besøger Mikkel og færdes også rundt på skolen. Mikkel spørger også, om det er OK, hvis Louise kommer med på den kommende skitur. Det skaber noget uro blandt nogle af lærerne og eleverne. Signe bryder sig ikke om dette. Kan Signe bestemme, om Louise må komme på skolen, i tjenesteboligen og med på skituren?

32 Tjenestebolig Signe overvejer at opsige Mikkel fra tjenesteboligen. Kan hun uden videre gøre det? Er der forskel på, om boligen er på tjenesteboligvilkår eller lejeboligvilkår? Kan man opsige en medarbejder fra en tjenestebolig uden samtidig at opsige ansættelsesforholdet?

33 Rådgivning Søg rådgivning i Efterskoleforeningen!!! Om ansættelsesforhold generelt Ved opsigelse –rådgivning inden processen sættes i gang –jo grundigere forberedelse, jo bedre proces og mindre sandsynlighed for usaglig afskedigelse Tilbud om konsulentbistand fra Efterskoleforeningen ved møder med fagforeninger


Download ppt "Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere Liselund den 24. oktober 2013 Specialkonsulent Cand.merc.jur. Christian Petersen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google