Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere HUSET den 27. oktober 2016 Christian Petersen Tlf.:

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere HUSET den 27. oktober 2016 Christian Petersen Tlf.:"— Præsentationens transcript:

1 Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere HUSET den 27. oktober 2016 Christian Petersen cp@efterskoleforeningen.dk Tlf.: 3317 9763

2 Disposition Rammerne for ansættelsesforholdene Konkrete regler via cases i plenum

3 Efterskoleområdet To slags ansatte: Ledere og lærere: forstander, viceforstander, afdelingsledere, lærere, timelærere (der er intet uddannelseskrav, det er funktionen, der er afgørende) TAP’ere: sekretær, pedel, køkkenansatte, rengøring mv.

4 Ledere og lærere Omfattet af aftaler (overenskomst) mellem Finansministeriet (Moderniseringsstyrelsen) og Lærernes Centralorganisation: Organisationsaftalen for lærere og ledere ved efterskoler (og hus og hånd og frie grundskoler) Cirkulære om arbejdstid for ledere og lærerne ved efterskoler mv. mellem Finansministeriet og LC (Tjenestemændenes arbejdstidsaftale v. lov 409) Fællesoverenskomst mellem Finansministeriet og LC (og flere andre centralorganisationer)

5 Ledere og lærere Desuden omfattet af en række andre generelle aftaler: Barselsaftalen Ferieaftalen Tjenestefrihed af familiemæssige årsager Tillidsrepræsentanter i staten Samarbejde og samarbejdsudvalg … (ca. 25 aftaler i alt)

6 Ledere og lærere Desuden omfattet af arbejdsretlige love, herunder: Ferieloven Barselsloven Ligebehandlingsloven Forskelsbehandlingsloven Arbejdsmiljøloven Deltidsloven (Lov om tidsbegrænset ansættelse) (Funktionærloven) (Ansættelsesbevisloven) …

7 TAP’ere Almindeligvis ingen overenskomst Ingen generelle aftaler I stedet: –Arbejdsretlige love (ligesom lærerne) –Individuel kontrakt Bemærk, at der ved fleksjob, erhvervsuddannelseselever og lign. er krav om, at der gives ”overenskomstmæssig løn og pension”.

8 Hvad siger loven ikke noget om? Loven siger fx ikke noget om: Størrelse eller regulering af lønnen Ret til pension Arbejdsdagens placering og længde (dog Arb.miljøloven) Retten til særlige feriedage (den 6. ferieuge) Ret til fravær ved barns 1. + 2. sygedag Løn og pension under barsel Løn under sygdom (dog for funktionærer) Opsigelsesvarsler (dog for funktionærer)

9 Ansættelseskontrakten Alle ansatte skal have en ansættelseskontrakt, hvis de er ansat over 8 timer i gennemsnit pr. uge og ansættelsesforholdet varer over 1 måned. Alle væsentlige vilkår Skriftlighed (kontrakt/ansættelsesbevis) Udleveres senest 1 måned efter start Indeholder bestemmelser om løn- og ansættelsesvilkår, som ellers ofte er afklaret i en overenskomst. Efterskoleforeningen har udarbejdet skabeloner til både lærere, ledere og TAP’ere, som ligger på vores hjemmeside.

10 Efterskoleforeningens skabelon til ansættelseskontrakter Findes på www.efterskoleforeningen.dk i leksikon under Awww.efterskoleforeningen.dk Lovens krav til ansættelseskontrakter opfyldes ved at bruge vores skabeloner For TAP: Vilkår i TAP-kontrakterne svarer til lærernes forhold på de bløde områder som fx barsel, sygdom, opsigelse mv. Siger ikke noget om lønniveauet

11 Cases - i plenum

12 TAP løn Signe er startet som forstander på Den Grundtvigske Sportsefterskole. I slutningen af april spørger sekretæren, om køkkenlederen, der blev ansat pr. 1. januar, skal stige i løn pr. 1. april ligesom lærerne. Hvad skal Signe svare? I køkkenlederens ansættelseskontrakt står, at lønnen udgør 28.000 kr. pr. md. Der står ikke noget om, at den reguleres. Men hun er medlem af Kost & Ernæringsforbundet, der siger, at mindstelønnen efter overenskomsten er 29.657 kr. om måneden for køkkenledere og hertil 18% i pension. Har køkkenlederen krav på denne løn og pension?

13 På Den Grundtvigske Sportsefterskole er der en lang tradition for, at pedellen Ole, der har et godt tag drengene, tager en aftenvagt fra tid til anden og også nogle nattevagter, da han bor tæt på skolen. Hvad skal skolen være opmærksom på? Oles løn svarer til en lærer på trin 3. Er han så at betragte som læreransat? Tilsyn

14 Praktisk Team Blandt eleverne er der også et par praktisk begavede drenge, der hjælper Ole med vedligeholdelse på skolen. Faktisk fungerer det så godt, at skolen har lavet valgfaget ”Praktisk Team” med 5 elever, som Ole tager sig af. Er det lærerarbejde? Er der regler for unges arbejde, der skal overholdes?

15 Barsel Efter sommerferien 2016 fortæller Søren, der er lærer på skolen, at hans arbejdsløse kone er gravid og skal føde til januar 2017. Søren vil gerne holde mest muligt barselsorlov, når barnet kommer – under forudsætning af, at han får fuld løn… Hvor mange uger med løn har han ret til? Ville svaret være anderledes, hvis Søren var pedel?

16 Barsel - 2 Ville Sørens ret til orlov med løn ændre sig, hvis konen ikke var arbejdsløs, men i stedet offentlig ansat? Ville det ændre noget, hvis de ikke var gift og ikke boede sammen?

17 Barsel - 3 Søren vil også gerne vide, hvor længe han kan holde barsel, selvom han ikke får løn i hele perioden. Altså hvor længe han kan være fraværende i alt. Hvor længe kan han være fraværende? Har han ret til barselsdagpenge i hele perioden?

18 Sociale medier Mikkel er en ung lærer på 22 år. Han har populær blandt eleverne, som han også har stor kontakt med på de sociale medier, hvor han og nogle af eleverne giver ‘likes’ og kommentarer til hinandens billeder i stor stil. En dag er han syg, men skriver alligevel med eleverne på fb efter sengetid. Er det OK?

19 Sociale medier II En lærer viser Signe et billede fra facebook, hvor Mikkel og én af skolens elever Sarah, danser sammen til en fest udenfor skolen. Giver det anledning til handling fra Signes side?

20 Tjenestebolig Signe synes, at Mikkel har for mange unge venner på besøg, der holder fest og larmer i den tjenestebolig, som Mikkel har lige ved siden af skolen. Hun overvejer at opsige Mikkel fra tjenesteboligen. Kan hun uden videre gøre det? Kan en medarbejder opsige sin tjenestebolig uden samtidig at opsige sit ansættelsesforholdet? Er der forskel på, om boligen er på tjenesteboligvilkår eller lejeboligvilkår?

21 Konflikt Søren – læreren med den gravide kone – har haft et voldsomt skænderi med en kollega Kirsten på skolen. Kirsten henvendte sig efterfølgende til Signe og sagde, at hun følte sig fysisk truet af Søren under skænderiet. En par elever havde overværet forløbet. Hvad skal Signe gøre?

22 Samtale Signe indkalder Søren til en tjenstlig samtale. Han erkender at have diskuteret med Kirsten og at bølgerne nok gik lidt højt. Men han kan ikke genkende, at han skulle have truet hende. Han synes i øvrigt at Kirsten er vanskelig at have med at gøre, det er faktisk mest hende skyld. Hvad skal Signe nu gøre?

23 Sygdom Signe slutter samtalen med at sige til Søren, at han må styre sit temperament og ikke optræde truende. Søren beder om fri resten af dagen, og den næste dag sygemelder han sig pr. sms til en kollega. Kan man sygemelde sig pr. sms?

24 Sygdom - 2 Signe har mistanke om, at Søren er sygemeldt pga konflikten med Kirsten. Signe ved ikke rigtig, hvordan hun skal gribe sagen an, og efter 14 dage er Søren fortsat syg. Hvad gør Signe nu?

25 Sygdom 3 Signe indkalder Søren til en sygefraværssamtale. Må hun spørge Søren, hvad han fejler, og om det har noget med skænderiet eller samtalen med Signe at gøre? Ville svarene på de ovenstående spørgsmål være anderledes, hvis Søren ikke var lærer, men i stedet ansat på skolen som pedel?

26 Opsigelse Søren virker uinteresseret i at tale med Signe. Han siger, at det går bedre, men at han ikke ved, hvornår han bliver rask igen. Hun hører ikke fra ham efter samtalen og efter 2 måneder er Søren fortsat syg. Signe vurderer, at Søren nok ikke er interesseret i at vende tilbage til skolen og overvejer at afskedige ham. Kan man opsige en ansat, mens denne er syg? Kan Signe bruge ”samarbejdsvanskeligheder” og ”verbale trusler” som begrundelse for at opsige Søren?

27 Opsigelse - 2 Signe opsiger Søren i slutningen af oktober 2016 begrundet i ”langvarig sygdom uden udsigt til snarlig tilbagevenden til arbejdet”. Er det en saglig begrundelse? Søren har været ansat siden 1. januar 2013. Hvor langt opsigelsesvarsel skal han have? Skal Signe sende kopi af opsigelsen til Frie Skolers Lærerforening? Hvilken organisation skal have kopi af opsigelsen, hvis Søren er medlem af Krifa? Hvem skulle orienteres, hvis Søren var ansat som pedel?

28 Møde med fagforeningen FSL kontakter Signe og vil mødes med hende på skolen som følge af opsigelsen. Har Signe pligt til at holde møde med FSL? Ville det gøre en forskel, hvis Søren var medlem af Krifa, og det var dem, der ville mødes med skolen?

29 Ligebehandling På mødet fremfører FSL, at Søren er opsagt i strid med Ligebehandlingsloven, da hans kone er gravid og Søren jo skal på barsel! Det havde Signe ikke tænkt på… Signe svarer, at Søren blev opsagt pga. sygdom, og ikke fordi konen er gravid. Signe kan i øvrigt ikke se, hvad det har med sagen at gøre, da det er konen, og ikke Søren, der er gravid! FSL siger, at det er skolen, der skal bevise, at det ikke havde noget at gøre med Sørens kommende barsel, og at skolen ligeså godt kan betale en stor godtgørelse først som sidst, da de ellers bliver hevet i Ligebehandlingsnævnet og skal betale et godtgørelse på 9 måneders ekstra løn. Har fagforeningen ret?

30 Rådgivning Søg rådgivning i Efterskoleforeningen! Om ansættelsesforhold generelt Ved opsigelse –rådgivning inden processen sættes i gang –jo grundigere forberedelse, jo bedre proces og mindre sandsynlighed for usaglig afskedigelse Tilbud om konsulentbistand fra Efterskoleforeningen ved møder med fagforeninger


Download ppt "Medarbejdernes ansættelsesforhold Kursus for nye forstandere HUSET den 27. oktober 2016 Christian Petersen Tlf.:"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google