Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Alternativer til ’bande-exit’ – At lære at leve et nyt liv v

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Alternativer til ’bande-exit’ – At lære at leve et nyt liv v"— Præsentationens transcript:

1 Alternativer til ’bande-exit’ – At lære at leve et nyt liv v
Alternativer til ’bande-exit’ – At lære at leve et nyt liv v. Line Lerche Mørck & medforsker kl i kantinen på 3. sal i Studiegården, Studiestræde 6. Vores normale foredragsaftener er ca. 2 timer og kan fordeles på følgende måde: Vi tænker at i ca. vil have de første 75 min til jeres foredrag efterfulgt af ca 15 minutters pause. Derefter vil der være 30 minutter til spørgsmål og dialog. Tænker i at det kan fordeles anderledes/bedre er det op til jer at planlægge så det passer bedst - så giver du bare en tilbagemelding på ny fordeling af tid.    Vi respekterer naturligvis dit ønske om oplægstitel til foredrag og vil undlade at bruge termen informant (her blot tænkt som en almen akademisk term, men ser det uheldige signal det vil kunne medføre for din medforsker). Får i brug for teknisk udstyr til jeres foredrag?

2 Alternativer til exit – vores Igangværende praksisudviklingsprojekter
Positiv interpellation i grænsefællesskaber Fra rocker til akademiker ‘Passions-arbejde’ – Fryshuset som alternativ tilgang Livsførelseslisten; et koordinerings og dokumentationsværktøj At arbejde med logs og reflektere moments - dæmonisering og at bruge vreden produktivt

3 Positiv interpellation i grænse-fællesskaber
Grænsefællesskaber opbygges omkring engagement i noget fælles tredje Tidligere rocker/bandemedlemmer inviteres ind i fællesskabet som nogen, der kan bidrage samfundsmæssigt produktivt; som har noget særligt og værdifuldt at bidrage med til fællesskabet Interpellation i grænsefællesskaber, hvor andre tager del i ansvaret for at personens og fællesskabets potentielle ressourcer kan få substans (Mørck 2006, 2010, Nissen, 2004, Mørck, Elholm & Jensen, 2012)

4 Overskridende læring som kollektiv og individuel bevægelse
Læring og overskridelse af marginalisering; bane nye veje gennem ansvarsfulde grænse-positioner Fra ’os’ vs. ’dem’, ‘talt ned til’ / mistillid til dialog, gryende tillid, gensidigt, ligeværdigt samarbejde Fællesskabsdannelse: Alle parters såvel forskerens, de professionelles og exit-kandidatens deltagelse ændres - i retning af mere ansvarsfuld deltagelse.

5 Etablerede bande exit-indsatser – Kriminalforsorgens og politiets
Motivations-samtaler og evt. test ; Kravet om at bevise sin motivation i en samtale- ‘kortene på bordet’ (Niklas) At gå i frivillig isolation (ændringer; myter og/eller realiteter?) Leve op til stive regler / med truslen om at blive smidt ud af programmet, dobbeltheder: Fx Ingen kontakt til NEC-registrerede personer, når du ikke ved, hvem der er NEC-registreret Mentor-indsatsen; én at snakke med, én der kan formidle kontakten til kommune mv. Evt. psykolog Evt. kognitive programmer, som fx anger manegement, nye veje Fjernelse af bande-tatoveringer Hvis heldig og tålmodig – evt. hjælp til bolig

6 Log 5 juni. ”Og der er ikke noget tidspunkt hvor jeg føler mig mere… altså udsat for at vende tilbage til miljøet end når jeg har talt med de her folk. De giver mig virkelig følelsen af at jeg aldrig nogensinde kommer til at forstå den verden her. At jeg aldrig nogensinde kommer til at blive en del af det fordi jeg bliver konstant uvenner med dem og det er ikke andet end lukkede døre jeg møder. Der er ingen muligheder, vi skændes konstant, og de vil have dit og de vil have dat og de vil have møder om alt muligt, men.. jeg føler ikke at jeg laver andet end at gå til møder med dem.. for deres skyld.” Line spørger til jernstænger, og dobbeltheder, som når det fx er den samme person der tidligere har efterforsket en, der skal være ens kontakt i et exit forløb. Han spørger om det samme spørgsmål flere gange (implicit – du lyver).

7 A. Fra rocker til akademiker
-

8 At komme til forståelse med sig selv, vi og andre - Fra Rocker til Akademiker
Minidokumentarfilm, oplæg og arbejdet med at udskrive video-logs At arbejde med objektivering af ændringer, så de positive overskridende ændringer bliver fastholdt, og medforskeren selv og betydningsfulde andre, kan se ham i nyt lys Dokumentarens mulighed for positiv interpellation, og objektivering/bevis på overskridende forandringsretning – at medforskeren allerede er godt på vej til at blive mere akademiker, der kan læse og anvende svære akademiske engelske tekster, reflektere nuanceret over sit liv, fremlægge i grupper og workshops

9 Alternativer – Fryshusets vision: "Vi gør det muligt for unge mennesker med deres passioner at ændre verden" Fryshusets værdier repræsenterer handling og magt som del af hele organisationen og en stærk tro på, at al energi er positiv, forudsætningen er kun at målrette den rigtige retning. "Vi leverer opmuntring, tillid og ansvar. Den bygger viden og selvværd, der fremhæver den enkeltes iboende kraft " "Vi lytter til, hvad der sker i samfundet og handler øjeblikkeligt. Vi er ikke bange for, hvad der er nyt og ukendt. Vi ser muligheder og mobiliserer kræfter, hvor andre ser problemer. Vi prøver os frem, vi korrigerer og vi forbedrer konstant vores teknikker " "Vi starter fra den enkeltes behov. Her er døren altid på klem for dem, der ønsker at blive involveret og udvikle sig, uanset deres baggrund. " "Vi tror på respektfulde møder, hvor lysten til at deltage, og de fælles interesser for alle bygger bro over modsætninger, forskelle og øger forståelsen."

10 B. ‘fælles passions-arbejde’ – Log d. 5 juni
”det her med at blive delagtiggjort i forskellige projekter, det giver mig små følelser af succes – af bekræftelse af at jeg rent faktisk har noget som de kan bruge. Altså dvs. at jeg har noget at byde på i det her ukendte område som mit nye liv kommer til at blive formet i. Og der føler jeg at små succeser skaber flere små successer. Så det virker rigtig godt. Og der vil jeg prøve aktivt nu at søge flere muligheder for at indgå i flere projekter.” Film Oplæg Phd-kursus Læsning af akademiske tekster workshop Undervisning på modul D – kandidat uddannelsen I pædagogisk psykologi Finde glæde i den ellers fastlåste, stresssede situation du står i

11 Log d. 21.9: ”I starten tog jeg de der timers arbejdsdage, hvor jeg tog derind, gjorde de ting der sku gøres derinde og når jeg kom hjem igen fortsatte jeg med at arbejde til kl to om natten og stod op igen kl seks om morgenen for at kunne nå det hele” Motivation og passion, der er en grænse/en udløbsdato for alting – I starten kunne jeg prioritere passionerne fuldt, men så måtte jeg vælge at prioritere bolig og sikkerhed.

12 C. Livsførelseslisten – læreprocesser på vejen til at leve et nyt liv
En kontinuerlig opdateret oplistning af betydningen af kontinuiteter og ændringer i livsførelse, fastlåsheder, potentialer og handlemuligheder Mål: At skabe overblik over og skabe overskridende bevægelse sammen med andre og dermed reducere følelsen af stress,: Grundig beskrivelse af det meningsfulde, produktive dele af livsførelsen, som X allerede arbejder med, som gør ham godt, og som han skal fortsætte med Overblik over processer; forandringer og kontinuiteter i livsførelsen, samt retninger og prioriteringer Oversigt over fastlåsheder i livsførelsen, og handlemuligheder og potentialer for overskridelse bevægelser, der kan igansættes sammen med navngivne andre Koordinering, prioritering og dokumentation I listen anvendes begreber, hvor vi sammen kan forsøge at komme til forståelse af kontinuitet og nye ændringer i din livsførelses, herunder sammen vurdere/opsummere betydningen af dem. Dvs. sortere hvad der giver dig velbefindende og muligheder, og, hvad der kan reducere din stress, og hvad der omvendt begrænser dig, fastlåst dig, stresser dig (sidstnævnte ting skal vi sammen prøve at sikre at der bliver mindre af). I kritisk psykologi er det en hovedpointe, at det er svært at udvide sin rådighed alene, det skal man gøre sammen med andre. Så formålet med opsummeringen er, at vi sammen kan prøve at se, hvordan du og vi (inkl. Jeg, S, C, LM, Y og evt. andre?) kan arbejde med de forskellige aspekter, så vi sammen kan se om vi kan afhjælpe noget af den stress du beskriver, dvs. få lidt flere ting til at rykke i dit liv, så du føler dig mindre fastlåst, for jeg tænker det pt. i høj grad er følelsen af fastlåsthed, der stresser dig.

13 1. Gode rutiner og aspekter af livsførelsen som du kan fortsætte (12 positive punkter i alt)
1.1. styrketræning (tidligere karate, squash) hver dag - øger dit fysiske velbefindende, opbygger din fysiske rubusthed, det giver dig glæde (du griner med andre) og et fælleskab 1.2. Det daglige knokleri med byggeriet / klargøring af børneværelse til babyen: det giver dig mening, følelsen af at der er noget du kan gøre her og nu, at der er noget, der rykker fremad 1.3. Etablering af to ugentlige 'pauser' fra knokleriet med byggeriet – hvor du kan fordybe dig 1.4. Deltagelsen på PhD-kurset som forskerlærling 1.5. Forberedelsen til bachelor-studiet, og senere kandidat i pædagogisk psykologi på DPU 1.6. Vores snakke, fortløbende udvekslinger, analyser af din livsførelse, din moment- movement-refleksion på log, + transkriberinger 1.7 kost: du har en god indsigt i, hvad der er godt for dig kostmæssigt, spiser på særlige måder, => mere kropslig styrke og velbefindende. Du beskriver vigtigheden af nogle rutiner, stopklodser, pauser, i dit hverdagsliv, så du ikke bare kører derud af, og dermed risikerer at brænde helt ud:

14 2. Fastlåsheder, doublebinds, dilemmaer og problemer, du sammen med os andre kan arbejde med at overskride 2.1 For lidt og en meget afbrudt søvn (3-4 timers søvn). LM 2.2 Mareridt. L 2.3 Boligsituationen: C 2.4. Ejendom, som ikke kan sælges, den skal renoveres, for at kunne lejes ud. 2.6. Økonomi er en hovedpine, hvis penge i banken – så tager told og skat dem. 2.7. Eksamensforberedelse fra et safehouse, ikke mulighed for at tale med lærere og deltage på VUC (8 i alt – 2-3 punkter er henover 2-3 måneder blevet rykket op til den gode liste)

15 Livsførelseslisten

16 D. At bruge vreden produktivt
Kontakter SSP-medarbejderen for at vise, at han har rykket sig, og for at tilbyde sin hjælp Politiet interpellerer én tilbage i positionen som -bande/rocker-kriminel => Log => Dæmonisering => Overskridende dialog med vennen, da en betjent interpellerer ham til negativ-stærk-kategori-position i fængslet

17 Interview – sidst i juni
”Jeg kører nemlig efter politiet, fordi jeg genkender ham SSP medarbejderen, som jeg har kendt siden jeg var knægt ….” ”Så der er ét element i det, at tilbyde min hjælp til ham, men der er også et terapeutisk element i det for mit eget vedkommende, at jeg af egen fri vilje sætter mig ud over mit problem med politiet, tager kontakt til en SSP medarbejder, og siger at ”Jeg vil gerne lave noget”. Men den dør svinger bare baglæns og rammer mig, da politiet midt i samtalen vælger at sigte mig for våbenbesiddelse, skille min bil ad og visitere mig.”

18 L: Ja det er da også ydmygende? Du kommer med én intention.
X: Ja plus, så går de (politiet) i gang med at tjekke nummerpladerne, er den stjålet, tjekke vægt afgift og forsikring. Og det er jo sådan noget der vidner om at de er i gang med at prøve at sabotere et eller andet. For som jeg siger til dem (politiet), ”Jeg har sgu da ikke taget våben med, når i ser at jeg kører efter jer. Hallo!” L: Men er det ikke som om, at de kører en automatisk procedure at de ligesom ik´, de kan måske ikke se andet end det umiddelbare? X: Ja, nemlig. L: Og du er på vej og bevæger dig videre. X: Og der fastlåser de mig. Det kan jeg mærke og der tænker jeg, og jeg bliver vred og meget indebrændt. Tager vreden ud på loggen når jeg kommer hjem, beskriver følelserne. Begreberne dæmonisering og interpellation, at kunne kalde det noget => ahah oplevelse – lettelse at kunne overskue det. + Ven + Nyborgknappen + sammen kan vi give det en ekstra farve på pailletten til at give det nuancer Eksempler på: ”Rasle med sablen” – det får den diamentralt modsatte effekt -

19 artikler Mørck, L. L. (2006, 2007). Grænsefællesskaber. Læring og overskridelse af marginalisering. Frederiksberg: Roskilde Universitets Forlag 1. og 2. oplag.: 1-286 Mørck, L. L. Hussain, K., Møller-Andersen, C., Ozupek, T., Palm, A. & Vorbeck, I., (2013). Praxis development in relation to gang conflicts, Copenhagen Denmark. Outlines, Special Issue on “Transformative Social Practice and Socio-Critical Knowledge”, Langemeyer, I & Schmachtel, S (ed.), Mørck, L. L. (2014a). “Learning to live”. Expansive learning and mo(ve)ments beyond “gang exit”. Full paper, 11th International Conference of the Learning Sciences (ICLS), Boulder, Colorado, USA, Juni, Mørck, L. L. (in press). Alternativer til ’bande-exit’ – At “lære at leve” et nyt liv. Rosendahl & Dorf: Lærebog i pædagogisk sociologi, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer i 2015.

20


Download ppt "Alternativer til ’bande-exit’ – At lære at leve et nyt liv v"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google