Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bevægelse, motion og idræt

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bevægelse, motion og idræt"— Præsentationens transcript:

1 Bevægelse, motion og idræt
i skolen, i fritiden, i familien

2 Bevægelse og trivsel Skolebørnsundersøgelsen fra 2002 peger på, at børn som bevæger sig er glade for livet, har et godt helbred, føler sig mindre hjælpeløse, er mindre morgentrætte, har lettere ved at få venner, er mindre ensomme og føler sig mindre udenfor.

3 Bevægelse og trivsel Fysisk aktive børn har en bedre stresstærskel.
(Kilde: Kirkendall1986) Flere studier viser, at børn, der regelmæssigt deltager i idrætsaktiviteter eller regelmæssig motion, har bedre koncentrationsevne og hukommelse. (Kilde: SST) Hvis boglige lektioner erstattes af idrætstimer, har det ingen forringende effekt på børnenes boglige præstationer. (Kilde: Strong 2005). En analyse omfattende 23 studier af børn og unge indicerede, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på børn og unges selvtillid (Kilde: Ekeland 2004).

4 Bevægelse og Læring Ann Knudsen
Hjerneforsker og foredragsholder Bevægelse og Læring ”Der er en klar sammenhæng mellem fysisk aktivitet og indlæring, og det har lærere og pædagoger erfaret i mange år. Men når politikerne vil have børn til at blive dygtigere i dansk, giver de dem flere dansktimer. Det svarer til at sige til en blind, at han skal se sig for. Vi ville nå længere med læsning ved at bruge motorisk træning og musik”

5 Børns kondition er blevet dårligere henover de seneste årtier.
Dårlig kondition hos børn er et kulturelt fænomen! Vores bevægekultur har ændret sig på få årtier i et sådant omfang, at vi undertrykker børns spontane fysiske aktivitet. Et barns kondital ”forudsiger” konditallet i voksenlivet. Lav kondition hos børn er en risikofaktor for udvikling af kroniske medicinske sygdomme. hjerte/kar sygdomme. diabetes Et stigende antal årige gymnasiepiger har samme kondital som 65 årige kvinder. Bente Klarlund professor/overlæge medlem af: ”Det nationale råd for folkesundhed”

6 Forekomsten af overvægt blandt årige drenge er steget fra 5,1% i 1971/72 til 15,5% i 1996/97, og for årige piger fra 6,2 % til 15,6% i samme periode. (Kilde: Petersen, Rasmussen & Madsen, 2002). Tal fra københavnske skolebørn i 2003 viser, at forekomsten af overvægt hos de årige var 21% hos pigerne, og 14% hos drenge. 4% af pigerne og 3% af drengene i aldersgruppen var svært overvægtige. Der findes flere og flere københavnske gymnasiepiger der ikke kan cykle.

7 Der opleves flere og flere tilfælde af gammelmands-sukkersyge blandt børn og unge. Normalt en sygdom der først indtræffer efter 40 års alderen hos svært overvægtige. Nogle få mennesker, børn som voksne, har medfødt, dvs. genetisk, øget risiko for at få diabetes – uanset livsstil. Men det er en livsstil med fedme og mangel på fysisk aktivitet, der er den udløsende faktor for gammelmands-sukkersyge. Overvægtige børn rapporterer samme livskvalitet som børn med cancer.

8 Social slagside Der er forskelle i børns idrætsdeltagelse, som er bestemt af sociale og økonomiske forskelle. Det er kun 54% af børnene i familier med en årsindkomst på under ,- kr. om året, der dyrker regelmæssigt idræt i en forening mod 88% af børn i familier med en årsindkomst på ,- kr. eller derover. (Kilde: SST) Der er således flest aktive børn blandt velstillede forældre (Skolebørnsundersøgelsen, 2003).

9 ”Strong Body – strong mind”.
30 min. om dagen. ”Chris på skolebænken”. 2.g klasse. motion. træning. ændring af kost.

10 Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Sundhedsstyrelsens anbefaling til børn og unge er opdelt i 2 komponenter: Alle børn og unge bør være fysisk aktive med mindst moderat intensitet i 60 minutter om dagen. Mindst to gange om ugen bør aktiviteterne fremme og vedligeholde kondition, muskelstyrke, bevægelighed og knoglesundhed. Dette kan sikres i træningsprogrammer eller anden aktivitet med høj intensitet af minutters varighed. (Sundhedsstyrelsen, 2005)

11 ”Bunkeflo-projektet”
I samarbejde med Ängslättskolen i Bunkeflostrand og lokale idrætsforeninger har alle børn fra 1. til 5. klasse fået mulighed for at have en lektion i fysisk aktivitet hver dag. Aktiviteterne kan variere, gåture og spontan udendørs leg er lige så vigtigt som traditionelle idrætsaktiviteter.

12 Bunkeflo Udvalgte 2 ud af 3 klasser på 1.-5.årg.
Idrætsklasser og ”kontrolgruppe” Det svenske Bunkeflo-projekt viste, at de børn, som fik en times fysisk aktivitet hver dag, efter tre år var: Dygtigere til at læse, stave, skrive og regne - end kontrolgruppen. De havde bedre resultater i 11 af de 12 tests, der blev udført, - end kontrolgruppen. Og… Det viste sig også, at 68 procent af de børn, som havde koncentrationsbesvær, også havde dårlig motorik.

13 Bunkeflo Børnene fik en bedre kondition. Bedre motorik
Fungerede bedre socialt. Færre konflikter – mindre mobning. Bedre læringsmiljø

14 Lynge Skole i Bevægelse

15 Løb med ledelsen hver uge!

16 Bevægelse i undervisningen
Diktatstafet

17 Frikvartersidræt 7.-9.kl. 12-pausen

18 SFO idræt. 248 tilmeldte

19 Løb og lær. 2.årgang…

20 Personalet i bevægelse
Spinning DHL stafet, IN-løb, Feminaløb osv. 9.kl. – lærerne: 2-4 Yoga

21 Fokus på udearealer

22 Familien og idræt Motionsdagen fredag uge 41.
Lokalbankløbet aug. – Lynge Byfest. Aktiv fritid – løb i gågaden Allerød. Klassekampen sept. Skolecup – fodbold, håndbold m.v. Gåture, cykelture, svømning, løbeture, boldspil, rulleskøjter, leg…

23 Idéer - ”lange bane”. Projekt skolesport (idrætsusikre børn)
Idrætsklasser i udskolingen? Løb og lær, som fast forløb for alle kl. Ønske om flere idrætstimer = økonomi og kapacitet. Årligt sundhedstjek af alle børn – elevplanen? Motionskontrakter for familien? Lynge skole = Ängslättskolen?

24 Lynge Skole i Bevægelse


Download ppt "Bevægelse, motion og idræt"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google