Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vådrum Gulvafløb.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vådrum Gulvafløb."— Præsentationens transcript:

1 Vådrum Gulvafløb

2 Bygningsreglement/anvisninger

3 Bygningsreglement/anvisninger
En vejledningsnorm er en norm/standard der indeholder: Vejledninger (SBI 258), der forklarer hvordan det overordnede funktionskrav der er angivet i Bygningsreglementet BR15 (BR18) skal forstås, og hvordan det eventuelt kan opfyldes, uden efterfølgende dokumentation Andre vejledninger er dokumenter der ikke er udgivet af Dansk Standard, men som er anerkendt inden for byggeriet som dokumenterede metoder. Der er normalt henvist i Bygningsreglementes niveau 2 til, at vejledningsnormen/vejledning kan/bør anvendes og at den derfor er at betragte som en anerkendt metode til at opfylde reglementets overordnede krav uden yderligere dokumentation. Eksempler på ovenstående normer/anvisninger er DS 432 og DS 439.

4 Hvad er et gulvafløb Et gulvafløb er en installations-del bestående af skål, karm og rist, med tilhørende lugtlukke som normalt er en vandlås. En afløbsskål er en sammenhængende del -og skal være anvendt som sådan, begyndende med rist og karm.

5 Gulvafløb -Placering af karm og rist/afløbsskål

6 Gulvafløb Fornyelse og renovering af afløb
Der er mange årsager til fugtskader på vådrum. En af de hyppigste årsager er utætheder omkring afløb. Utæthederne fremkommer ofte ved renovering/fornyelse af vådrum, men ses også ved nybyggeri Det anbefales, at gulvafløb og afløbsledninger er godkendte. VA, eller lign. Afløb skal passe til den konstruktion de skal indbygges i. Der må ikke ske ændringer/ reparationer på eks. afløb Bygningsreglementets krav til tæthed i vådrum tages med i problemstillingen.

7 Krav og anbefalinger Opmærksomhedspunkter Krav
Nyetablering af vådrum på gamle konstruktioner skal etableres som vådrum i nybyggeri. Ændres et vådrum må eks. Afløb ikke afblændes, da dette bl.a. kan afstedkomme lugtgener. I stedet skal afløbsinstallationen ændres og afløbet fjernes. Vand fra wc, bidet og køkken-vask må ikke føres til afløb. Krav Etablering af afløb og afløbsledninger skal ske efter afløbsnormen. Gulv skal have fald mod afløb hvor der forventes jævnlig vandpåvirkning. Badekar og håndvask, forsynet med overløb er ofte forsynet med egen vandlås og kan derfor føres direkte til afløbssystemet.

8 Gulvafløb og vådrum i praksis
I henhold til SBI 252 bør et vådrumsgulv udføres som et ”bassin” der kan optage en vis vandmængde, dersom gulvafløbet tilstopper. Desuden skal gulvafløbet placeres hensigtsmæssigt, således, at arbejde med montage af fliser og pvc belægninger kan foretages på hensigtsmæssig vis. Der er derfor en række højde og afstandsmål, der skal tages hensyn til ved placering af gulvafløb.

9 Gulvafløb og vådrum i praksis -placering af gulvafløb
Det er et lovkrav, at der er en niveaufri adgang til et badeværelse. Sbi anvisning 252 anbefaler at et vådrumsgulv udføres som et ”bassin”, der kan optage en hvis vandmængde dersom gulvafløbet stopper.

10 Gulvafløb og vådrum i praksis -placering af gulvafløb
For gulvafløb er der fastsat afstandsmål til vægge der som et minimum skal overholdes. Afstand fra kant af gulvafløb skal være min. 150mm. Afstand fra dør til gulvafløb bør være min. 600mm. Afstand til bjælkekonstruktioner skal være min. 60mm Gulvafløb skal placeres, således at der er renseadgang og vandlås ubesværet kan tages op. Ovenstående afløb er forkert placeret, og ydermere er det i forbindelse med renovering af eks. Gulv forhøjet med metalring. Begge dele er forkert.

11 Gulvafløb og vådrum i praksis -rørgennemføringer
Der må i den vandbelastede del af et vådrum (vådzone) ikke udføres rørgennemføringer Afstandskrav

12 Gulvafløb og vådrum i praksis -valg af gulvafløb
De gulvafløb som anvendes i dag er primært udført i plast eller rustfri stål. Disse må ikke have drænhuller pga. krav om tæthed mod gulv. Såfremt det er muligt vælges afløb med lodret udløb, da risikoen for utætheder formindskes, gennem en bedre fiksering. Afløbet er beregnet for den givne konstruktion. Et miniafløb må kun benyttes som supplement til andet afløb. Justerbare afløb i plast og stål Miniafløb

13 Gulvafløb og vådrum i praksis -valg af gulvafløbstype
Afløbsrende (designerafløb), beregnet til montering op mod væg, eller i hjørne. Anvendelse forudsætter MK-dokumentation af, at en indbygning kan udføres vandtæt. Giver mulighed for ensidigt fald, som imødekommer brugen af storformatfliser i bruseniche. Designerafløb

14 Gulvafløb og vådrum i praksis -gulvafløb i lette gulvkonstruktioner
Lette gulvkonstruktioner udført i organiske materialer, skal altid forsynes med vandtæt membran. Gulvafløbet er fastskruet til krydsfineren. Afløbsskål i plast hvor flange er nedfræset plant med overside af krydsfiner. Tætningsmanchetten er både klæbet og fastholdt med klemring Fig. 9 Fig. 12

15 Gulvafløb og vådrum i praksis -gulvafløb i tunge gulvkonstruktioner
Gulvafløb i rustfrit stål skal forinden indstøbningen affedtes. Indstøbning af afløbet skal omfatte mindst de øverste 120mm af afløbet (fig.10), og ved indstøbning i træ-bjælkelag 40mm til alle sider (fig. 8) Det anbefales at bruge afløb som er højde-regulerbare, samt er forsynet med bred flange for på klæbning af membran. Fig. 10 Fig. 8

16 Gulvafløb og vådrum i praksis -forlængende overdele
Bvb anbefaler at der generelt anvendes højdejusterbare gulvafløb, således at gulvafløbet kan tilpasses korrekt gulvkote. Ydermere bør overdelen være forsynet med en bred membranflange, som sikrer en forskriftsmæssig vådrumstætning.

17 Gulvafløb og vådrum i praksis -sideindløb
Sideindløb kan medføre forskellige problemer –enten i form af lugtgener eller dårlig funktion. Derfor bør følgende overvejes inden installation: Kan der etableres tilstrækkelig fald på tilslutningsrør. Kan den påtænkte installationsgen-stand sikres med egen vandlås. Længde på sideindløbsrør udføres så kort som muligt. Kun en installationsgenstand pr. indløb. Sideindløb i gulvafløb hvor til ledningens dimension ikke passer til tilløbsstuds.

18 Så galt kan det gå Kilde: SBI /statens byggeforskningsinstitut.
Nyt badeværelse på ca. 2 kvadratmeter, hvor gulv- og vægkonstruktioner ikke er udført korrekt, især samlingerne er utætte. Vandet løb igennem til kælderen, når badeværelset blev anvendt. Renovering af badeværelset kostede ca kr. .

19 Så galt kan det gå Kilde: SBI /statens byggeforskningsinstitut
Afløbet skulle have været indstøbt i beton. Dette er ikke gjort, og vandet er løbet igennem gulvet, når badeværelset er anvendt. Renovering af gulvet kostede ca kr.

20 Den ”gode praksis”


Download ppt "Vådrum Gulvafløb."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google