Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen BR-10 Seminar.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen BR-10 Seminar."— Præsentationens transcript:

1 Velkommen BR-10 Seminar

2 4. Konstruktioner 4.1 Generelt 4.2 Dimensionering af konstruktioner
4.3 Glaspartier, glasflader og glaskonstruktioner 4.4 Legepladsredskaber m.v. 4.5 Tilgængelig indretning af brugerbetjente anlæg 4.6 Fugt og holdbarhed 4.7 Byggepladsen

3 4.1 Generelt Stk. 1. Bygninger skal opføres, så der opnås tilfredsstillende forhold i funktions-, sikkerheds-, holdbarheds- og sundhedsmæssig henseende. Bygninger og konstruktioner skal bibeholde deres funktion i hele den levetid Bygninger, der ikke fra starten er tænkt midlertidige, vil kunne forventes at have en levetid på mindst 50 år, og en levetid på 70 til 100 år kan anses for normal. Levetiden for bygningsdele afhænger af bygningsdelens funktion, materiale, vedligehold m.m. Levetiden for konstruktionsdele vil almindeligvis skulle svare til bygningens levetid som helhed. Ikke-bærende bygningsdele til klimaskærmen kan have en kortere levetid end bygningen som helhed, mens dele til bygningens aptering normalt vil have de korteste levetider, fx 10 til 30 år.

4 Stk. 2. Bygningskonstruktioner skal dimensioneres, så de kan modstå de normalt forekommende statiske og dynamiske påvirkninger. Egenlast er påvirkninger fra bygningskonstruktionens egenvægt med tilhørende faste bygningselementer, fx beklædning, isolering og faste installationer. Nyttelaster er den belastning, der påføres bygningen under brug, fx personer og inventar. Naturlaster er påvirkninger fra vind, sne, temperatur m.m. Ulykkeslaster omfatter brand samt last fra påkørsler og eksplosioner. Der skelnes mellem Primære bygningsdele' og Sekundære bygningsdele Primære bygningsdele er dem der skal overholde alle normalt forekommende påvirkninger. Sekundære bygningsdele er dem hvor der er en minimal risiko for personers liv og helbred i tilfælde af svigt.

5 Stk. 3. Fundering skal ske til frostsikker dybde og bæredygtig bund eller på anden måde, så der ikke opstår skader som følge af bevægelser i jordbunden. fundamenter til frostfri dybde, hvilket normalt er 0,9-1,2 meter under terræn. Stk. 4. Tage og ovenlys i tage skal udføres, så der opnås tilfredsstillende sikkerhed mod gennemtrædning. Taglægter med dimensionen 38 × 73 mm, der er styrkesorteret til klasse T1, lagt med en indbyrdes afstand på højst 460 mm (c-c) og med en spændvidde på maksimalt 1 meter, kan normalt anses for at yde tilstrækkelig sikkerhed mod gennemtrædning Glas i tage, tagvinduer og andre glaskonstruktioner er normalt ikke trædefaste.

6 Stk. 5. Ved planlægning, projektering, udbud og udførelse af bygningskonstruktioner skal der træffes de foranstaltninger, som af hensyn til klimatiske forhold er nødvendige for en forsvarlig udførelse. Bestemmelsen skal bl.a. sikre, at våde fugtfølsomme materialer samt materialer og bygningsdele med skimmelsvamp ikke indbygges i opførelsesperioden. Stk. 6. Bygningskonstruktioner og -materialer må ikke have et fugtindhold, der ved indflytning medfører risiko for vækst af skimmelsvamp. Kravet skal minimere risikoen for indflytning i for fugtige bygninger samt risikoen for vækst af skimmelsvamp. Dette gælder i forbindelse med såvel nybyggeri som renovering.

7 4.2 Dimensionering af konstruktioner
Stk. 1. Dimensionering af konstruktioner skal ske på grundlag af Eurocodes med tilhørende danske annekser. Brandlast Snelast Vindlast Ulykkeslast Beton og stålkonstruktioner mm. Stk. 5. Der kan afviges fra bestemmelserne angivet i stk. 1, når det dokumenteres overfor kommunalbestyrelsen, at afvigelsen er forsvarlig. Stk. 6. Når der anvendes materialer og konstruktioner, der ikke dækkes af Eurocodes angivet i stk. 1, skal det på anden vis dokumenteres, at der opnås sikkerhedsmæssigt tilfredsstillende forhold.

8 Statiske dokumentation
1. Administrative bestemmelser Øvrige bebyggelser For bygninger, der ikke er omfattet af stk. 4 og 5, kan kommunalbestyrelsen i særlige tilfælde forlange, at den statiske dokumentation efter stk. 3, nr. 4, med tilhørende bilag, bilægges en erklæring udformet og underskrevet personligt af en statiker, der har anerkendelse efter reglerne i bilag 3 (Anerkendelsesordning for statikere). ´´Ikke omfattet af stk. 4´´ Bygninger, hvor svigt i de bærende konstruktioner har alvorlige konsekvenser med hensyn til tab af menneskeliv eller hvor de økonomiske, sociale eller miljømæssige konsekvenser er særligt store ´´Ikke omfattet af stk. 5´´ For bygninger omfattet af stk. 4, og hvor konsekvenserne af et eventuelt svigt er særligt alvorlige gælder endvidere, at den anerkendte statiker hverken direkte eller indirekte må være økonomisk forbunden med den eller de organisationer, som har medvirket ved projekteringen af bygværket. Ejeren vælger den anerkendte statiker, og valget heraf godkendes af kommunalbestyrelsen.

9 4.3 Glaspartier, glasflader og glaskonstruktioner
Stk. 1. Glaspartier, glasflader og glaskonstruktioner skal udføres og dimensioneres, så der opnås sikkerhedsmæssigt tilfredsstillende forhold mod personskader. Der findes ingen dansk eller europæisk standard for dimensionering af glas Som en del af sikringen mod personskader kan der med fordel vælges lamineret eller hærdet sikkerhedsglas hvor der er risiko for personskade. Glas i facader, vægge og døre skal afmærkes af hensyn til personer med synshandicap og for at minimere risikoen for, at personer ved uopmærksomhed kolliderer med glasset

10 4.4 Legepladsredskaber m.v.
Stk. 1. Legepladsredskaber og lignende på legepladser, der er offentligt tilgængelige, skal udformes og dimensioneres, så der opnås sikkerheds- og sundhedsmæssigt tilfredsstillende forhold mod personskader. Der henvises til Danske standarder Legepladsredskaber (DS/EN :2008) samt 11 standarder mere. Skateboardbaner (DS/EN 14974:2006) Oppustelige legeredskaber (DS/EN 14960:2007 ) Kunstige klatrevægge (DS/EN :2007) Det er som regel kommunen, der er ejer og dermed ansvarlig for, at offentlige legepladser opfylder gældende regler for sikker indretning og vedligeholdelse.

11 4.5 Tilgængelig indretning af brugerbetjente anlæg
Stk. 1. Brugerbetjente anlæg, såsom IT-standere, betalings- og selvbetjeningsautomater og lignende anlæg med publikumsrettede servicefunktioner, skal opsættes, så de kan benyttes af mennesker, hvis funktionsevne er nedsat. Adgangsarealet foran konstruktionen/anlægget skal være mindst 130 cm bredt. Niveauforskelle i adgangsarealet skal udlignes. Evt. hældning på udligning må ikke overstige 5 cm pr. meter (1:20) Betjeningsknapper skal anbringes mindst 50 cm fra evt. indvendige hjørner. Konstruktioner og anlæg skal placeres i en højde, så de kan betjenes af en person i kørestol. Hvis taster, knapper samt funktioner til in- eller output ikke kan anbringes i den korrekte højde, skal det være muligt for brugeren at hæve eller sænke selve konstruktionen/anlægget.

12 4.6 Fugt og holdbarhed Stk. 1. Bygninger skal udføres så vand og fugt ikke medfører skader, forringet holdbarhed, utilfredsstillende sundhedsmæssige forhold Fugtpåvirkninger kan stamme fra: Regn Sne Overfladevand Grundvand Jordfugt Byggefugt Brugsvand Luftfugtighed Kondensfugt

13 4.6 Fugt og holdbarhed Stk. 2. Bygninger skal sikres mod skadelig akkumulering af kondensfugt Kondens i bygningskonstruktioner optræder primært, når fugt fra indeluften trænger ud i konstruktionerne For at hindre fugtstrømning skal varmeisolerende bygningsdele være luft- og diffusionstætte på den varme side af isoleringen Ved ydersiden bør isoleringsmaterialer sikres mod gennemblæsning, fx ved indbygning af en vindspærrende membran For at undgå kondens og deraf følgende uheldige fugtpåvirkninger bør konstruktioner udformes, så kuldebroer ikke medfører indvendige overfladetemperaturer på bygningsdele og temperaturer inde i bygningsdele under dugpunktet.

14 4.6 Fugt og holdbarhed Stk. 3. Der skal træffes foranstaltninger til bortledning af overfladevand omkring bygninger, herunder tagvand som ledes til terræn. Kravene om bortledning af overfladevand og sikring mod indtrængen af grundvand og nedtrængende overfladevand skal reducere fugtbelastningen på bygningen. Bortledning af overfladevand kan for eksempel sikres ved terrænfald bort fra bygningen og/eller anvendelse af fast belægning med fald mod afløb. Sikring mod indtrængen af overfladevand, grundvand og nedsivende overfladevand kan opnås ved at kældervægge, sokler og terrændæk udføres vandtætte. Ved terrændæk i niveau med eller under det omgivende terræn bør der altid drænes, medmindre grunden i sig selv kan bortdræne vand, eller der på anden måde sikres mod langvarig vandpåvirkning.

15 4.6 Fugt og holdbarhed Stk. 4. Klimaskærmen skal være udført, så der opnås tæthed mod indtrængen af regn og smeltevand fra sne. Klimaskærmen omfatter her bl.a. Tage Ydervægge Døre Vinduer Terrændæk (inkl. evt. kælderydervægge og kældergulve). For flade tage med tagpap eller tagfolie bør taghældningen være større end 1:40 (1,5°). svarende til 2,5 cm pr. m. Hvor det kan godkendes af kommunalbestyrelsen, ledes til nedsivningsanlæg fremfor kloak

16 4.6 Fugt og holdbarhed Stk. 5. Vådrum, herunder baderum samt bryggers og wc-rum med gulvafløb skal opfylde følgende krav: Gulve og vægge skal kunne modstå: Fugtpåvirkninger Mekaniske og kemiske påvirkninger Rørgennemføringer og lignende, skal være vandtætte. Vand på gulvet skal afledes til gulvafløb. I den del af vådrummet, hvor der må forventes jævnlig vandpåvirkning, må der ikke udføres rørgennemføringer i gulvet.

17 4.7 Byggepladsen Stk. 1. Byggepladsen skal indrettes, så der ikke opstår gener på de nærmeste grunde eller på offentlige og private vej og fortovsarealer. Indkørsel til byggepladser skal være befæstet på forsvarlig måde og holdes i forsvarlig stand. Endvidere gælder Arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af byggepladser Erhvervs- og Byggestyrelsens bekendtgørelse om bygge- og anlægsarbejder i perioden 1. november til 31. marts. Stk. 2 På byggepladsen og under byggearbejdets udførelse skal der gennemføres tilfredsstillende brandværnsforanstaltninger. Brandværnsforanstaltninger under byggearbejder på fredede bygninger og Dansk Brandteknisk Instituts brandtekniske vejledning nr. 10, Varmt arbejde.


Download ppt "Velkommen BR-10 Seminar."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google