Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

3 typer af aktive borger Ægte frivillige: drevet af medmenneskelighed – altruisme. - Dvs. at det gøre noget for nogen, som har behov for det, og hvor ”udbyttet”

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "3 typer af aktive borger Ægte frivillige: drevet af medmenneskelighed – altruisme. - Dvs. at det gøre noget for nogen, som har behov for det, og hvor ”udbyttet”"— Præsentationens transcript:

1 3 typer af aktive borger Ægte frivillige: drevet af medmenneskelighed – altruisme. - Dvs. at det gøre noget for nogen, som har behov for det, og hvor ”udbyttet” for den ydende stort set ”begrænser” sig til glæden ved netop det at gøre noget for nogen. Aktive medborgere: tager del i samfundsopgaver og/eller processer, som er til gavn for et fællesskab, som den ydende selv er en del af, og hvor den ydende selv har et indirekte udbytte af sin indsats. Medborgerskab: Den ydende ”løser sin egen sag” eller en opgave, som den ydende selv har et direkte udbytte af.

2 Ægte Frivillige Ægte frivillige er langt hen ad veje styret af deres egne interesser, som kan ændre sig fra dag til dag. Derfor er de svære at bruge til at løse konkrete opgaver, som kommunen har behov for bliver løst. Men kan ikke umiddelbart basere løsning af sådanne kerneopgaver direkte på frivillige kræfter - slet ikke på uorganiserede frivillige. Eksempel: Klimaambassadører i Vangede - Uddannelse/folder/kasketter/t-shirts - Gik få gange fra dør til dør og havde 1x stand på Vangede byfest - De følte sig for styrede af kommunen og det hele gik i sig selv - Lære: At opdage frivillige, som gør noget, der flugter med kommunens ønsker og understøtte dem i at gøre det, de gør, på et højere niveau

3 Aktive medborgere Gavner et fællesskab de selv er en del af (indirekte udbytte) ”Sammen om Sofievej” – et forsømt grønt område blev ny bypark Borgere/interessent blev inviteret ind i processen på et meget tidligt tidspunkt også via nye kommunikationskanaler, f.eks. facebook Borgerafstemninger om forskellige forslag Mere effektivt, hvis kommunen havde sendt en færdig projektplan i høring og efterfølgende ført planen ud i livet med små ændringer Afledte effekter: - Øget fællesskabsfølelse og man ”tager sig mere af hinanden” - Mindre behov for kommunale/sociale ydelser? - Større ansvarlighed over for parkelementerne - Større tilbøjelighed til at brugerne rydder op efter sig selv.

4 Medborgerskab Løse egen sag f.eks. i forældrebestyrelser i institutioner og skoler ol. Brobyggerne: Et foreningsspringbræt for børn med autisme, ADHD mm. Forældregruppe understøttet i dannelsen af en ny forening - vedtægter/stiftende generalforsamling/godkendelse som folkeoplysende forening/hjælp til ansøgning om diverse tilskud Der kom hurtigt medlemmer Tilbuddet er nu selvbærende og kører på 3 år med en fast ugentlig træningsaktivitet Holdes fortsat i hånden ved behov

5 Drøftelser Brug 2 minutter hver især på at tænke på en vigtig erfaring du har med frivillige, aktive medborger eller medborgerskab Brug 8 minutter på at drøfte/dele dine erfaringer med din sidemand Brug 15 minutter på at drøfte/dele erfaringerne ved jeres bord Brug 5 minutter på at: - opsummere og udvælge de 3 vigtigste pointer ved jeres bord - beslutte, hvem ved bordet, som på 1 min. kan dele jeres pointer og med resten af forsamlingen Opsamling i plenum med 1 minut til hvert bord 5-7 minutters samlet refleksion


Download ppt "3 typer af aktive borger Ægte frivillige: drevet af medmenneskelighed – altruisme. - Dvs. at det gøre noget for nogen, som har behov for det, og hvor ”udbyttet”"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google