Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Brugen af diagnoser Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Brugen af diagnoser Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København"— Præsentationens transcript:

1 Brugen af diagnoser Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København
Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov, Marts 2018

2 Hvis det eneste værktøj du ejer er en hammer,
så begynder ethvert problem at ligne et søm Abraham Maslow

3 Diagnosens formål Diagnosen skal udgøre en skelnen mellem sygdom og ikke sygdom og dermed afgrænse dem, der har et behandlingsbehov Diagnosen indeholder information om Årsagsforhold Karakteristiske symptomer Behandlingsbehov Forløb

4 Den bio-psyko-sociale sygdomsmodel
Sygdom kan ikke udelukkende relateres til en bestemt afgrænset årsagsfaktor. Sygdom er ikke et objektivt fænomen, men skal ses som et resultat af et samspil mellem biomedicinske, sociale og psykologiske faktorer Den biomedicinske model Den socialmedicinske model Helbred er under indflydelse af en lange række af ydre faktorer Sygdom er en biomedicinsk afgrænset tilstand hvis årsag skyldes patologiske faktorer

5 Den biomedicinske model
Patologi Hvad er årsagen? Rask Syg Fjern patologi

6 Den socialmedicinske model

7 Den bio-psyko-sociale model
ICF-modellen

8 ICD diagnosens tilhørssted
Den bio-psyko-sociale sygdomsmodel Sygdom kan ikke udelukkende relateres til en bestemt afgrænset årsagsfaktor. Sygdom er ikke et objektivt fænomen, men skal ses som et resultat af et samspil mellem biomedicinske, sociale og psykologiske faktorer Den biomedicinske model Den socialmedicinske model Helbred er under indflydelse af en lange række af ydre faktorer Sygdom er en biomedicinsk afgrænset tilstand hvis årsag skyldes patologiske faktorer ICD diagnosens tilhørssted

9 Diagnosens formål ICD-10 diagnosen udgør en skelnen mellem sygdom og ikke sygdom (√) ICD-10 diagnosen indeholder information om Årsagsforhold? Karakteristiske symptomer √ Behandlingsbehov? Forløb?

10 Brugen af ICD-diagnosen i det offentlige system
Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm: ”Det bekymrer mig, at man i den sociale sektor i stigende grad læner sig op ad, at man skal have borgere ind og afklaret sundhedsfagligt, før man gør sine egne ting færdige”. At bruge lægerne til at afklare, om en borger skal have hjælp, er at bruge dem forkert, mener direktøren. Borgere har ret til hjælp ved tab af funktionsevne eller livskvalitet. Med andre ord: Man er diagnoseafhængig ift. tilbud om hjælp. Ønsker vi det?

11 Voksenudredningsmetoden

12 Skal vi ikke insistere på at ICD- diagnosen ikke kan bruges til at fastlægge et handicap?

13 Hvornår er man syg og hvornår er man rask?
Psykiatrisk Center København, Forskningsenheden Hvornår er man syg og hvornår er man rask? Rask og glad Rask, men… Bop-bop Træls Syg, men munter.. Skidt tilpas! Godt nok Syg og trist Bare det var ovre Død.. Kan ICD-diagnosen afgøre det? Er spørgsmålet ikke snarere om man er rask nok til noget specifikt?

14 Strukturel diskriminering
Caroline Livingstone: ”For man kan ikke undslippe stigmaet, hverken officielt eller uofficielt, i systemet eller uden for, selvom man italesættes som ‘en af de helbredte’. Usynlige stødhegn omgiver os i vores færd for altid. Hvis man én gang har været mærket af alvorlig psykisk sygdom, er man automatisk diskvalificeret fra at arbejde i politiet. I militæret. Få flycertifikat. Adoptere et barn. Blive medlem af Danmark. Det kan være svært og blive umuligt at få kørekort og pensionsordning. Lige meget hvor mange år uden symptomer, indlæggelser eller medicin” Diagnoser bydes os som en hånd, vi har brug for, for at få vores medicin, psykologtid, lægeerklæring og handicaphjælper, men det er et bindende håndtryk med vandmærke, der aldrig forlader os”

15 Skal vi ikke insistere på at man har ret til at blive rask?


Download ppt "Brugen af diagnoser Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google