Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

De fælles trinmål i naturfagsundervisningen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "De fælles trinmål i naturfagsundervisningen"— Præsentationens transcript:

1 De fælles trinmål i naturfagsundervisningen
Beskrive hovedtræk af vand og kulstofs kredsløb i naturen (geografi, biologi og fysik/kemi) Kende til grundvandsdannelse i Danmark og forhold, der har indflydelse på vores muligheder for at indvende rent drikkevand (fysik/kemi, geografi og biologi) Redegøre for hovedtræk af Jordens tilblivelse, de grundlæggende betingelser for liv og naturvidenskabelige forestillinger om Jordens og livets udvikling (fysik/kemi, geografi og biologi) (8. klasse) Vurdere anvendelse af naturgrundlaget i perspektivet for bæredygtig udvikling og de interessemodsætninger der knytter sig hertil (fysik/kemi, geografi og biologi)

2

3 Verdenshavene optager noget af den CO2, vi udleder til atmosfæren
Verdenshavene optager noget af den CO2, vi udleder til atmosfæren. Udvekslingen er dog mange hundrede år om at nå ned til de dybe havlag, og havene kan derfor ikke fjerne den ophobede CO2hurtigt nok. Opløseligheden af CO2 er størst i koldt vand, så hvis drivhuseffekten stiger, og verdenshavene bliver varmere, kan de ikke indeholde nær så meget CO2. I havet

4 I oceanerne er der planter og dyr som på landjorden, og her foregår også fotosyntese og respiration. Oceanerne kan imidlertid også optage CO2 direkte ved havoverfladen, hvor det opløses i vandet. En proces, som også kan gå den anden vej, så opløst CO2 fra oceanerne frigives til det atmosfæriske lager igen.

5 Carbonkredsløb på fødekædeniveau

6 C-kredsløb på organisme niveau

7 Kulstofkredsløb i en fødekæde
Det globale miljø, Nucleus, 2002

8 C-kredsløb på organismeniveau

9 Carbon kredsløb i en plantecelle

10 C-kredsløb og genbrug

11 Gruble tegninger på nettet

12 Primærproduktion

13

14

15

16

17

18

19 Lav carbonkredsløb ud fra konkrete materialer
Opgave: Lav et C‐kredsløb, kvælstof og fosfor ud af de konkrete materialer der fortæller en historie du syntes kunne være relevant og spændende. Du bestemmer selv på hvilket ”niveau” C‐N –P -kredsløbet skal fortælles.

20 Ideer til at arbejde med praktiske aktiviteter, der er relateret til C‐kredsløb
Se på planteceller • Indikatorforsøg med CO2‐indikator eller BTB • Vandpestforsøg hvor O2 påvises • Lav en glashave evt. med dataloggere • Planters carbon kredsløb • Karsedyrkning i lys og mørke • Dyrkning af planter – hvad har planter brug for? Arbejde med begrebskort Arbejde med ”quiz og byt” o. lign. Lav en plantecelle Lav carbon kredsløb ud af konkrete materialer Interaktive sider om fotosyntese:

21 Et klassisk fotosyntese/respirations-forsøg med pH-indikator

22 Flydende blade - bladenes anatomi

23 Flydende blade

24 Sidsel Sangild; Kaskelot 2012, nr. 193

25 Se på grønkorn og læbeceller

26 Interaktive sider om fotosyntese
D-98CD-3769-FA C9AEFB&tid= &grp=


Download ppt "De fælles trinmål i naturfagsundervisningen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google