Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kursus i sundhedsstyring

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kursus i sundhedsstyring"— Præsentationens transcript:

1 Kursus i sundhedsstyring
Medicinens vej gennem besætningen. Følgende emner behandles: modtagelse Opbevaring Håndtering Brug af medicin og vacciner Hygiejne Registrering Medicinens vej ud af besætning Bortskaffelse af rester Døde dyr IKKE til kødet Videncenter for Svineproduktion Modtagelse, opbevaring og bortskaffelse

2 Modtagekontrol Sørg for at kontrollere ved modtagelse:
Er det de rigtige præparater? Stemmer mængden? Er det udskrevet til rette dyregruppe? Holdbarhed Det er vigtigt at lave modtagekontrol – har du fået leveret det, der er bestilt, og er det udskrevet til korrekt dyregruppe? Husk at alt medicin skal være re-godkendt hver gang. Selv små udsving i medicinbeholdningen giver store bøder.

3 OPBEVARING Slettes

4 Temperatur i køleskabet
50C OBS på temperatur til opbevaring af vacciner da de skal opbevares ved 5 grader. Hvor tit tjekkes det? Vaccinesvigt/kasserede vacciner ved forkert temperatur (både frost og for varmt er et problem i besætningerne). Opbevaring af vacciner og nogle typer injektionsmedicin (eks. Ethacillin, Penovet) 2-8 grader. Mål temperaturen flere steder i køleskabet. Specielt bagerst i køleskabet er der risiko for frost, hvilket specielt vacciner er følsomt for. Øvrig medicin tåler temperaturer op til 25 grader. Altid tørt, mørkt og frostfrit. Brun flaske betyder særligt lysfølsom.

5 Hold orden i køleskabet
De to køleskabe er fra samme besætning - venstre fra slagtesvinestalden, højre fra sostalden. Læg mærk til grøntsagsskufferne, hvor vaccinerne er i, fordi vaccinen ikke må komme helt op til bagvæggen og frostlegemet. Vacciner er biologisk materiale og derved meget følsomt overfor udsving i temperatur, direkte sollys og ilt (lad derfor heller ikke sprøjten sidde i flasken). Vacciner i brune flasker er mere lysfølsomme (vacciner ødelægges let af selv små mængder forurening) Når der ikke er orden i køleskabet, er der større risiko for at bytte rundt på produkterne + produkter bliver for gamle. Ved kontrolbesøg er der ingen tvivl om, hvilket køleskab der signalerer mest styr på tingene. Husk at køleskabe til medicin kun er til medicin - madpakken bør opbevares separat.

6 Medicinopbevaring - Er det her ok?
Nyt billede – ellers kan kommentar om tør opbevaring komme med i noter på tidligere slide. Der må ikke være kattemad på gulvet (den hvide skål forrest). Hvis det er kattemad med kød- og benmel, er det ulovligt. Ellers OK - om end beskidt. Pulver (sækkevarer) skal være tørt og ved stuetemperatur.

7 HÅNDTERING

8 Fra køleskab til gris Antibiotika til injektion skal altid have staldtemperatur før injektion Nogle vacciner har kun 8 timers holdbarhed (se indlægsseddel) Ofte lunes flasken i lommen, men vær opmærksom på at få flasken tilbage igen efter brug (optimal opbevaring). Opbevaring i lommen er ikke optimalt ved stød eller lignende som kan få flasken til at gå i stykker/proppen går af = antibiotika + evt. glasskår på hud (gennem tøj). En måde er hele tiden at holde øje med at der anvendes den rette mængde til det rette antal grise, dvs. når man sætte en ny flaske på med 50 doser, skal den ikke række til mere end 50 grise. Man skal altså holde øje med at flasken er tom, når det rette antal er sprøjtede. En anden måde er at tage en 2 ml engangssprøjte, fjerne stemplet, holde for udgangshullet og så sprøjte en dosis ned i engangssprøjten, så kan man se direkte hvad en dosis giver.

9 Medicinkasse Orden - der er kun medbragt det, der skal bruges. Hætter på kanyler. Husk at rengøre medicinkassen jævnligt.

10 Fra køleskab til gris - hygiejne
Roderi - generel hygiejne Kanyle i flaske Bakteriemængde i vand ved tang (hvor længe har den stået der) Gammel lort på rektaltermometer Blotlagt nål – sur smiley

11 Registrering af behandlinger
Hvad skal registreres? Dato for behandling Diagnose Lægemiddel Dosering og behandlingsmåde Hvilke og antal dyr Hvem der har behandlet (DANISH-krav) Gemmes i 5 år! Bekendtgørelse nr / om dyreejeres anvendelse af lægemidler til dyr mv. § 15 Kapitel 5 Den besætningsansvarliges optegnelser og dokumentation § 15. Når den besætningsansvarlige anvender receptpligtige lægemidler, skal denne ved behandlingens indledning foretage læselige optegnelser over følgende: 1) Dato for behandlingens indledning og afslutning, 2) hvilke og hvor mange dyr, der er behandlet (entydig identifikation eller, hvis dette ikke er muligt, antal, anslået vægt og stinummer eller staldafsnit eller tilsvarende opdeling), 3) årsag til behandlingen, 4) hvilket lægemiddel, der er anvendt, og 5) dosering af lægemidlet (anvendt mængde pr. indgift og antal behandlinger pr. dag), og hvordan dette er indgivet. Stk. 2. Optegnelserne skal opbevares i besætningen i mindst 5 år efter indledning af behandlingen. Optegnelserne skal opbevares samlet, overskueligt og i datoorden og på forlangende forevises for eller udleveres til kontrolmyndigheden. Stk. 4. Kravet om optegnelser, jf. stk. 1, gælder dog ikke for sera, vacciner og V-mærkede jern- og vitaminpræparater

12 MEDICINENS VEJ UD AF BESÆTNINGEN
Der er 3 veje for medicinen at komme ud af besætningen: Rester i flaske/sprøjter Udskilt i dyret (må ikke være i slagtedyr) Ud med døde dyr

13 Slagtedyr må ikke indeholde rester af antibiotika!!!!
Pas på Ved levering af søer Forskellige tilbageholdelsestider Dyr der har fået antibiotika i vand eller foder Når flere personer er ansvarlige for udlevering til slagtning Ingen præparater har mindre end 5 dages tilbageholdelsestid Det kan ikke siges ofte nok. Stor vigtighed for hele erhvervet og retten til at producere svin i Danmark. Både til hjemmemarked og til eksport er dette noget, der er fokus på. Vær obs på, at enkelte præparater har 60 dages tilbageholdelsestid (f.eks. Dectomax mod skabsmider og orm). Økologiske svin har dobbelt så lang tilbageholdelsestid ift. de angivne anbefalinger (økogrise må max. Behandles 1 gang i deres levetid, hvis de skal afregnes med øko-tillæg). Branchebeslutninger (Branchen = L&F (VSP), slagterierne): I Danmark har alle antibiotikapræparater mindst 5 døgns slagtefrist (alle tetracyklinpræparater 30 døgn). Visse typer antibiotika anvendes ikke (cephalosporiner) Det er hensyn til f.eks. det russiske marked, der har medført 30 døgns tilbageholdelsestid på tetracykliner. Det er et hensyn til human behandling (MRSA), at der er indført frivilligt stop for brug af cephalosporiner. For at undgå at levere kød med antibiotikarester: Hav en liste med tilbageholdelsestider for de antibiotika I bruger Spørg din dyrlæge, hvis du er usikker på tilbageholdelsestider Sørg for tydelig mærkning af de dyr, der er behandlet Hav klare aftaler med den person, der skal udlevere dyr til slagtning Husk 30 dage på alle tetracyklinbehandlinger Selvom tilbageholdelsestider overholdes, er der ingen 100 % garanti for at der ikke er rester af antibiotika, da syge dyr kan have nedsat lever- og nyrefunktion hvorved antibiotika ikke nedbrydes og udskilles som forventet.

14 Tetracyklinpræparater
Tetracyklinprodukter til injektion Alamycin Aquacyclin Engemycin Terralon Terramycin Tetroxy Veticyclin Tetracyklinprodukter til peroral brug Aureosup Aurovet Chloromed Doxycyclin Doxylin Fluidox Hydrodoxx Karidox Ladoxyn Piggidox Premedox Presoldox Soludox Ikke til Prezi men ok til noter Alle disse produkter er der 30 dages tilbageholdelsestid på – uanset hvad der står på pakken (hvad den er godkendt til). Dette er en branche-aftale! Tetracyklin binder sig især til knogler og tænder (hvor det vil kunne findes 2 måneder senere, hvis man har måleapparaterne til det). SE

15 Hvis uheldet er ude… …er det vigtigt at reagere!!!
Ring før det er for sent hvis der er udleveret dyr, der skulle være holdt tilbage DC eller Tican Det er vigtigt at ringe ved den blotte mistanke om, at der er leveret dyr med antibiotikarester i. Der er ingen sanktioner, når man ringer.

16 Bortskaffelse af rester
Procedure for affald Kanyler Godkendte Opbevares i dunke Flasker Opbevares i spande med låg Bortskaffelse Spørg afdeling Teknik og Miljø i kommunen Medicin har begrænset holdbarhed. Aflevere medicinen på apoteket eller spørg på den kommunale genbrugsstation, hvis: Udløbsdatoen er overskredet Medicinen har ændret udseende, lugt eller klistrer sammen Der er medicinrester fra et afsluttet behandlingsforløb Medicin = farligt affald Du må ikke bruge medicinen, hvis udløbsdatoen er overskredet. Medicin betragtes som farligt affald, fordi det er giftigt for sundhed og miljø. Derfor skal medicin hverken skylles ud i vasken, i toilettet eller smides ud i skraldespanden. Ved at smide medicin i skraldespanden kan du, udover miljøforurening, risikere, at medicinen havner i de forkerte hænder f.eks. hos børn. Receptpligtig- og håndkøbsmedicin, medicin til dyr, vacciner, brugte kanyler og sprøjter betragtes som medicinaffald. Alt dette skal afleveres på apoteket.

17 Bortskaffelse Plastik emballage kan smides i skraldespanden.
Kanyler skal samles i dertil egnet kanylespand. Glasflasker skal samles i en spand og bortskaffes sammen med kanyler (kommunens genbrugsplads + apoteker - nogle dyrlæger tager det med)

18 Medicin kan komme ud med de døde dyr!
Medicin kan også komme ud af besætningen via døde dyr. Bekendtgørelse om opbevaring m.m. af døde produktionsdyr - BEK nr. 558 af 01/06/2011 Gældende Dyrene skal indtil afhentning opbevares på et skyggefuldt sted. Dyrene skal placeres på et underlag, så de er hævet i en passende afstand fra jorden. Hvor det er nødvendigt, sikres afhentningspladsen mod ådselædende dyr. Afhentningsstedet skal ligge i en passende afstand fra produktionsbygninger og offentlig vej. Afhentningsstedet skal ligge ved fast tilkørselsvej og være tilgængelig for opsamlingsmateriellet. I tilfælde hvor dyrene er overdækket, skal det ske med en fast overdækning. Selvdøde og aflivede dyr kan opbevares på køl eller frost i lukkede, overdækkede container. Hvis denne mulighed benyttes, behøver pkt. 1-3 og 5 ovenfor ikke at være opfyldt. Opbevaring af døde dyr skal tilmeldes til afhentning hurtigst muligt og senest 24 timer efter konstatering af dødsfaldet. Ved brug af lukket container på en opbevaringsplads eller afhentningsplads kan tilmeldingen afvente, men afhentning skal ske senest 5 dage efter, det første dyr blev lagt i containeren. Anvendes en køle- eller frostcontainer kan afhentningen vente til 3 uger efter, at påfyldningen begyndte. Kilde: Billede:

19 Opbevaring og afhentning af døde dyr
Sur smiley til venstre og glad til højre Døde dyr må ikke være synlige fra offentlig vej. Skal gerne være med kølemulighed. Evt. med tekst om hvornår det skal afhentes afhængigt af, om der er køling eller ej.


Download ppt "Kursus i sundhedsstyring"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google