Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mavesmerter Elise er 8 år og tidligere rask. Ingen mave-tarmsygdomme i familien Hendes mor oplyser: „Elise har i ca. ½ år klaget over tilbagevendende mavesmerter.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mavesmerter Elise er 8 år og tidligere rask. Ingen mave-tarmsygdomme i familien Hendes mor oplyser: „Elise har i ca. ½ år klaget over tilbagevendende mavesmerter."— Præsentationens transcript:

1 Mavesmerter Elise er 8 år og tidligere rask. Ingen mave-tarmsygdomme i familien Hendes mor oplyser: „Elise har i ca. ½ år klaget over tilbagevendende mavesmerter i området omkring navlen. Klagerne kommer nærmest som vinden blæser, på alle tider af døgnet og uden sammenhæng med måltiderne. Nogle dage klager hun om morgenen, inden hun skal i skole, så vi må holde hende hjemme. Andre dage klager hun om aftenen, når hun skal i seng. Der er også dage, hvor lærerne ringer og beder os om at hente hende. Men hun klager lige så meget i weekends og ferier som på hverdage. Vi har ikke varet i stand til at se et fast mønster. Vi kan nogle gange aflede hende, og vi har bemærket, at hun aldrig klager i forbindelse med den ugentlige svømmetræning. Hun kan indimellem også klage over kvalme, men kaster ikke op. Hendes appetit er normal. Hun har normal daglig afføring og tisser normalt“.

2 Mavesmerter Ved min undersøgelse af Elise finder jeg en sund og upåvirket pige med højde og vægt på medianen. Ved palpation af maven finder jeg intet unormalt. Hvilke undersøgelser skal vi lave?

3 Mavesmerter Ultralydsskanning af bughulen: Normal.
Blodprøver (fra e.l.), herunder for glutenintolerans (cøliaki) og laktoseintolerans: Normale • Urinstix: Normal

4 Mavesmerter Behandling?

5 Mavesmerter Elise og hendes mor informeres om funktionelle mavesmerter, og jeg giver følgende råd: 1. opmærksomhed på eventuelle stressfaktorer i hverdagen samt forebyggelse og fjernelse af disse 2. masser af fysisk aktivitet 3. fortsat brug af afledning 4. så lidt fokus pa mavesmerterne som muligt og vægt på at gennemføre en normal hverdag uden skoleforsømmelser uanset mavesmerter. 3 måneder senere ringer Elises mor og oplyser, at Elises mavesmerter aftog gradvis på de givne rad. Den seneste måned har hun slet ikke klaget.

6 Tilbagevendende mavesmerter
Def.: Tilbagevendende mavesmerter min. 3 x over 3 mdr. med forstyrrelse af barnets normale aktiviteter, uden påviselig fysisk årsag 10-25% af skolebørn Hyppigst hos 7-11-årige piger Monosymptomatiske periumbilicale Objektivt og paraklinisk: I.a. Børnene klager hyppigere over andre smerter, men er ikke mere psykisk labile

7 Tilbagevendende mavesmerter
Udelukkelsesdiagnose Tegn på fysisk sygdom: Diarré (evt. blodig), opkastninger, vægttab, nedsat appetit, øvre dyspepsi, feber, vandladningssymptomer, lokaliserede smerter, måltidsrelation Paraklinisk: Urinstiks, overveje blodprøver og ultralydsskanning. I øvrigt afhængigt af andre symptomer

8 Tilbagevendende mavesmerter
Behandling Identificere og eliminere stressfaktorer Gennemføre normal hverdag Fysisk aktivitet Afledning Kognitiv adfærdsterapi (mestring)

9 • Funktionelle mavesmerter
• Forstoppelse • Maveinfektion (virus, bakterier, parasitter) • Urinvejsinfektion • Fødevareallergi (komælk, hønseæg, jordnød, sojabønne, trænødder, fisk, skaldyr med flere) • Fødevareintolerans (komælk = laktoseintolerans, gluten = cøliaki) • Helicobacterinfektion (reflukssygdom, mavesår) • Spædbarnskolik • Blindtarmsbetændelse • Invagination • Inflammatorisk tarmsygdom (Crohns sygdom, colitis ulcerosa) • Influenza • Mononukleose • Skarlagensfeber • Migræne • MBL-mangel • Schønlein-Henochs vaskulitis • Sukkersyge • Medicin

10 Mavesmerter Magnus på 11 år har ikke tidligere fejlet noget væsentligt. Hans mor fortæller: „Magnus har stort set altid haft flere tynde afføringer om dagen. Vi mistænkte først malkeallergi, og han blev for 3 år siden undersøgt i børneafdelingen med priktest for komælk, som var negativ. Derimod viste laktosebelastningsundersøgelse, at han havde laktoseintolerans. Han har siden faet laktosefattig kost, som hjalp i begyndelsen, men hans diarretendens og tendens til mavesmerter og luft i maven er nu kommet tilbage med uformindsket styrke. Han klager for tiden over mavesmerter hver dag og har 2-3 daglige tynde, gullige afføringer. Han er blevet tiltagende træt og har dalende overskud. Han har fået mindre appetit, men vi har ikke lagt mærke til noget vægttab“.

11 Mavesmerter Da jeg undersøger Magnus finder jeg intet unormalt. Hans højde ligger på medianen, og vægten lige under. Hvad kan Magnus fejle? Hvilke undersøgelser skal vi lave?

12 Mavesmerter Afføringsprøver viser ingen fund af sygdomsfremkaldende bakterier eller parasitter. Blodprøver viser forhøjede cøliakiprøver med en TG 2 IgA på > 128 kU/l (øvre normalværdi er 7 kU/l) foreneligt med cøliaki. Jeg henviser Magnus til højtspecialiseret hospitalsafdeling, hvor kikkertundersøgelse med vævsprøve fra tyndtarmen (tolvfingertarmen) bekræfter diagnosen cøliaki. Familien får vejledning i glutenfri kost, som Magnus påbegynder. Ved kontrol 4 måneder senere er Magnus symptomfri og har normal afføring, og hans TG2 IgA er faldet til 24 kU/l.

13 Mavesmerter Fatima på 9 år har ingen tidligere væsentlige sygdomme. Hendes forældre er tyrkiske og har ikke fået mælkeprodukter siden barndommen. De får begge luft i maven, mavesmerter og diarré, hvis de indtager mælkeprodukter. Fatimas far oplyser: „Gennem det seneste år har Fatima haft flere og flere problemer med mavesmerter, oppustet mave og tynd afføring, når hun får mælk og mælkeprodukter. Når vi holder hende fra mælk og mælkeprodukter og kun giver hende laktosefri malk og laktosefri mælkeprodukter, forsvinder symptomerne. Men sundhedsplejersken anbefaler, at Fatima får mælk i skolen hver dag af hensyn til hendes knogler og vækst“.

14 Mavesmerter Hvad kan Fatima fejle? Hvilke undersøgelser skal vi lave?

15 Mavesmerter Vi aftaler, at jeg tager en blodprøve og undersøger for laktoseintolerans i form af MCM6 genotype. Fatima har genotypen C/C, hvilket bekræfter diagnosen primær laktoseintolerans. Jeg vejleder Fatima og hendes forældre i laktosefri kost og giver anbefalinger om tilskud af kalk og D-vitamin. Ved kontrol 3 måneder senere oplyser Fatima og hendes forældre, at symptomerne forsvandt helt allerede efter et par uger på laktosefri kost.

16 Mavesmerter Vi aftaler, at jeg tager en blodprøve og undersøger for laktoseintolerans i form af MCM6 genotype. Fatima har genotypen C/C, hvilket bekræfter diagnosen primær laktoseintolerans. Jeg vejleder Fatima og hendes forældre i laktosefri kost og giver anbefalinger om tilskud af kalk og D-vitamin. Ved kontrol 3 måneder senere oplyser Fatima og hendes forældre, at symptomerne forsvandt helt allerede efter et par uger på laktosefri kost.

17 Mavesmerter Ida er 14 år og tidligere rask. Der er ingen tilfælde af mave-tarmsygdomme i familien. Ida indlægges akut på børneafdelingen på mistanke om uerkendt blindtarmsbetandelse med efterfølgende dannelse af en byld i området omkring blindtarmen. Hendes mor oplyser: „Ida har gennem 3 måneder klaget tilbagevendende over smerter nedadtil i højre side af maven. Hun har haft nedsat appetit og periodevis let feber og tabt sig 5 kg inden for de seneste 6 uger“. Ida tilføjer selv, at hun har normal afføring 1 gang dagligt, og der har ikke været blod i afføringen

18 Mavesmerter Ved undersøgelse finder jeg Ida bleg undervægtig, kronisk medtaget og præget af træthed og energiløshed. Hun angiver let ømhed i området omkring blindtarmen, men jeg får ikke mistanke om blindtarmsbetændelse. Hvad kan Ida fejle? Hvilke undersøgelser skal vi lave?

19 Mavesmerter Blodprøver viser let blodmangel og moderat forhøjelse af infektions/betændelsesprøven CRP. Ultralydsskanning viser ingen tegn på blindtarmsbetændelse eller byld omkring blindtarmen, men derimod fortykkelse af tarmvæggene i det sidste stykke af tyndtarmen og det første stykke af tyktarmen i det område, hvor Ida har ondt. Undersøgelsen giver dermed mistanke om Crohns sygdom. Mistanken bestyrkes ved CT-skanning og fundet af en meget høj værdi af proteinstoffet calprotectin i en afføringsprøve. Ida henvises til en højt specialiseret universitetsafdeling, hvor Crohns sygdom bekræftes ved kikkertundersøgelse af tarmen med vævsprøvetagning.


Download ppt "Mavesmerter Elise er 8 år og tidligere rask. Ingen mave-tarmsygdomme i familien Hendes mor oplyser: „Elise har i ca. ½ år klaget over tilbagevendende mavesmerter."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google