Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Interview-teknik.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Interview-teknik."— Præsentationens transcript:

1 Interview-teknik

2 En professionel samtale
Vi taler sammen på mange måder: Smalltalk Formelle samtaler Dybe, nære samtaler Professionelle samtaler Et interview tilhører som udgangspunkt den sidste kategori!

3 En styret samtale At interviewe er at tale med et andet menneske på en bestemt måde Et interview er en professionel samtale, men den adskiller sig meget fra snakken mellem kolleger. I interviewet forudsættes det ikke, at begge parter har den samme viden - tværtimod. Her handler det faktisk om, at den ene har en viden, som den anden, intervieweren, ikke har, men gerne vil have del i.

4 Neutralitet Intervieweren har ansvaret for stemningen i interviewet
Det er vigtigt at være imødekommende Det er vigtigt at give den interviewede ”rum” Start med at være neutral – også selv om der kommer kritiske spørgsmål senere i interviewet Vær upersonlig (her afviger interviewet fra den almindelige samtale) Hvis der stilles kritiske spørgsmål med én synsvinkel, bør der også stilles spørgsmål med en anden synsvinkel

5 De 3 grundprincipper: Vi spørger – de svarer!
Vi spørger for at få noget at vide! De skal sige det!

6 De 3 krav til intervieweren:
Intervieweren skal styre samtalen Hold dialogen på det ønskede spor Intervieweren skal spørge nysgerrigt Vær engageret og undrende Intervieweren skal lytte aktivt Hav øjenkontakt, og vis med dit kropssprog at du lytter (uden lyd)

7 De 3 grundlæggende interviewtyper
! Erfarings-interview Den interviewede udtaler sig på baggrund af egne erfaringer eller oplevelser. Fx et vidne til at to biler er kørt sammen Parts-interview Den interviewede udtaler sig som den ene part i en konflikt eller en sag med 2 sider. Fx køreren af den ene bil i et sammenstød Ekspert-interview Den interviewede udtaler sig på baggrund af særlig viden eller ekspertstatus. Fx en trafikforsker der forklarer om baggrund og sammenhæng i den slags ulykker.

8 Journalistens 3 roller Fødselshjælper Nysgerrig spørger
Kritisk og konfronterende


Download ppt "Interview-teknik."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google