Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vikingerne Og deres togter 800 - 1050.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vikingerne Og deres togter 800 - 1050."— Præsentationens transcript:

1 Vikingerne Og deres togter

2 Vikingerne Du kommer måske mest til at tænke på plyndringer og krigere, når du hører ordet viking. Det var også en del af vikingernes verden, men langt fra det hele. Vikingerne levede også af at handle med andre lande – de sejlede så langt væk som til Middelhavet. Andre vikinger blev hjemme i Norden, hvor de dyrkede jorden, jagtede dyr og fiskede. Livet i vikingetiden handlede altså ikke kun om blod og plyndringer i England.

3 Vikingetogter Men vi skal nu alligevel tale lidt om deres togter.
Er der en grund til, at vikingerne blev ”berømte” på netop dette?

4 Vikingerne blev nævnt 793: Vikinger plyndrede klostret på øen Lindisfarne, England. Det er første gang, hvor vikingerne nævnes. Kilde: Den angelsaksiske Krønike Her kom frygtelige Jærtegn over Northummberland og fik Befolkningen til at ryste af Skræk. Der viste sig vældige Lyn, og man saa Ilddrager flyve i Luften. Disse Tegn fulgtes hurtigt af stor Hungerssnød. Kort efter, den 8. Januar samme Aar, hændte den Ulykke, at Hedninger hærgede Guds Kirke paa Øen Lindisfarne, hvor de anrettede Ødelæggelser ved Plyndren og Myrden. LINK: I dag er kun ruinerne tilbage

5 OPGAVE 1 Brug kilden fra forrige side. Jærtegn Saa Hungersnød Hedninge
Skriv forklaringer ned til disse ord: Jærtegn Saa Hungersnød Hedninge Plyndren

6 Vikingernes rejser Se klippet: OPGAVE 2: Hvem handler klippet om?
Hvad handler klippet om? Hvad er fortællingen i klippet? Hvorfor bliver dette fortalt om?

7 Opgave 3 Hvad viser dette kort
Opgave 3 Hvad viser dette kort? Forklar så meget som muligt inden du går videre

8 Opgave 4 Hvad viser kortet dig nu
Opgave 4 Hvad viser kortet dig nu? Forklar så meget som muligt inden du går videre

9 Opgave 5 Og hvad ser du så på dette kort? Beskriv

10 Vikingernes skibe Opgave 6: Brug kortet fra forrige side.
Se klip herunder Opgave 6: Brug kortet fra forrige side. Hvor ville vikingerne tage hen i et krigsskib? Hvor ville vikingerne tage hen i et handelsskib?

11 Vikingernes skibe De første skibe, man fandt fra vikingetiden, var i Norge. De var omkring Oslofjorden i Oseberg, Gokstad og Tune. Disse tre skibe blev alle lavet omkring år De var meget mere avancerede end andre i Europa på samme tid. På det første kan man se lange rækker bænke til roerne, som var fjernet senere hen, hvor skibene fik sejl. Da sejlene begyndte at blive brugt, satte man ganske enkelt et dæk oven på. Når man så roede ved en kamp eller i dårlig vind, satte man kisterne op og sad på dem. Sejlet kunne tages op og ned og var så stabilt, at det ikke behøvede liner til at holde sig fast.

12 Vikingerne var også de første i Europa, der byggede skibe med sejl, og dette gav dem en enorm fordel frem for andre landes skibe, som kun havde årer. De sidste par hundrede år i vikingetiden og også i middelalderen havde man altså to typer skibe. Handelsskibe, som var langsomme, men til gengæld kunne laste op til 40 tons og krigsskibe, som var hurtige, men kun kunne bære de vikinger, der var ombord. Man skulle sprede frygt og vikingeskibenes forstavne var ofte udskåret som dragehoveder, men disse blev taget ned, når man ville handle eller ikke havde fjendtlige hensigter. Den mest berømte skibstype med disse hoveder var langskibet, et havgående krigsskib med sejl og årer til mand. Det var denne type, som skræmte folk fra vid og sans. Under kamp, hvor skibene kun blev roet, satte man alle skjoldene op på siden af skibene, overlappende hinanden, så de beskyttede roerne. Her er endnu et eksempel på udviklingen. I starten kunne man ikke ro, når skjoldene sad på ydersiden, men det problem løste man ved at sætte en liste på ydersiden. Når vikingerne, især på de russiske floder, kom til steder, hvor skibene ikke kunne passere, fældede de træer i den nærmeste skov, tilvirkede ruller og løftede skibet op på dem. Så trak og skubbede de skibet til det sted, hvor floden atter var sejlbar. Man navigerede ved hjælp af en gradinddelt skive med en viser. Ved middagstid skulle man rette pilen mod solen og aflæse, hvilken vej man sejlede. Denne metode var temmelig upræcis, hvis man sejlede sydpå. Solens position varierede, og derfor kom de ofte ud af kurs. Endnu en grund til, hvorfor de fulgte kysten, så meget de kunne. Det var ikke muligt at tænde ild ombord, så man måtte nøjes med kold mad på Atlanterhavsture. Vi kan gætte på, at tørret og saltet fisk og kød har været en væsentlig del af kosten. Med vand, surmælk eller øl som drikkevarer.

13 Opgave 7 Skriv mindst 1 ord fra hvert af de 7 afsnit fra forrige side, som du synes er vigtige, forklar også hvorfor du vælger netop disse ord

14 Opgave 8 Skriv 5 ting som du forbinder med dette billede:

15 Opgave 9 Skriv 5 ting som du forbinder med dette billede:


Download ppt "Vikingerne Og deres togter 800 - 1050."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google