Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Cases med akutforureninger på landbrugsejendomme

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Cases med akutforureninger på landbrugsejendomme"— Præsentationens transcript:

1 Cases med akutforureninger på landbrugsejendomme
Torsten Tejlgaard Jensen Miljøvagt Vordingborg Kommune

2 Miljøvagten – hvad er det
Miljøvagten er døgnbemandet 24/7/365. Der er tilknyttet 6 Miljøvagter, rekrutteret blandt kommunernes daglige miljøsagsbehandlere. For indsatsleder, der står på et skadessted, er udgangspunktet, at der er én indgang til kommunens miljøsagsbehandling. Inden for almindelig arbejdstid fungerer Miljøvagten i første omgang som omstilling og finder den relevante sagsbehandler i den ramte Kommune. Men Indsatsleder og kommune er samtidigt sikret backup. Uden for almindelig arbejdstid håndterer Miljøvagten opgaven ved at yde den nødvendige miljøfaglige rådgivning, myndighedsbehandling og indsamling af dokumentation. Efter aftale mellem Politiet, Redningsberedskaberne og Miljøvagten er indgangen til Miljøvagten via Politiet på 112 eller 114 eller direkte fra Indsatsleder.

3

4 Lovgivning omkring Akut indsats
Beredskabsloven Miljøbeskyttelsesloven Jordforureningsloven Havmiljøloven Retssikkerhedsloven Forvaltningsloven Offentlighedsloven Ligesom i vores daglige arbejde, er den akutte forurening forankret i en række love. Her tager jeg udgangspunkt i Beredskabsloven, Miljøbeskyttelsesloven, jordforureningsloven og havmiljøloven. Sammen dækker de en bredt spekter af det vi beskæftiger os med i det daglige og det vi vil komme udfor akut. Derudover er myndighedsudøvelse – også i akutte sammenhæng – underlagt regler i forvaltningsloven, offentlighedsloven og selvfølgelig også retssikkerhedsloven. Jeg vil lægge vægt på at gennemgå de relevante bestemmelser i Beredskabsloven, Retssikkerhedsloven, Havmiljøloven, Jordforureningsloven og Miljøbeskyttelsesloven. Forvaltningsloven og offentlighedsloven adskiller sig ikke i akut sammenhæng fra jeres daglige brug, så her vil vi anbefale, at man ind i mellem genopfrisker sit kursus i forvaltningsret.

5 Miljøbeskyttelsesloven
§ 68 (kap. 9) Tilsynsmyndigheden skal foranledige et ulovligt forhold lovliggjort, medmindre forholdet har underordnet betydning. Miljøbeskyttelseloven ligner på mange måder jordforureningsloven – eller rettere er det nok omvendt  Men vi - Kommunen – har også her en handlepligt.

6 Miljøbeskyttelsesloven
§ 69 (kap. 9) I de i § 68 nævnte situationer skal tilsynsmyndigheden meddele den for forholdet ansvarlige, at det ulovlige forhold skal bringes til ophør. I den forbindelse kan tilsynsmyndigheden 1) forbyde fortsat drift og eventuelt forlange virksomheden fjernet, 2) påbyde den ansvarlige at genoprette den hidtidige tilstand, 3) påbyde producenten eller importøren at tilbagetage et ulovligt produkt eller en ulovlig vare fra markedet og 4) lade påbudte foranstaltninger udføre for den ansvarliges regning, når den fastsatte frist er udløbet. Lovens § 69 angiver også en række handlemuligheder. I akut sammenhæng er det nr 1, 2 og 4 der er mest interessante. Læs dias. Jævnfør § 69 stk. 3 kan afgørelser truffet efter § 69 stk. 1 ikke påklages.

7 Miljøbeskyttelsesloven
§ 70 (kap. 9) I tilfælde af overhængende alvorlig fare for sundheden og i tilfælde, hvor øjeblikkelige indgreb er påkrævet for at afværge væsentlig forurening eller forureningens udbredelse, foretager tilsynsmyndigheden det nødvendige uden påbud og for den ansvarliges regning. Stk. 2. Til forebyggelse af en situation som beskrevet i stk. 1 kan tilsynsmyndigheden foretage det nødvendige uden påbud og for den ansvarliges regning. Det gælder dog ikke, hvis den ansvarlige virksomhed på ejendommen er i drift, eller hvis de nødvendige foranstaltninger kan iværksættes efter anden lovgivning. Men det er ikke altid vi har tid til at give et påbud eller i det hele taget at der er nogen at give et påbud Derfor pålægger § 70 stk. 1 kommunen en handlepligt til at gøre noget ved akutte forureninger også uden påbud og om muligt for den ansvarliges regning. Læs § 70 stk. 1. Stk. 2 udvider det til også at kunne omfatte en forebyggende indsats og siger at den ansvarlige skal betale – dog med undtagelser. Og heller ikke afgørelser efter § 70 kan påklages men man kan gå rettens vej. Vi kan altså ikke bare lade stå til. Noget må gøres.

8 Overfyldt gyllebeholder
Medarbejder havde glemt at holde øje med pumpen Da overløbet blev opdaget blev pumpen stoppet og beredskabet tilkaldt Landmand vurderer spild til 2 m³ - Der er formodentlig tale om væsentligt mere.

9

10

11

12

13

14

15

16 ISL tilkalder Miljøvagt
Miljøvagt vejleder under kørsel ISL til at finde udløb af vejdræn og da vandløbet har stor vandføring – så opdæmning giver ikke mening. Aftales at de skal forsøge afpropning af udløb. Beredskabet søger endvidere for at inddæmme vejbrønde.

17 Slamsuger rekvireres (af landmand).
Beredskabet afslutter deres indsats og tager hjem. Slamsuger suger: ved gyllebeholder og på gårdsplads. ved vejside og vejbrønde. Vej, vejbrønde og mellemliggende rørstykke spules og suges igen. Der suges ved udløbet mens proppen tages af og drænrøret suges helt tomt. Opsuget gylle og vand kommes i den store og halvtomme gylle beholder, der stod lige bag den overfyldte. Indsats fra alarmering til pakke sammen tid ca. 3½ time. Det skønnes at mængden af gylle har været væsentligt over 2 m³.

18 Utæt gylletank – men hvilken af dem?
Fredag 12:30 – Udkald. Gylletank formodentlig revnet i bund eller side under terræn. Gylle strømmer via markdræn i vandløb. Stor vandføring

19 Akut indsats – tøm tanken!
Slamsuger eller gylletankvogne udelukket p.g.a. pladsens tilstand Reservekapacitet svær at finde på kort tid og i midten af december

20 Akut indsats – det muliges kunst
Pumpe fra en beholder til anden beholder – flytte 1000 m³ gylle på tid. Ingen intern pumpemulighed mellem tankene. Beredskabet råder ikke over pumper der kan flytte mere end 5-6 m³/t Beredskabsstyrelsen havde en pumpe der kunne pumpe 60 m³/t men var usikker på om den kunne holde til gylle – Aktiveringstid mindst 2 timer. Landmand kunne selv skaffe en pumpe, der kunne pumpe 47 m³/t aktiveringstid 3 timer. 19 timers indsats kontra 24 timers indsat – proportionalitet!

21 Akut indsats – forhindringer undervejs
Pumpen kører 5 timer om fredagen, men stoppes natten over p.g.a. frygt for at slangen springer i løbet af natten hvor der ikke er tilsyn. Landmand finder ekstra tankkapacitet, men kan ikke finde transport – mange har deres gyllevogne skilt ad for vedligeholdelse inden sæsonen. Tvivl om det er den rigtige tank vi pumper fra eller om begge tanke er læk. Pumperne kører fra 05 til ca. 21, hvor der stoppes fordi der ikke kan være mere i den tank der pumpes over i. Samlet pumpe tid 21 timer altså cirka 987 m³

22 Væltet gyllevogn Glatføre uheld
18m³ tankvogn – vurderet spild op til 15m³. Slamsuger tømmer resten af indholdet så vognen kan bjærges. Miljøvagten tilser dræn- og vandløbsbrønde i en radius op til 500 meter nedstrøms. Ingen påvirkning. Akut indsats afsluttes og sagen overdrages til kommunen alm. Sagsbehandlere. Efterspil??

23 Gyllepumpe bryder sammen
Gyllepumpe går i stykker kl. 02. Forvalter vurderer spild til ca. 30m³ ISL vurderer spildet væsentligt større vurderet på pumpens kapacitet på 60m³ samt ”gyllestandsmærker” op af de nærliggende gylle tankes sider. Gyllen løbet via kloak over i rørlagt vandløb.

24

25 Akut indsats Overgravning af kloak/vandløb Pumpestation udløb blokeres
Gylle på pladsen tilbage i beholder. Vandløbs udmunding blokeres Slamsuger tømmer vandløb fra pumpestation til udmunding – 80m³.

26 Akut indsats Gylletankvogn pumper fra bassin til traktortrukket gyllevogn(e). Opsuget gylle/vand blanding spredes på dertil egnet mark. Indsats fra kl 14 til 09 (19 timer). Pumpestation genoptager drift. Der graves ned ved det overgravede /tilstoppede vandløb. Der suges gylle og vand op indtil det er klart. Vandløbet reetableres.

27 Læk kvælstoftank

28 Læk kvælstofktank 8 m³ tank netop fyldt da chauffør opdager at tanken er læk i bunden og tilkalder beredskabet. Hullet er ca. 5 cm i diameter og væsken står ud i kraftig stråle. Beredskabet sætter prop i hullet og afskærmer pladsen afløb. Det vurderes at der er 2 m³ tilbage i tanken, altså er der sket en udledning af ca. 6 m³ NtS 30-2. Indsatsleder rekvirerer slamsuger til opsugning af væsken på gårdsplads, tagnedløb m.m.

29 Læk kvælstoftank Der er en drikkevandsboring ca meter fra spildstedet og området udgør et indvindingsopland til denne boring. Der er en (§3)sø meget tæt på spildsted. Søen har muligvis også forbindelse med tagnedløb på ejendommen. Der er beskyttet vandløb ca meter fra ejendommen. Drænforbindelser er uklare. Uheldet er sket på forpagtet areal – dvs ejer er ikke forurener.

30 Yderligere akut indsats – Læk kvælstof tank.
Forpagter beslutter efter samråd med miljømedarbejder, at foretage akut afgravning, som en frivillig indsats. Der graves til ”tør” jord/fyld i hele området der har været dækket af væsken.

31 Læk kvælstoftank – efterspil.
5 dage efter spillet observeres død fisk (aborre) i det nærliggende vandløb. Hændelsen tilskrives spildet, i det kommune mener, at noget af gødningen er løbet i vandløbet via ukendte dræn.

32 Brændte maskiner


Download ppt "Cases med akutforureninger på landbrugsejendomme"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google