Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Store nedskæringer på gymnasieområdet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Store nedskæringer på gymnasieområdet"— Præsentationens transcript:

1 Store nedskæringer på gymnasieområdet
Konsekvenser for erhvervsskoler og kombiskoler Dette er en ppt til brug for TR på møde den 28. september 2016 Denne ppt er beregnet for erhvervsgymnasier og kombiskoler. GL har udarbejdet særskilt ppt, gældende for stx/2hf, for VUC og for private gymnasier. Filerne kan downloades fra gl.org. Er der på din skole en blanding af uddannelser på tværs af opdelingen af filer, må du sammensætte den fil, der dækker dit/institutionens behov. Har du problemer med at gennemskue, hvordan en sådan fil skal sammenstykkes, er du velkommen til at kontakte sekretariatet. Med denne ppt har du mulighed for at gennemgå konsekvenserne af de vedtagne og bebudede nedskæringer på hhx og htx. På siden med oversigt over udvikling af taxameter er der dog indsat for alle skoleformerne, da nogle skoler har andre kombinationer af udbud af uddannelser. Uanset om institutionen har en eller flere afdelinger, er de konkrete informationer om institutionens gymnasiale økonomi samlet for hele institutionen. I kan vælge at holde mødet afdelingsvis eller samlet. Formålet med at gennemgå nedskæringerne for kollegerne – gerne sammen med ledelsen - og evt. eleverne, er at give medlemmerne et overblik over, hvor store udfordringer institutionen og sektoren står overfor. Folketinget har besluttet EUD-budgetforligsaftalen, som tilfører hhx 70 mio. kr., men da der samtidig gennemføres nedskæringer, går det begge veje. Der er gennemført besparelser, som følge af omprioriteringsbidraget i finansloven for 2016, men finansloven for 2017 og frem er ikke vedtaget – og der er brug for, at alle kæmper mod nedskæringerne i finansloven. Derfor opfordres I på slide 7 til at gøre noget i forhold til pressen eller (lokale) (folketings)politikere. Slide 8-10 viser til inspiration initiativer, som andre tidligere har taget.

2 Så meget vil regeringen skære
Alle gymnasieuddannelserne Samlet ramme: 13 mia. kr. 2%-omprioriteringsbidrag: Årligt minus ¼ mia. kr. Fra : ca. 1,25 mia. kr. Finanslove og EUD- budgetaftale: Samlet besparelse: 1,6 mia. kr. Erhvervsgymnasier Samlet ramme: 2,9 mia. kr. 2%-omprioriteringsbidrag: Årligt minus godt 60 mio. kr. EUD-budgetaftalen tilfører hhx 70 mio. kr. og tager samtidig lidt på bygningerne Fra koster omprioriteringsbidraget 280 mio. kr. på hhx/htx I kolonnen til venstre kan du se de samlede nedskæringer for alle de gymnasiale uddannelser. Hvis finanslovene for vedtages, som regeringen har forestillet sig, vil der alt i alt blive skåret 1,6 mia. kr. af den samlede bevilling til alle de gymnasiale uddannelser på knap 13 mia. kr. Kolonnen til højre viser, hvad nedskæringerne og EUD-budgetaftalen betyder for erhvervsgymnasierne. Erhvervsgymnasierne har en samlet tilskudsramme på 2,9 mia. kr. Som følge af EUD-budgetaftalen tilføres hhx 70 mio. kr. i %-omprioriteringsbidraget i finanslovsforslaget for 2017 koster erhvervsgymnasierne årligt ca. 60 mio. kr. Med lidt ændringer i bygningstaxameter og en række mindre ændringer i finanslovsforslaget, skæres erhvervsgymnasierne mellem 60 og 65 mio. kr. i Netto er bundlinjen 5-10 mio. kr. bedre end i 2016.

3 POLITIKEN 13/9 GL har via tillidsrepræsentanterne gennemført en undersøgelse af, hvor mange lærere der er færre i indeværende skoleår ift. sidste skoleår. Undersøgelsen viser, at der er 7% færre lærere, svarende til lærere. På erhvervsgymnasier er der 200 færre lærere på landsplan. Selve undersøgelsen kan ses her: GL’s formand har skrevet et åbent brev til ministeren. Det kan ses her: GL’s undersøgelse viser, at der er færre lærere i gymnasie-uddannelserne i dette skoleår ift. sidste skoleår. Heraf 200 færre på hhx/htx

4 Forskel i uddannelsestaksten fra 2016 til 2017
Hhx htx 2017 (niveau) kr. pct. Undervisningstaxameter 1.220 2,5% -1.180 -2,0% Færdiggørelsestaxameter 110 -140 Fælles udgiftstaxameter -250 -4,3% -360 -4,4% Bygningstaxameter -2,7% -160 -1,7% Pr. årselev 940 1,5% -1.840 -2,2% Fuldt forløb 2.820 -5.520 Denne tabel viser, hvad der sker med taxametrene fra 2016 til 2017 (i 2017-niveau), hvis finanslov 2017 bliver vedtaget med 2%-omprioriteringsbidrag. Der er endvidere indregnet konsekvenserne af EUD-budgetforliget samt afrunding af takster. Der er i finanslovsforslaget endvidere indregnet en række mindre tiltag, såsom indkøbsfase 10, som også er indregnet i taxameteret. Med fuldt forløb menes for alle tre år. Sekretariatet har udarbejdet et notat om finanslovsforslag 2017, som du kan se her: Bemærk, at i notatet er der regnet i 2016-niveau, men her i ppt’en er der omregnet til 2017-niveau.

5 Forskel i uddannelsestaksten fra 2016 til 2017
Stx Hf 2017 (niveau) kr. pct. Undervisningstaxameter -2.980 -5,4% -1.410 -2,2% Færdiggørelsestaxameter -240 -5,2% -100 -2,0% Fælles udgiftstaxameter -290 -4,1% -380 -4,2% Bygningstaxameter -800 -9,0% -900 Pr. årselev -4.310 -5,7% -2.790 -3,2% Fuldt forløb -5.580 Denne tabel viser, hvad der sker med taxametrene fra 2016 til 2017 (i 2017-niveau), hvis finanslov 2017 bliver vedtaget med 2%-omprioriteringsbidrag. Der er endvidere indregnet konsekvenserne af EUD-budgetforliget. Der er i finanslovsforslaget endvidere indregnet en række mindre tiltag, såsom indkøbsfase 10, som også er indregnet i taxameteret. Sekretariatet har udarbejdet et notat om finanslovsforslag 2017, som du kan se her: Bemærk, at i notatet er der regnet i 2016-niveau, men her i ppt’en er der omregnet til 2017-niveau.

6 Konsekvenser af finanslovsforslag og budgetforlig 2016-2020
Figuren skal læses således: Det mørkerøde felt øverst ’2016’ viser, hvor meget der blev skåret i 2016 på de gymnasiale uddannelser. (I ændringen på hhx, htx og stx er indregnet omlægningen til det geografiske grundtilskud, hvor skolerne fik en million mere i grundtilskud, samtidig med at elevtaxameteret blev reduceret tilsvarende. Det var en omlægning til gavn for de mindre skoler. Omlægningen af grundtilskud var udgiftsneutralt på sektorplan. (Omlægningen er indregnet i de beregnede nedskæringer på skoleniveau.)) Det lidt lysere røde felt ‘2017’ viser, hvad der vil blive skåret i 2017, hvis finansloven vedtages, som regeringen har vedtaget den. Besparelsen fra EUD-budgetaftalen er også indregnet. Her er hhx anderledes, fordi der netto tilføres penge – derfor er der ikke et lyst rødt felt – og til gengæld er der i det blågrønne felt indføjet nettostigningen i taxameteret. Tilsvarende viser ‘2018’, ‘2019’ og ‘2020’, hvad et omprioriteringsbidrag på 2% vil betyde af yderligere nedskæring af taxameteret i henholdsvis 2018, 2019 og Det nederste felt viser, hvad der vil være tilbage af taxameteret i 2020, hvis finanslovene for vedtages, som regeringen har lagt op til. Et finanslovsforslag er et konkret forslag for det kommende år, men indeholder også overslagsår for de kommende tre år. Overslagsårene vedtages ikke sammen med finansloven, men er et udtryk for, hvordan regeringen gerne ser udviklingen. 2017: HHX: Taxameterstigning på kr. pr. årselev – men pga. 2%-omprioriteringsbidraget mv., øges taxameteret alene med 940 kr., svarende til 1,5 prc. HTX: Taxameteret skæres med kr. pr. årselev, svarende til 2,2 prc. STX: Taxameteret skæres med kr., svarende til 5,7 pct. HF: 2hf skæres med kr. pr. årskursist og hf-e mede kr. pr. årskursist.

7 Er der penge på erhvervsskolerne?
Figurerne viser, hvordan skolernes samlede økonomi var i Figuren til højre viser, at en væsentlig del af de midler, erhvervsskolerne får til gymnasial undervisning anvendes til andre formål end gymnasial undervisning. I 2015 havde 56 pct. af skolerne intet eller under en pct. overskud. 2 ud af 3 erhvervsskoler bruger en væsentlig del af de penge, de får til gymnasial undervisning til andre formål end gymnasial undervisning

8 Hvad nu? Skal vi nedsætte en gruppe, der skal finde ud af, hvordan vi håndterer nedskæringerne her på skolen? Skal vi henvende os til lokalpressen og fortælle om, hvad nedskæringerne får af konsekvenser hos os? Skal vi sende et åbent brev til lokale (folketings)politikere, Folketingets uddannelsesudvalg eller ministeren? Hvor mange af os, deltager i Uddannelsesalliancens demonstrationer den 13. oktober 2016 (København, Aarhus, Odense og Aalborg)? Hvem gør hvad, hvornår og hvordan? I opfordres til at handle lokalt. Hvis I skriver til lokalpressen, lokale (folketings)politikere eller skriver åbne breve til ministeren eller Folketingets uddannelsesordførere, må I meget gerne sende det ind, så vil vi samle det på gl.org. Send jeres indlæg på Tidligere erfaringer viser, at hvis 100 skoler/kurser agerer, gør det indtryk på Christiansborg. Indlæg giver størst gennemslagskraft, når der sættes fokus på konsekvenser for kursisterne. Hvilke konsekvenser får nedskæringer for kursisterne helt konkret hos jer, hvis nedskæringerne effektueres? Andre sektorer oplever også afskedigelser, effektiviseringer mv. Offentligheden har vænnet sig til dette som et vilkår. Vi synes, at det har store konsekvenser, hvis der afskediges gymnasielærere, men hvis offentligheden skal se det som et problem, skal det tydeliggøres, at de færre lærere har konsekvenser for den enkelte kursist. At der skal implementeres en gymnasiereform sommeren 2017, samtidig med at der skæres, kan også forklares. Det er en voldsom besparelse samtidig med at der er behov for at udvikle ift. reformen.

9 Hvad har andre gjort? På vegne af kollegerne ved Skanderborg-Odder Center for uddannelse: TR-HF-GL, TR-HHX-GL, TR-HHX-Djøf, TR-uddannelsesforbundet, TR EUD/EUX, Rektor VUC og HF, Uddannelseschef EUD/EUX, Rektor HHX, Direktør - Brev til Folketingets uddannelsesudvalg og ministeren Eksempel til inspiration

10 Hvad har andre gjort? Anders Overgaard Bjarklev, Mette Kynemund og Jan Monrad Møller er henholdsvis bestyrelsesformand, rektor og tillidsrepræsentant på Virum Gymnasium - Kronik i Politiken Eksempel til inspiration

11 Hvad har andre gjort? Undervisningsminister Ellen Trane Nørby blev mødt af sortklædte, utilfredse elever og lærere, da hun besøgte Nyborg Gymnasium. - Stor mediedækning på ministerbesøg Gulvet er beklædt med portrætter af eleverne i S/H Eksempel til inspiration


Download ppt "Store nedskæringer på gymnasieområdet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google