Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Lovligheden af kommunale genbrugsbutikker

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Lovligheden af kommunale genbrugsbutikker"— Præsentationens transcript:

1 Lovligheden af kommunale genbrugsbutikker
Allan Johansen Afdelingschef, Genbrug og udvikling Aug. 2017

2 Dansk Industris brev DI opfordrer Statsforvaltningen til at udtale sig om lovligheden af kommunale genbrugsbutikker, jf. brev af DI anfører generelt Kommunale genbrugsbutikker er i strid med kommunefuldmagten  Affald er affald - og skal forblive affald El-skrot skal videregives til producenterne 100 % Afsætning sker på ikke-markedsvilkår og med økonomisk tab Reglerne i købeloven, markedsføringsloven og forbrugeraftaleloven overtrædes DI`s påstande om PlusButikken Næstved om bl.a. salg af store mængder It-udstyr uden destruktion af data (monitorer, Pc Laptops) og at sælge elektronikaffald direkte til skrotbranche er direkte forkert.

3 Afgørelser Miljø- og Fødevareminister Esben L. Larsen, feb.17:
Affaldsreglerne hindrer ikke kommunale genbrugsbutikker Ministeriet, okt.16: Kommunen er forpligtet til at ”forberede til genbrug” Forberedelse af affald til genbrug kan gebyr-finansieres Ankestyrelsen har pr. jun.17 afgjort, at: Kommunerne kan jf. kommunefuldmagten reparere og rengøre affald til salg i egne butikker. Kommunerne afgør hvilket affald det omfatter. Salg kan ske til private eller virksomheder til markedspris. Genstande som er afleveret til direkte genbrug er ikke affald – herunder elektrisk/elektronik affald. Elektrisk/elektronisk affald må ikke forberede til genbrug

4 Konklusion AffaldPlus har hele tiden haft ret - og DI uret
DOG - Vi er uenige med afgørelsen om forbud mod forberede elektrisk og elektronisk affald til genbrug Elskrot-direktivet¹ fra EU giver ”fortrinsret til forberedelse til genbrug”. Direktivet¹ er under-implementeret i Danmark Vurderes at have en ”vertikal retsvirkning” At undtage El-skrot fra forberedelse til genbrug er imod miljølovens affaldshieraki Forberede kassereret el-artikler til genbrug giver god mening ressource- og beskæftigelsesmæssigt samt økonomisk Affaldet får blot en ekstra tur blandt forbrugerne for producenterne får affaldet tilbage (og på det tidspunkt omsmelte ressourcerne) ¹Offentliggjort DK bek. 130 af

5 Elskrot - Hvad gør AffaldPlus
Reparerer fx følgende Udskiftning af kondensatorer (fladskærm til TV) Ny strømforsyning Fjerne støv og snavs for læsehoved (afspillere) Behandler akku-batterier så kapacitet går fra 0 til % Hovedparten af elektronikken som kasseres i dag virker fx virker op imod 70 % af alle skærme. Vi er i gang med at undersøge hvordan Miljøstyrelsens vurdering af sagen kan ændres.

6 Udpluk fra pressen Brugt elektronik kan give virksomheder milliardgevinst. Vigtige ressourcer strømmer ud af Danmark. Helt gratis modtagelse af elektrisk og elektronisk affald. Ring idag! (flere private firmaer). Det er tosset, at der er en barriere i lovgivningen, der forhindrer, at vi kan genanvende elektronik (Maria Reumert Gjerding).

7 Placering af PlusButikker
PlusButikker, mest åbent PlusMarkeder, begrænset åbent 20 stk. 9 stk. 2 stk. 1 stk. Næste planlagte PlusButik Slagelse, 2018 Næste planlagte PlusButik Slagelse, 2018

8 Omsætning Resultatet for de første 6. mrd i 2017 viser et plus på ca. kr ,- Der er bl.a. investeret i diverse mindre ombygninger og effektiviseringstiltag.

9 √ ”Gennemført” √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ Associerede aktiviteter √
Storskralds-ordninger Café -drift I samarbejde med sociale fonde /virksomheder Skabe lokale arb.pladser Web-shop Netaktion Opkvalificering af jobsøgende Samarbejde med jobcentre PlusButikker Kunde-finderier Up-cycling - nedrivning Oprydning Adskillelse Miljøakademi/kursusforløb Business to Business Møbler Fritidsting EL-ting Cykel-værksted Fejlproduktion Restpartier Varer m/fejl Bytte-markeder Tøj-værksted

10 Nye Jobs – grøn beskæftigelse
Ved de nye arbejdsmarkedsregler mindskes refusionen til kommunerne væsentligt Én kontakthjælpsmodtager som kommer i arbejde spares ¼ mio. pr. år Pt. skabt ca. 10 årsværk - Og sparer de offentlige kasser over 2,5 mio. pr. år.

11 Opsummering Kommunale genbrugsbutikker er lovlige
Kommunen har pligt til at ”Forberede affald til genbrug” Udbygge sorterings- og reparationsindsatsen Fortsætte udviklingsplanen for PlusButikker og associerede aktiviteter Udestående Overbevise myndighederne om at det er lovligt af forberede elektronisk/elektrisk affald til genbrug via bl.a. kommunale genbrugsbutikker.


Download ppt "Lovligheden af kommunale genbrugsbutikker"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google