Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

GRAVIDITET & BARSEL Faglig konsulent Helle Ingemann Harmsen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "GRAVIDITET & BARSEL Faglig konsulent Helle Ingemann Harmsen"— Præsentationens transcript:

1 GRAVIDITET & BARSEL Faglig konsulent Helle Ingemann Harmsen
TR møder 31. oktober og 1. november 2016

2 GENERELT Retten til løn under barselsorlov reguleres af de to enslydende KTO aftaler på hhv. det kommunale og regionale område. Aftalen omfatter alle kommunalt og regionalt ansatte der har ret til løn under sygdom. Løn under barsel svarer til den løn, vedkommende ville have fået ved sygdom, det vil sige sædvanlig løn inklusiv fast påregnelige tillæg. Det er en forudsætning for at modtage fuld løn, at arbejdsgiveren er berettiget til at modtage barselsdagpenge refusion. Ved barsel på barsels dagpenge, optjenes der fuld pension og ferie, og tiden medregnes i forhold til beregning af anciennitet ved ansættelsesforholdet. Forældre har ubegrænset ret til at deltage i fagpolitisk arbejde eller undervisning under barselsorloven. Dog giver det kun ret til at forlænge fravær, dagpenge eller perioder mellem, hvis der indgås en aftale med arbejdsgiver om at arbejdstageren genoptager arbejdet i delvist omfang i disse situationer.

3 DAGPENGERET Forældre har tilsammen dagpengeret i 52 uger:
Før fødslen til Mor (løn) 4 uger Efter fødslen til Far (løn) 2 uger Efter fødslen til Mor (løn) 14 uger Øremærket til Mor (løn) 6 uger Øremærket til Far (løn) 7 uger Tilsammen (6+7+6 modellen) (løn) 6 uger Tilsammen (barselsdagpenge) 13 uger I ALT uger

4 EKSEMPEL PÅ BARSELSOVERSIGT
Dato for fødsel 4. november 2016 Periode Fra Til Uger Orlov med fuld løn 8 uger før termin 8* uger Orlov med fuld løn 14 uger Orlov ordningen til Mor 6 uger Orlov ordningen til deling Barselsorlov med dagpenge 13 uger Eventuelt ferieafholdelse *Arbejdsgiver har kun ret til barselsdagpenge 4 uger før forventet fødsel Antal uger brugt med dagpenge 43 uger Rest uger med dagpenge 9 uger Mor går fra 8 uger før termin. Orlov før fødslen er en ret – ikke en pligt og kan ikke udsættes til senere brug

5 VARSLINGSREGLER

6 HAR I EN GRAVIDITETSPOLITIK?
Der skal laves en risikovurdering, når der er en medarbejder der er gravid. Et godt redskab hertil er at udarbejde en APV. Det er vigtigt at diskutere arbejdspladsens holdning til gravides arbejdsmiljø og udarbejdet en personalepolitik/retningslinie som træder i kraft ved graviditet. Fjernelse af belastninger fra den gravides arbejde er den bedste løsning. Den næstbedste løsning er at den gravide flyttes til et andet, ikke-belastende arbejde. HUS A HUS B Den sidste løsning er at den gravide sygemelder sig.

7 FØR, UNDER OG EFTER BARSEL 10 GODE RÅD
Orienter din chef skriftligt og tidligst muligt omkring din graviditet Hold et møde med chefen inden du får fra – tag ansvar for at planlægge din egen tilbagevenden til arbejdet og italesæt ønsker til fremtiden Følg med på arbejdspladsens sidelinje – mails, intranettet Besøg arbejdspladsen løbende – også uden guldklumpen Husk dit fag – hold dig opdateret på udviklingen Orientere kommunen om overgang til barsels dagpenge Barsel giver bonus – du får nye kompetencer, og har ret til lønforhandling og bonus Tag et møde med din chef 1 måned inden arbejdet genoptages Erkend at det er svært at genoptage arbejdet efter endt barsel, og få råd fra kollegaer, der tidligere er kommet tilbage efter endt barsel Drop unødig ydmyghed i forhold til dine kollegaer

8 KAN MAN AFSKEDIGE EN GRAVID MEDARBEJDER?
Graviditet giver rettigheder, derfor bør den gravide orientere chefen via en mail så der er skriftlig dokumentation herfor. Arbejdsgiveren har bevisbyrden for at en eventuel afskedigelse ikke er begrundet i graviditeten. Jf. ligebehandlingslovens §8a tilskriver loven, at forældre der har benyttet retten til fravær efter barselsloven har krav på at vende tilbage til samme eller tilsvarende arbejde, på identiske vilkår med dem der gjaldt inden orlovens påbegyndelse. Det kan ikke antages, at man har krav på at vende tilbage til nøjagtigt samme job man havde før fraværet, men det skal i fagligt niveau, arbejdstid og løn være af samme beskaffenhed.

9 LIGEBEHANDLINGSNÆVNETS AFGØRELSE
Truffet den 6. juni J. nr En socialpædagog blev afskediget under graviditet, da indklagede på grund af faldende elevtal var nødt til at afskedige 2 pædagoger.  Ligebehandlingsnævnet vurderede, at indklagede forud for afskedigelserne havde foretaget en grundig gennemgang af alle institutionens pædagoger og på den baggrund vurderet, hvem der besad de kvalifikationer, som bedst imødekom institutionens fremtidige behov. Ligebehandlingsnævnet fandt herefter ikke grundlag for at tilsidesætte indklagedes vurdering af, hvem der bedst kunne undværes i forhold til indklagedes fremtidige arbejde. Klager fik derfor ikke medhold i klagen.

10 LIGEBEHANDLINGSNÆVNETS AFGØRELSE
Truffet den 13. september J. nr En gravid socialpædagog blev opsagt fra sin fuldtidsstilling og genansat i en deltidsstilling. Afskedigelsen var begrundet med, at der var bortfaldet i alt 15 støttetimer for tre af de borgere, som klager hidtil havde været støttepædagog for, således at der kun var behov for klagers arbejdskraft i 22 timer om ugen. Nævnet lagde til grund, at indklagede havde flere medarbejdere med samme kompetencer og funktioner som klager, og indklagede havde ikke godtgjort, at der var saglige grunde til at afskedige klager frem for en af de øvrige ansatte. Klager fik derfor medhold og blev tilkendt en godtgørelse på kr. svarende til lønforskellen i cirka ni måneder.

11 MÆND OG BARSEL Far har ret til op til 15 ugers barsel med løn:
2 uger i forbindelse med fødslen 7 uger øremærket til Far 6 uger til deling Danske fædre tager knap 10 % af den samlede barselsorlov i Danmark - og Nordjylland er den region i Danmark, hvor fædrene holder allermindst barselsorlov.

12 OMSORGSSDAGE Retten til omsorgsdage omfatter biologiske forældre, adoptivforældre eller andre, der har forældremyndigheden over barnet. Stedforældre har ikke ret til omsorgsdage. Barnet skal have ophold hos den ansatte. Ordet ”ophold” fortolkes således, at barnet enten skal have adresse hos, eller have regelmæssigt samkvem med den ansatte. En ansat har ret til 2 omsorgsdage med sædvanlig løn pr. kalenderår pr. barn til og med det kalenderår, hvor barnet bliver 7 år. Retten til to omsorgsdage pr. barn gælder, uanset på hvilket tidspunkt af året den pågældende bliver ansat på en kommunal arbejdsplads. Omsorgsdage kan afholdes i hele eller halve dage. Efter praksis har nogle arbejdspladser valgt at afvikle en omsorgsdag med en timenorm svarende til den gennemsnitlige arbejdstid pr. dag, nogle har fokuseret på længden af en normalvagt. Andre har valgt at afvikle en omsorgsdag med det faktiske timetal på den pågældende dag. Omsorgsfraværet skal varsles tidligst muligt.

13 BARNS 1. OG 2. SYGEDAG Det fremgår af de enkelte overenskomster, at der kan gives hel eller delvis tjenestefrihed med løn til pasning af et sygt barn på dettes første og anden sygedag, hvis: - barnet er under 18 år, og har ophold hos den ansatte, og - fravær er nødvendigt af hensyn til barnet, og - det er foreneligt med forholdene på tjenestestedet. Den 1. sygedag er barnets 1. sygedag, og ikke den første arbejdsdag, hvor barnet er sygt. Den 2. sygedag er den kalender dag, der ligger i umiddelbar forlængelse af barnets 1. sygedag, uanset om det er en arbejdsdag eller en fridag. Afholdes barnets 1. sygedag eksempelvis om fredagen, så er barnets 2. sygedag om lørdagen på den efterfølgende kalenderdag. Barnets 2. sygedag ligger således ikke om mandagen. Er begge forældre kommunalt ansat, så kan forældrene kun afholde barnets 1. og 2. sygedag én gang, dvs. at forældrene ikke kan blive hjemme ved barnet i sammenlagt 4 arbejdsdage.

14 BARNS 1. OG 2. SYGEDAG PAPMOR OG PAPFAR
Uddrag fra KL’s hjemmeside: ”Efter en konkret vurdering kan der således gives tjenestefrihed til afholdelse af barnets 1. og 2. sygedag til en "papforælder". Det afgørende er hensynet til barnets tarv og den ansattes tilknytning til barnet.”

15 INDLAGT MED SYGT BARN Aftale om fravær af familiemæssige årsager - KL og Forhandlingsfællesskabet § 32. Ret til frihed med løn ved børns hospitalsindlæggelse Stk. 1. Ansatte, som er forældre til børn under 14 år, har ret til tjenestefrihed med sædvanlig løn i op til 1O arbejdsdage pr. barn indenfor 12 på hinanden følgende måneder ved barnets hospitalsindlæggelse, herunder hvis barnet under indlæggelsen opholder sig i hjemmet. Stk. 2. Tjenestefriheden er i øvrigt betinget af følgende: Retten til tjenestefrihed efter denne bestemmelse kan for begge forældre tilsammen ikke overstige 10 arbejdsdage inden for 12 på hinanden følgende måneder.

16 PASNING AF ALVORLIGT SYGT BARN
Aftale om fravær af familiemæssige årsager - KL og Forhandlingsfællesskabet § 33. Pasning af alvorligt syge børn under 18 år Ansatte, som er forældre til alvorligt syge børn under 18 år, har ret til hel eller delvis tjenestefrihed med sædvanlig løn, når betingelserne for at få dagpenge efter § 26 i barselloven er opfyldt. Arbejdsgiveren har dog mulighed for at begrænse retten til tjenestefrihed til 1 måned pr. år pr. barn. Der kan herudover aftales yderligere tjenestefrihed.

17 SERVICELOVEN §42 Tabt arbejdsfortjeneste
§ 42. Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Ydelsen er betinget af, at det er en nødvendig konsekvens af den nedsatte funktionsevne, at barnet passes i hjemmet, og at det er mest hensigtsmæssigt, at det er moderen eller faderen, der passer det.

18 CASE Lise på 5 år skal have dræn i ørene onsdag den 2. november 2016.
Det foregår ambulant hos privatpraktiserende ørelæge. Forældrene modtog indkaldelsen medio oktober. Det forventes at Lise ikke kan komme i børnehave onsdag den 3. november og torsdag den 4. november 2016. Forældrene er begge socialpædagoger. Mor er ansat i Hedensted Kommune. Far er ansat i Region Midtjylland. HVAD HAR FAR OG MOR RET I FORHOLD TIL FRIHED HHV. DEN: 2. November 2016 ? 3. November 2016 ? 4. November 2016 ?

19 GRAVIDITET & BARSEL OPSUMMERING SPØRGSMÅL ?
Centralt kan du tælle til 52 (46) Orientere arbejdsgiver – varsler Gå i dialog med arbejdsgiver Planlæg barsel på SPØRGSMÅL ?


Download ppt "GRAVIDITET & BARSEL Faglig konsulent Helle Ingemann Harmsen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google