Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Reform af fleksjob Temamøde om føp/fleksjobreformen 13. december 2012 Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering l Njalsgade 72 C l DK-2300 København S.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Reform af fleksjob Temamøde om føp/fleksjobreformen 13. december 2012 Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering l Njalsgade 72 C l DK-2300 København S."— Præsentationens transcript:

1 Reform af fleksjob Temamøde om føp/fleksjobreformen 13. december 2012 Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering l Njalsgade 72 C l DK-2300 København S l sfr@sfr.dkDato: 201112 Kontorchef Kirsten Brix Pedersen

2 Hvorfor reform? - Udviklingen er løbet af sporet 55.000 flere personer på førtidspension, fleksjob og ledighedsydelse end forventet ved reformen i 2003 - 16.200 flere i fleksjob - 11.300 flere på ledighedsydelse - 26.800 flere på førtidspension Årlig ekstraudgift til de tre ordninger er godt 9 milliarder kroner (i alt 54 mia kr.) Der er ikke blevet ansat flere personer i uformelle eller aftalebaserede skånejob Figur 1. Antal personer i alderen 18-64 år på førtidspension, fleksjob og ledighedsydelse, 2004-2009 (1.000 personer) 0 50 100 150 200 250 300 350 200420052006200720082009 0 50 100 150 200 250 300 350 FørtidspensionFleksjobLedighedsydelse

3 Ny fleksjobordning Ikke nye visitationskriterier, men alle sager skal igennem rehabiliteringsteams Sagen dokumenteres via rehabiliteringsplanens forberedende del (afløser ressourceprofilen). Fokus på udviklingsperspektiver og ikke manglende ressourcer Personer, der kun kan arbejde meget lidt, kan visiteres til fleksjob, hvis der er et udviklingsperspektiv Ny tilskudsstruktur med andre incitamenter Midlertidige fleksjob under 40 år skal understøtte udviklingsperspektivet i fleksjobordningen Øget brug af sociale kapitler ved fastholdelsesfleksjob Ledige skal selv søge job Forenkling af ledighedsydelsesreglerne

4 Ny tilskudsstruktur Arbejdsgiveren betaler løn for de timer, der arbejdes. Det giver bedre muligheder for dem, der kun kan arbejde meget lidt, og bedre incitament til at dem, der kan klare mere, også gør det Lønnen suppleres med et tilskud, der reguleres på baggrund af lønindtægten Tilskuddet udgør som udgangspunkt for beregningen 98 pct. af max dagpenge Tilskuddet aftrappes med 30 pct. op til en lønindtægt (inkl. pension) på ca. 13.000 kr. og derefter med 55 pct.

5 Fleksjobordningen målrettes

6 Månedsløn

7 Midlertidige fleksjob Første fleksjob bevilges for 5 år for alle. Når den 5-årige periode udløber tager jobcenteret stilling til om betingelserne fortsat er opfyldt. Jobcenteret udarbejder status og træffer afgørelse. Til unge under 40 år 5 år ad gangen indtil de 40 år Personer over 40 år kan efter det første fleksjob få et permanent fleksjob, hvis kommunen vurderer, at et ordinært job ikke er muligt Opfølgning hvert 2 ½ år. Er der sket ændringer i arbejdsevnen, er der behov for hjælp? Den ansatte skal udnytte sin arbejdsevne bedst muligt i jobbet og den pågældendes skånebehov skal tilgodeses. Arbejdsgiver inddrages efter behov. Nedsættes arbejdstiden skal fleksjobberen underrette jobcenteret.

8 Fastholdelsesfleksjob Hvis man vil ansætte en person i et fastholdelsesfleksjob skal man forinden have haft vedkommende ansat under de sociale kapitler eller særlige vilkår i mindst 12 måneder. Det er ikke en betingelse at personen under denne ansættelse opfylder betingelserne for fleksjob. Skriftlig aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder om hvilke funktioner medarbejderen har svært ved at udføre, samt hvilke konkrete skånehensyn, der er aftalt. Arbejdsgiver skal dokumentere, at der er gjort reelt forsøg på at etablere et vedvarende ustøttet job efter sociale kapitler eller særlige vilkår Skal medvirke til at forebygge at fleksjob bliver nødvendigt Er der tale om akut opstået skade eller sygdom og det er formålsløst at gennemføre en aftale om særlige vilkår mv. gælder reglerne ikke (fx alvorlige trafikulykker, arbejdsskader, alvorlig sygdom)

9 Fastsættelse af løn Jobcenteret vurderer arbejdsevnen i arbejdstimer og intensitet i forhold til det konkrete job. Anvendes til brug for aftalen om fleksjob mellem arbejdsgiver og den ansatte til at fastsætte lønnen Vurderingen kan selvfølgelig afprøves på arbejdspladsen og ændres, hvis man er enige. Uenighed afgøres ved fagretlig behandling. På overenskomstdækkede områder er ansættelsen omfattet af overenskomsten Hvis der ikke i overenskomst findes særlige regler, sociale kapitler mv om fleksjob, eller disse ikke kan finde anvendelse til lønfastsættelse i den nye ordning, kan overenskomstens regler om løn og arbejdstid tilsidesættes ved aftale mellem arbejdsgiver og lønmodtager i det omfang det er nødvendigt for at aftale en løn, der afspejler den ansattes arbejdsevne. Jobcenteret og den faglige organisation skal have kopi af aftalen om fleksjob. På ikke overenskomstdækkede områder indgår arbejdsgiver og den ansatte aftale om løn og arbejdsvilkår. Hvis der er en sammenlignelig overenskomst tages der udgangspunkt i denne. Tvister afgøres ved fagretlig behandling eller domstolene. Er der tale om funktionærarbejde skal arbejdsgiver ansætte fleksjobberen på funktionærlignede vilkår, selvom 8 timer eller derunder, således at funktionærlovens vilkår gælder

10 Ledige fleksjobvisiterede Pligt til jobsøgning Skal lægge CV på jobnet Kommunen har stadig særlig pligt til at hjælpe med at finde fleksjob Ledighedsydelsen er fast sats på 89 pct. eller kontanthjælpsatsen for voksne/forsørgere Ret til ledighedsydelse på minimumsatsen efter fleksydelsesalderen er nået Sanktionsregler lempes ( fra 5 uger til 3 uger) og tydeliggøres

11 Fleksjobbonus Målretning af Forebyggelsesfonden har afsat midler til et treårigt forsøg Virksomheder kan få en fleksjobbonus, hvis de ansætter en person i et fleksjob i ti timer eller mindre om ugen. Bonus består i et engangstilskud på 25.000 kroner, som bliver udbetalt, når medarbejderen har været ansat i seks måneder. Der er afsat 35 mio. kr. årligt til ordningen i perioden 2013-15 Administreres af Forebyggelsesfonden.

12 Finanslovsaftale De skal skabes ca 13.500 nye fleksjob over en 3-årig periode (465 mio i 2013-2015) Fleksjobambassadører i alle kommuner, der skal skabe kontakt mellem virksomheder og ledige fleksjobbere, opsøgende arbejde, opfølgning, fastholdelse Virksomheder kan få rådgivning om fleksjobansatte med psykiske lidelser Forsøg med nye former for kommunale fleksjobansættelser Forsøg med fleksjobværksteder Arbejdsgruppe om flere fleksjob i den offentlige sektor (forhandlingerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2014 og frem) samt opfølgning på øvrige initiativer.

13 Lovforslaget L 53 www.ft.dkwww.ft.dk Fremsat 1. november 2012 1. behandling 8. november 2012, 2. beh 14/12 og vedtages 19/12. Træder i kraft 1. januar 2013 Overgangsordning (alle nye ansættelser sker på ny ordning)


Download ppt "Reform af fleksjob Temamøde om føp/fleksjobreformen 13. december 2012 Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering l Njalsgade 72 C l DK-2300 København S."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google