Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

H VORDAN LEVER MAN MED ADHD?. Introduktion Del 1: Om Unge med ADHD og deres vanskeligheder Del 2: Om de muligheder og udfordringer, som det giver efterskolerne.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "H VORDAN LEVER MAN MED ADHD?. Introduktion Del 1: Om Unge med ADHD og deres vanskeligheder Del 2: Om de muligheder og udfordringer, som det giver efterskolerne."— Præsentationens transcript:

1 H VORDAN LEVER MAN MED ADHD?

2 Introduktion Del 1: Om Unge med ADHD og deres vanskeligheder Del 2: Om de muligheder og udfordringer, som det giver efterskolerne Spørgsmål og kommentarer undervejs

3 M ASLOWS BEHOVSPYRAMIDE At være (det eksistentielle At elske (det sociale) At have (det materielle)

4 ADHD Manglende opmærksomhed og overblik (A i attention) Aktivitetsniveau og energi – højt eller lavt (H i hyperactivity) Impulsivitet Svingende humør Høj arvelighed (op mod 80 %) mindsker familiens ressourcer, ligner social arv.

5 S YMPTOMER PÅ ADHD Mennesker med ADHD har svært ved … at afslutte et projekt at planlægge at huske aftaler og andet at komme i gang med opgaver der kræver mange overvejelser at holde hænder eller fødder i ro ved længere stillesidning at styre aktivitetsniveau og holde pauser (Kilde: ASRS v1.1 symptomcheckliste, ud fra de 18 DSM IV TR-kriterier)

6 S YMPTOMER PÅ ADHD Det betyder at mennesker med ADHD … laver mange sjuskefejl ikke kan bevare opmærksomhed ved kedeligt/ensformigt arbejde ikke hører efter instruktioner mister/forlægger ting bliver distraheret af omgivelserne forlader undervisning/møder føler sig rastløse har svært ved at koble fra og slappe af taler meget afbryder andre/afslutter andres sætninger ikke kan vente på sin tur (Kilde: ASRS v1.1 symptomcheckliste, ud fra de 18 DSM IV TR-kriterier)

7 B ETYDNING FOR DEN UNGE MED ADHD Ensomhed/social isolation Manglende selvtillid og tro på fremtiden Manglende gennemførelse af skole og uddannelsesforløb Konflikter med familie og omgangskreds Dårlig sundhedstilstand (sover dårligt, for meget skærmtid, usund mad, ingen motion) Dårlig planlægning og økonomi Risikoadfærd

8 E NSOMHED / SOCIAL ISOLATION De udviser kun begrænset empati og er ofte involveret i mobning (som modtager og/eller afsender) ”… børn med ADHD (kan) godt magte venskabsforhold, men (de) har en adfærd der gør, at de ikke bliver accepteret som venner.” ”Oddsene for, at et barn oplever konflikter med kammeraterne i skolen, er godt seks gange så høj, hvis barnet har ADHD.” (kilde: Børn med funktionsnedsættelser og deres familie, SFI, apr. 2011)

9 S ELVTILLID OG FREMTIDSTRO ”Manglende sociale færdigheder gør rigtigt ondt og resulterer ofte i, at den voksne med ADHD isolerer sig i bevidstheden om, at det sociale samvær ikke fungerer” (kilde: Eva Jensen i ”Et liv i kaos”) Mange mennesker med ADHD kæmper med skyld og – skamfølelse over ikke at kunne leve op til forventningerne. Komorbide tilstande (som følge af ADHD eller som selvstændig diagnose): Selvmordstanker og –forsøg Depression Tvangshandlinger som f.eks. spiseforstyrrelser

10 S KOLE OG UDDANNELSE Kun 69 % af unge med ADHD gennemfører grundskolen Kun 19 % af unge med ADHD starter på en ungdomsuddannelse (kilde: Capacent, dec. 2009) Ca. 50 % af alle førtidspensioner tildeles på baggrund af psykiske lidelser (kilde: Ankestyrelsen) Ca. 16 % at dem, der tilkendes førtidspension begrundet med en psykisk lidelse, er under 30 år gamle (kilde: Danske Regioner) ”Skolesystemet nu gør, at de velbegavede unge med ADHD, som for 25 år siden kunne fuldføre en akademisk uddannelse, ikke har en chance i hverken uddannelsessystem eller arbejdsliv.” (Social- og beskæftigelsesdirektør i stor kommune.)

11 Konflikten optrappes KONFLIKTER Personifi- sering Uoverens- stemmelse Problemet vokser Samtale opgives Fjende- billeder Åben fjendtlighed Polarise- ring

12 SUNDHED Kost Manglende eller forkert ernæring kan give mangel på energi. Unge med ADHD har derfor stort behov for at spise regelmæssigt og ’ordentligt’, altså ikke for meget junkfood og slik. Døgnrytme Det er svært at falde i søvn og at vågne op. Det er vigtigt at etablere en normal døgnrytme (sove om natten og ikke om dagen). Hvis man ikke sover godt, har man mindre overskud til de aktiviteter, som foregår i dagtimerne. Motion Er godt for kroppen og for sindet. Nogle kan opleve en ro, som man ellers ikke har med ADHD, når man dyrker motion. Regelmæssig motion kan også hjælpe til etableringen af en normal døgnrytme.

13 ØKONOMI ”Man sondrer [i forbindelse med gældstiftelse] mellem lettere og svære tilfælde af ADHD: I de lettere tilfælde køber man ting impulsivt. I de svære tilfælde involverer man sig i tvivlsomme økonomiske arrangementer. Fælles for dem er, at de tager nogle hurtige beslutninger uden at reflektere, ofte på basis af utilstrækkelig information og ofte til deres egen ulempe.” (kilde: Den Sociale Retshjælp)

14 RISIKOADFÆRD Selvskadende adfærd (f.eks. cutting) Seksualvaner. Tidlig debut, mange og skiftende partnere. Undersøgelse i USA: flere seksuelt overførte sygdomme (17% mod gennemsnit på 4%) og tidligere graviditet (ca. 50% havde biologiske børn som 21-årige mod gennemsnit på 13%). (kilde: Søren Dalsgaard i ”ADHD – opmærksomhedssygdommen hos børn og voksne) Trafikadfærd. Impulsiv adfærd betyder flere uheld, bøder og fradømte kørekort. I en dansk undersøgelse havde unge og voksne med ADHD 12 gange højere risiko for at blive dømt for spirituskørsel. (kilde: Søren Dalsgaard i ”Et liv i kaos”) Misbrug. Øget risiko for udvikling af misbrug (især alkohol og hash). Mange vælger at tage stoffer, for at dulme deres indre uro og falde ned (selvmedicinering). De unge med ADHD … debuterer tidligere med misbrug end andre misbruger flere forskellige stoffer end andre bliver i højere grad afhængig af stoffer bliver i højere grad dømt for narko-kriminalitet ”… et amerikansk studie [viser], at 15-20 pct. af voksne med et misbrug også har ADHD. 55 pct. af ADHD-patienterne har samtidig et misbrugsproblem. […] Misbruget er typisk startet i de tidlige teenageår, dvs. fra 11-15-års-alderen.” (kilde: fagbladet ”Sygeplejersken”)

15 ADHD OG KRIMINALITET ”En dansk undersøgelse af psykiatriske symptomer hos unge varetægtsfængslede fandt, at omkring 11 % havde ADHD” ”…[undersøgelser viser,] at 30-50 % af alle børn med ADHD i løbet af deres ungdom og tidlige voksenalder har været involveret i kriminalitet, haft kontakt med politiet, været arresteret flere gange eller blevet dømt for noget kriminelt. I kontrolgrupperne er det tilsvarende tal kun omkring 10-12 %.” (kilde: Søren Dalsgaard i ”Et liv i kaos”)

16 E FTERSKOLERNES ROLLE I FORHOLD TIL UNGE MED ADHD ” Efterskoler tilbyder unge elever kurser […] med henblik på elevernes hele menneskelige udvikling og modning samt deres almene opdragelse og uddannelse.” (kilde: Efterskoleloven kap. 1, stk. 3.) Ca. 29.000 elever fordelt på 263 efterskoler. En omtrent ligelig fordeling mellem drenge og piger. Ca. 60 % af eleverne går i 10. klasse Sårbare unge mangler faglige, sociale og personlige færdigheder At være (det eksistentielle At elske (det sociale) At have (det materielle)

17 M ULIGHEDERNE I FORHOLD TIL UNGE MED ADHD Sårbare unge - optræning af faglige, personlige og sociale færdigheder Gøre de ikke-uddannelsesparate uddannelsesparate Struktur 24 timer i døgnet med skema og tider passer til mennesker med ADHD Deltagelse i skemalagte aktiviteter (kræver dog vedholdende motivationsarbejde) Veksel mellem aktiviteter (boglige, fysiske, kreative, sociale, pauser)

18 U DFORDRINGERNE I FORHOLD TIL UNGE MED ADHD Efterskolens placering i forhold til hjemmet: Unge med ADHD har svært ved skift f.eks. efter en weekend hjemme og med at passe transporten og holde sig til en rejseplan De fysiske rammer: Unge med ADHD har svært at bo med andre på samme værelse og spise sammen med mange. Det vil være svært for dem at tage pauser, når der hele tiden sker noget Regler er en ramme, der kan være vanskelig at overholde Fritid kan være vanskelig, socialt og indholdsmæssigt

19 L INKS OG REDSKABER ADHD-foreningen: www.adhd.dkwww.adhd.dk Hallo! - film: via www.adhd.dk/ungwww.adhd.dk/ung Samtalekort Hjælp til ensomme unge: www.ventilen.dkwww.ventilen.dk Foldere: ADHD – tips til lærere og pædagoger ADHD – og piger ADHD – og misbrug På linje med ADHD

20


Download ppt "H VORDAN LEVER MAN MED ADHD?. Introduktion Del 1: Om Unge med ADHD og deres vanskeligheder Del 2: Om de muligheder og udfordringer, som det giver efterskolerne."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google