Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

1 Program – Sociale medier Gennemgang af Facebook som socialt medie Landsdækkende undersøgelse om sociale medier Begreb: konflikt og mobning Lovgivning.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "1 Program – Sociale medier Gennemgang af Facebook som socialt medie Landsdækkende undersøgelse om sociale medier Begreb: konflikt og mobning Lovgivning."— Præsentationens transcript:

1 1 Program – Sociale medier Gennemgang af Facebook som socialt medie Landsdækkende undersøgelse om sociale medier Begreb: konflikt og mobning Lovgivning om trusler, chikane og mobning via sociale medier 3 Cases – hvad gør du/I ? Skoles politik om sociale medier

2 2 FACEBOOK RELATIONSMEDIE

3 3 Facebook er et relationsmedie Værdien øges hver gang der kommer et nyt medlem Mediet er fyldt med vores venner og bekendte Alt hvad vi gør bliver set af vores netværk Og vi får ofte feedback Synlighed, feedback og netværkspleje er i centrum

4 4 Facebook er et forankret medie Vi optræder med vores navn og billede Derfor kan vi finde ”hinanden” Vi kan genopbygge gamle brudte relationer Ingen andre medier kan det samme Genskabe brudte relationer og pleje de nuværende

5 5 Facebook er et feedback system Vi fortager os noget og får en belønning (Centralt princip i adfærdspsykologien) Men vi får ikke feedback hver gang Det gør at de fleste klikker ind hver dag for lige at se om der er kommet noget feedback Er jeg blevet set/hørt og af hvem?

6 6 Facebook og fakta Man skal være min. 13 år (men kan lyve sig til det) Man kan ALDRIG fjerne et tagget billede, som er oploadet til Facebook Facebook ”ejer” billedet og kan bruge det uden samtykke Nu kan man slette sin profil, men billedet forbliver Facebook´s ejendom Facebook er extremt populær hos de unge

7 7 Facebook og venner Unge på 14-16 år har i gennemsnit 178 venner. Voksne har i gennemsnit 125 venner. Unge skriver direkte med ca. 12 venner Voksne skriver direkte med ca. 7 venner Flere kvinder end mænd er på Facebook! Er det mere et unge-medie end voksne-medie ?

8 SOLRØD KOMMUNE | SSP Profiler på Internettet … 6. klasser 2010 (Solrød)

9 9 Facebook er en succes Dækker et behov for at samle sine relationer Nemt at komme i gang Gratis at bruge Facebook Man kan promovere sig selv Belønning via feedback Gratis og nemt at komme i centrum

10 10 Facebook som identitet Vi er på med navn og billede Fordi Facebook er forankret i IRL Vi kender de fleste af vores ”venner” Så profilen bliver en del af vores virkelighed Hermed en del af vores identitet Vi skaber en selvfremstilling af os selv

11 11 3 måder på selvfremstilling Explicit … siger det direkte f.eks. via statusopdatering Implicit … viser det via vores feriebilleder osv. ”Associativ” … når vi præsentere os gennem brands, objekter, jeg er fan af, jeg syntes godt om osv. Især ”associativ” er vigtig, for den er med til at påvirke de unges forventninger til hinanden

12 12 BBF ”best friends forever” Der er kun en ting mere spændende end mig! Det er når andre taler om mig! Mest populære funktion for unge er: ”Pick your five” Men hvad med dem som føler sig fravalgt ? En latent ”konflikt”

13 13 HVAD ER EN KONFLIKT ? Center for Konfliktløsning: ”Konflikter er uoverensstemmelser, der indebærer spændinger i og mellem mennesker”.

14 14 Mobning "En person bliver mobbet, når han eller hun gentagne gange og gennem længere tid bliver udsat for negative handlinger fra en eller flere personer" Dan Ulweus

15 15 Undersøgelse af 7. klasser (Red Barnet 2010, 129 klasse jævnt fordelt i DK) 82% af de adspurgte børn chatter. Det svarer til omtrent 8 ud af 10 børn, der dagligt kommunikerer på nettet med venner, skolekammerater, bekendte udenfor skolen og bekendtskaber eller tilfældige mødt på nettet. 41% af de adspurgte børn har voldsomme negative chatoplevelser med andre børn som afsender. Dødstrusler, trusler om bank og seksuel chikane. 23% af de adspurgte har oplevet chatchikane som en del af mobning eller konflikt med klasse- og skolekammerater. Mange børn og unge har skabt en parallelverden i cyberspace, hvor de voksne er ”ikke-eksisterende”.

16 16 Undersøgelse – det gode ved chat Vise andre min profil - vise hvem jeg er At folk ved hvem jeg er (En hyppig begrundelse) At holde kontakt med mine venner Jeg er ikke så genert i chatten En måde ”at være sammen på”, når man ikke har så meget tid Kan snakke med mange på én gang Man er mere afslappet, fordi man ikke sidder ansigt til ansigt Snakke med vennerne om aftenen Større mulighed for at få kærester Spørge om flere ting, end når man sidder ansigt til ansigt Spændende at se hvor mange beskeder jeg har Skrive med venner og familie fra udlandet.

17 17 Undersøgelse – negative oplevelser 41% af de adspurgte har haft, hvad vi kalder voldsomme negative chaterfaringer med andre børn. Det er eksempelvis: Trusler om bank ”Du får bank næste gang, vi ser dig”. ”Du kan ikke gemme dig, vi skal nok finde dig”, ”Jeg smadrer dig!”…. Dødstrusler. ”Du skal dø”, ”dø nu”…. Trusler af anden karakter. ”Jeg skal nok fortælle alle, at du lugter af tis…” Seksuel chikane: ”Du ligner en gris, der boller med alle de andre dyr”. ”Din pik er en myrepik”. ”Du trænger til at blive kneppet i alle huller”…. Udseendechikane. ”Er du gravid? Du ser sådan ud? (Til 12-årig pige) ”Du er den grimmeste og klammeste fyr på hele skolen”..

18 18 Lovgivning - Trusler Omhandler mundtlige trusler, som f.eks. i en telefonsamtale eller over webcam, samt skriftlige trusler f.eks. i et brev, en sms, via msn og chat, eller ved en e-mail. Trusler kan være strafbare efter straffelovens §266: § 266. Den, som på en måde, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

19 19 Lovgivning - Dilemma Udsagn som: ”Jeg smadrer dig!” eller ”Jeg nakker dig!” er blevet meget almindelige i børns og unges omgangstone. Denne forråelse af vores sprog har i nogle tilfælde gjort det svært at skelne, hvornår der er tale om en reel trussel. Især hvor dialogen foregår online, da man ikke samtidig kan se afsenderens ansigtsudtryk, og på den måde finde ud af om truslen er reel.

20 20 Lovgivning - Chikane Chikane kan grænse op til mobning, men mobning handler primært om at forfølge eller lukke nogle ude af en social sammenhæng. Det kan være chikane eller psykisk vold at komme med nedsættende bemærkninger, seksuelle hentydninger, eller sprede rygter om en bestemt person. Sådanne krænkelser kan være svære at definere klart i en lovbestemmelse, og det er i sidste ende politi og domstolene, der skal afgøre om der i det konkrete tilfælde har været tale om så alvorlige krænkelser, at det er strafbart.

21 21 Lovgivning - Mobning Mobning er i forhold til straffeloven en noget vanskelig størrelse. Mobning er hverken drilleri eller konflikt, selv om dette også kan være meget ubehageligt. Mobning handler om gruppens systematiske forfølgelse eller udelukkelse af en enkelt person over længere tid, på et sted, hvor denne person er tvunget til at opholde sig. Mobningen viser sig f.eks. ved, at den der bliver mobbet forfølges med slag, spark eller andet voldsomt. Men når det sker online vil det ofte være hånlige beskeder, sladder, øgenavne, sarkasme eller udelukkelse fra f.eks. klassens sms-kæde.

22 22 Politianmeldelse Hvis man er i tvivl om en episode bør føre til en anmeldelse til politiet, kan spørgsmålet drøftes i det formaliserede SSP-samarbejde og/eller i lærerteamet. Det er vigtigt at tage sager op til en fælles drøftelse, da mange ting kan løses, inden de bliver til et massivt problem for offeret og/eller gerningsmanden. Medarbejdere kan være usikre på, hvad der sker, hvis en anmeldelse til politiet senere viser sig ikke at kunne føre til en tiltale. - Offersamtale - Mægling - Andet ?

23 23 Cases - Mobning Nogen har fået fat i 12 årige Sofies login in til facebook. Der står skrevet i på hendes status at hun er til sex med ældre mænd og at de skal ringe til hende på hendes mobiltelefon, hvis de vil have en stram glat fisse. Sofie opdager det i skoletiden og kommer grædende hen til dig. Hvad gør du ?

24 24 Cases – Risikabelt møde Karina fra 7A kommer til dig og beder om en fortrolig samtale. Hun fortæller at Julie på 13 år fra klassen har haft chattet med en fyr fra KBH på 21 år, som kalder sig tyren. Julie er blevet chat-forelsket i fyren og vil tage til KBH for at mødes med ham. Karina er bange for at Julie ikke kan håndtere situation og oplever at Julie ikke vil lytte til hende. Hvad gør du?

25 25 Cases – Dialog med forældre Skolens forældrebestyrelse er opsat på at få lukket internetadgangen til facebook og Arto efter nogle episoder med mobning og chikane via de sociale medier. En af skolebestyrelsens medlemmers datter (Sofie på 12 år) har været udsat for mobning. Hvordan forholder I jer til det ?

26 26 Skolens politik om sociale medier Har skolen en politik om brugen af sociale medier i skoletiden? Overvejelser om: - Åben adgang til internettet uden filter ? - Konflikter som starter i skoletiden via sociale medier ? - Konflikter som starter udenfor skoletiden via sociale medier ? - Chikane af lærere fra eleverne ? - Alle dem som hader ”Susanne Nielsen” (lærer i 7 klasse) profil

27 27 Gode råd Lær selv at bruge Internettet Tal med børnene om brug af nettet Vis naturlig interesse for børnenes færden på nettet Lær børnene at de ikke må give personlige oplysninger på nettet. Lær børnene at de aldrig må mødes med en ven fra nettet Gennemgå klassens gode råd med børnene (lad børnene selv fortælle de gode råd til hinanden) Vær klar over hvor du kan henvende dig


Download ppt "1 Program – Sociale medier Gennemgang af Facebook som socialt medie Landsdækkende undersøgelse om sociale medier Begreb: konflikt og mobning Lovgivning."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google