Fødevarer giver også CO2

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvor meget CO 2 udleder du? How much CO 2 do you emit?
Advertisements

Opdrift på vindmøllevinger
DANSK INDUSTRI KONFERENCE
Teknik og Miljø - Planlægning og Byggeri Aarhus Kommune •Flemming Meyer •Master of Law, Special Consultant •Municipality of Aarhus •Department of employment.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Brødtekst her Brødtekst starter uden bullets, hvis du vil have bullets brug ”Forøge / Formindske indryk” for at få de forskellige niveauer frem Overskrift.
Kilde: nwf Dette power point kan fint supplere læsningen af side i elevbogens kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Undervejs.
Klima og bæredygtighed
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Dagens program  Emne: Tim Berners-Lees WWW koncept og deraf følgende innovationer Forbered hver for sig Præsenter og diskutér i grupper Fremlæggelse med.
Folk og klima People and climate. Folk og klima Jo flere mennesker på kloden, desto mere udslip af CO 2, og så bliver klimaforandringerne endnu værre.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Drivhuseffekten The greenhouse effect Klima og drivhuseffekt
Balance-punkter Tipping points.
MAXIFUELS: Second generation bioethanol technology Birgitte K. Ahring.
Magtteori I 7. September 2005.
Intelligent energi – intelligente markedsmuligheder
Magtteori II 14. September Én-dimensionel magt Aktøradfærd Aktuel magtudøvelse Politisk beslutningsproces Observerbar interessekonflikt = konflikt.
AffaldPlus & Klimaet Oplæg ved AffaldPlus’ bidrag til Klimafestivallen 30. september 2012 ”Mere genbrug - mindre skybrud!” ”Mere genbrug - mindre skybrud!”
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
Omkostningseffektiv klimapolitik - nogle hovedprincipper Jørgen Elmeskov OECD.
Kyoto, dyr og dårlig Mere Kyoto efter 2012?. Pris og effekt Pris for Kyoto: Forløbig omkring 60 mia $. Effekt: afvigelse fra udviklingen uden intervention.
For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”Sted og dato” i feltet for dato og ”Enhedens.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Animation på teksten Danish Red Cross 1 ss. Animation på teksten Latrines HVEM OG PÅ HVILKEN BAGGRUND TRÆFFER BESLUTNING OM VALG AF MODEL2
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Restrictions on access.
Miljøfordele ved brug af bioethanol
Udledninger og råderum
Electric power is electric particles moving through metal, semiconductor or graphite and special fluids (electrolysis). Some kind of gas are able to conduct.
Sådan reduceres udledningen af drivhusgasser fra landbruget
Kan landbruget reducere udledningen af drivhusgasser?
Ung i centrum Historical ”natural recovery” issues: 1.Does ”natural recovery” exist? 2.How common is ” natural recovery”?
Informationssøgning Eksempler på nyttige hjemmesider.
Virtualitet - i historie Fagdidaktik, Middelfart Eigil Møller
ØSTAFRIKA Fremtidens Vækstmarked 14. april 2011, Hotel Hvide Hus Køge.
Interview service in Statistics Denmark Structure and Surveys.
Saint Ambrose High School. Cut cylinders and cones – Standard Grade If you are sitting an SQA Credit paper in Graphic Communication, you will be required.
OPERATIONEL ANALYSE AF WEBADFÆRD OAW – LEKTIONSGANG 4.
ANALYSE AF WEBADFÆRD - OAW OAW – LEKTIONSGANG 4. ANALYSE AF WEBADFÆRD - OAW SUMMARY, LECTURE 3 (Extended) Common Log File Format Host, Ident, Authuser,
Mikkel deMib Svendsen Duplicate Content & Multiple Site Issue Mikkel deMib Svendsen
GIS and statistical data analysis Copenhagen September 11, 2013.
Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  
Dedicated Analytical Solutions HVORFOR ER ISO 9001 VIGTIG FOR FOSS? Anders F. Liechti 3. november 2015.
Underoverskrift 17 pkt bold hvid Maks. 2 linjer med respekt for evt logo Indsæt billede >Klik på billedikonet og indsæt billede Efter indsættelse >Højreklik.
Opdatér dato Vælg >Indsæt >Sidehoved / Sidefod Skriv Måned og År i feltet for dato Vis hjælpelinjer som er en hjælp ved placering af billeder: 1.Højreklik.
THE MENTORING JOURNEY.
SCALE-UP DENMARK Tue David Bak Direktør, Innovation & Vækst, Region Sjælland & Formand for Scale-Up Denmark Thank you to the Ambassador, Mrs Louise Jespersen.
Buy Doxycycline Online Us
Senior Consultant Thomas Holst Danish Agriculture & Food Council
Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050
Completing secondary education
Introduction to synopsis writing
Incidence, risk and resilience for suicide attempts among children and youth born in and living in Denmark in 2007 By MSc. Erik Christiansen.
Oplæg på seminar omkring bosætning i landdistrikterne
Planteværn DK Original eller Kopi
Compositional Design Principles “SemiCiv”
Software Testing Software testing.
Denitrification in the root zone
MaaS i Europe Rasmus Lindholm.
Alternative fuels for HDV - Perspectives from the Danish Energy Agency
Hot work Planning: 01.Februar 2008 Outdoor: 01.Februar 2008
Introduktion Presentation of the HARDI 6500 Controller.
Hvad skal hovedstaden leve af? VP Jørn Henrik Levy Rasmussen
AIDA Reinsurance Working Party Meeting
Generel deklaration 2017 Firma logo
Forskning i Teledialog
Hvordan får vi flere gasbiler i Danmark?
Europæiske udfordringer for planteproduktionen
Generel deklaration 2018 Firma logo
The US-China trade war and its consequences
Præsentationens transcript:

Fødevarer giver også CO2 Food are also reason for CO2

Fødevarer giver også CO2 Vores forbrug af varer og tjenesteydelser er forbundet med udledning af drivhusgasser. Det gælder ikke mindst produktion og forbrug af fødevarer. I Danmark bidrager de fødevarer, som en enkelt dansker konsumerer i løbet af et år, med 3,5 tons CO2.   Hvis man medtager alle de processer, der er forbundet med fødevareforbrug – også de konsekvenser som inddragelsen af naturarealer til landbrugsproduktion har – så er udledningen af CO2 fra al verdens landbrug 32 % af det globale udslip. Husdyrproduktionen alene er ansvarlig for 18 %, hvilket svarer til udslippet fra samtlige kulkraftværker i verden. Klimapyramide Fødevarernes klimaaftryk Fra produktion til forbrug Spanien eller Danmark? Vi smider da fødevarer i skraldespanden Menu

Fødevarer giver også CO2 Landbrugsproduktion medfører primært udledning af klimagasserne metan (CH4), lattergas (N2O) og kuldioxid (CO2). Drøvtyggernes fordøjelse er den største enkeltkilde til metan fra landbruget. Lattergas i jord dannes primært som mellemprodukt i det bakterielle kvælstofkredsløb. Metan er en 23 gange kraftigere drivhusgas end CO2, og lattergas er 296 gange så kraftig. Når beregningerne foretages, omregnes lattergas og metan til noget, man kalder CO2-ækvivalent.   Verdens befolkning stiger – alene af den grund vil der ske en kraftig stigning i udledningen af drivhusgasser. Klimapyramide Fødevarernes klimaaftryk Fra produktion til forbrug Spanien eller Danmark? Vi smider da fødevarer i skraldespanden Menu

Klimapyramide Menu

Fødevarernes klimaaftryk Klimaaftrykket er her angivet i kg CO2-ækivalent fra produktion af 1 kg fødevare inklusiv alle led i fødevarekæden, indtil varen ligger i supermarkedet. Mejeriprodukter Kg CO2 per kg fødevare Letmælk 1,2 Ost 11,3 Is 1,0 Smør 6,5 Æg 2,0 Kød Kg CO2 per kg. fødevare Oksekød 19,4 Svinekød 3,6 Kylling, fersk 3,1 Kylling, frossen 3,7 Lam, udenlandsk 11,6 – 17,4 Grøntsager Kg CO2 per kg fødevare Salat 0,3 – 3,3 Løg 0,4 Gulerod 0,1 Kartoffel 0,2 Sojabønner 0,6 Menu

Fødevarernes klimaaftryk Klimaaftrykket er her angivet i kg CO2-ækivalent fra produktion af 1 kg fødevare inklusiv alle led i fødevarekæden, indtil varen ligger i supermarkedet. Frugt Kg CO2 per kg fødevare Æbler, dansk 0,1 Æbler, import 0,4 Appelsiner, import 0,7 Bananer, import 0,5 Jordbær 1,0 Fisk Kg CO2 per kg fødevare Torsk, fersk 1,2 Torsk, frossen 3,2 Rejer, ferske 3,0 Rejer, frosne 10,5 Fladfisk, fersk 3,3 Drikkevarer Kg CO2 per kg fødevare Kaffe 0,2 Appelsinjuice 1,0 Vand, flaske 0,1 Øl 0,5 – 1,4 Jordbær 2,1

Fødevarer fra produktion til forbrug Måden fødevarer er pakket ind på gør en stor forskel med hensyn til CO2 udslippet.   Tager man fx en almindelig Cola (33 cl), så vil en Cola på flaske belaste miljøet med 360 g CO2, mens en på dåse kun belaster med 170 g. En drikkekarton til mælk og juice giver alene 60 g CO2, hvilket svarer til 0,3 km’s kørsel i en gennemsnitlig dansk bil.   Forretningernes kølediske, airconditions anlæg, lys osv. bidrager ganske meget til de enkelte fødevarers samlede CO2-udslip. Menu

Fødevarer fra produktion til forbrug Transporten fra fabrikken til forretningen belaster relativt lidt, mens transporten fra forretning til hjem kan gøre den store forskel, især hvis den foregår i bil. Menu

Skal tomaten være spansk eller dansk ? Skal man vælge danske tomater eller spanske, hvis man gerne vil være klimarigtig forbruger? Svaret blæser lidt i vinden. Problemstillingen er: at danske tomater dyrkes i drivhuse, der kræver lys og opvarmning at spanske tomater skal transporteres til Danmark   I 2008 fremkom undersøgelser, der viste at et kilo danske tomater var årsag til udledning af 3,4 kg CO2, mens spanske kun var årsag til 0,5 kg. Begge købt i Danmark. Menu

Skal tomaten være spansk eller dansk ? I 2009 fandt et andet analyseinstitut, på foranledning af de danske gartnere, frem til, at de danske tomater, rent klimamæssigt, er de bedste. Når denne undersøgelse når frem til dette positive resultat for den danske tomat, hænger det sammen med, at mange danske drivhusgartnere har mikrokraftværker, der fyrer med enten flis eller naturgas. Disse små kraftværker laver både varme og el og er årsag til mindre udledning af CO2. Menu

Skal tomaten være spansk eller dansk ? Det der trækker i den rigtige retning for drivhuse med mikrokraftværker er, at de udnytter brændslet godt, at brændsels udleder mindre CO2 end kraftværkernes, og at disse værker til tider leverer el til nettet. Og sker disse leverancer på tidspunkter, hvor strømmen herfra kan fortrænge el fra kulkraftværker, ja så tæller det positivt. Det er lige før, at de danske tomater efter disse beregninger kan bidrage positivt til det danske udslip af CO2.   Eksemplet med de spanske og danske tomater viser, at disse CO2 beregninger kan være ganske komplicerede og med mange usikkerhedsmomenter. Menu

Vi smider da fødevarer i skraldespanden Hvert år smides der pr. dansker 151 kg mad ud til ingenting. De 26 kg kommer fra industrien og forretningerne, mens de 125 kg stammer fra de private hjem. Det vil sige, at 30 % af de indkøbte fødevarer ender som affald. Undersøgelser viser at 2/3 af det mad, der smides ud, er ”undgåeligt spild” – dvs. at større omhu ville have kunnet gøre disse fødevarer brugbare.   Ud af en samlet klimabelastning på 3,5 ton CO2 pr. dansker fra fødevarer kunne den ene ton således have været undgået. Menu

Food are also reason to CO2 Our consumption of goods and services are related to emission of greenhouse gases. It is also very much the case with production and consumption of food. In Denmark the foods that one Dane consumes over a year will cause emission of 3.5 tons of CO2.   If you include all the processes associated with food production and consumption - and also the impact which the inclusion of natural areas for agricultural production has - so are CO2 emissions from all the world's agriculture 32% of global emissions. Animal husbandry alone is responsible for 18%, equivalent to emissions from all coal plants in the world. From production to consumption Spain or Denmark? Throwing food Menu

Food are also reason to CO2 Agricultural production resulting primarily in emission of 3 different climate gases: methane (CH4), nitrous oxide (N2O) and carbon dioxide (CO2).   Ruminant’s digestion is the single largest source of methane from agriculture. Nitrous oxide in soil is formed primarily as an intermediate in the bacterial nitrogen cycle. Methane is a 23 times stronger greenhouse gas than CO2, and nitrous oxide is 296 times as strong. When the calculations are done, nitrous oxide and methane are converted to something called CO2-equivalent. World population is increasing – of that reason alone there will be a major increase in the emission of greenhouse gases. From production to consumption Spain or Denmark? Throwing food Menu

Food from production to consumption The way food is wrapped up make a big difference in terms of CO2 emissions.   If we take an ordinary Coke (33 cl), then a Coke bottled will effect the environment with 360 grams of CO2, while a canned only gives 170 g. A beverage cartons for milk and juice provides only 60 grams of CO2, which represents 0.3 km's driving in an average Danish car.   The coolers in the supermarket, air conditioning, lights, etc. contribute greatly to individual foods total CO2 emissions. Menu

Food from production to consumption Transport from factory to store has relatively little effect on each products carbon footprint, while transport from store to home can make a difference, especially if it takes place in a car. Menu

Tomatoes from Spain or Denmark? Must we choose Danish tomatoes or Spanish, if you want to take care of the future climate? The answer is blowing in the wind. The issue is: Danish tomatoes are grown in greenhouses that require lighting and heating The Spanish tomatoes are to be transported to Denmark   In 2008 appeared studies which showed that a kilo of Danish tomatoes caused the emission of 3.4 kg of CO2, while Spanish was just cause to 0.5 kg. Both bought in Denmark. Menu

Tomatoes from Spain or Denmark? In 2009 came another research company, of behalf of the Danish gardeners, to the conclusion, that the Danish tomatoes are the best concerning to emission of CO2. The positive result for the Danish tomatoes in this study is connected to the fact that many Danish greenhouse gardeners use micro-power plants fired with either wood chips or natural gas. These small plants produce both heat and electricity. Menu

Tomatoes from Spain or Denmark? Was pulling in the right direction, is that micro-power plants use fuel that emits less CO2 than the coal power plants, and that these small plants sometimes deliverer electricity to the grid. And these supplies will sometimes displace electricity from coal plants, so it counts positively. It is close to the Danish tomatoes by these calculations can contribute positively to the Danish CO2 emissions account.   The example of the Spanish and Danish tomatoes show that these CO2 calculations can be quite complicated, with many uncertainties. Menu

We throw food in the trash Each year every Dane throws 151 kg food in the trash. The 26 kg come from industry and business, while the 125 kg comes from the private homes. This means that 30% of the purchased food ends up as waste. Studies show that 2 / 3 of the food thrown out is "avoiding wastage" – that mean that greater care would have been able to make these foods helpful.   Therefore out of a total climate impact of 3.5 tonnes of CO2 per Dane from food one tonne could have been avoided. Menu