Genetik.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Historien om Jørgen Finke
Advertisements

Kært barn har mange navne -
EVOLUTION.
Ukønnet formering – dvs. uden sæd og æg.
DNA Og Kromosomer.
Evolutionsteorien Tak til Naturhistorisk Museum for billeder og inspiration Charles Darwins evolutionsteori ”Survival of the fittest” (”den bedst egnede.
Nordisk Avlsværdivurdering Derfor skal vi have nye metoder i avlsværdivurderingen! Hvad sker der på nordisk og internationalt plan? Ved direktør Gert Pedersen.
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Livets opståen og udvikling
Evolution.
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
SNP håndtering og datavalidering Kevin Byskov. Disposition Principperne bag genotypning Kontrolprocedurer: Kontrol af Sample ID Mendel Error Check Kontrol.
Lektion 12: Bio- og beregningsteknologi Beregningsteknologi for avlsværdiskøn Betydning af kunstig sædoverføring for beregning af avlsværdiskøn Transgenese.
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Lektion 4: Slægtskab og indavl
Lektion 9: Indavl og Krydsning
Lektion 5: Test af simple genetiske hypoteser
Lektion 6: Kvantitative egenskaber, avlsværdi og heritabilitet
EVOLUTIONS-teori Tom Sillesen
Genetik kursus del II Kristianssand 19. september
Genom-screening med Illumina SNP-array
Nitrogen kredsløbet.
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Anatomi & Fysiologi III Celledeling og Vævslære
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Bakterie og virus.
Lektion 11: Farvegenetik
Biologiske nicher Februar 2008 © Tommy Rasmussen.
Lektion 1: Introduktion
Læren om livets udvikling
Biologi i AT.
Opfattelse i gamle dage DNAMutationRekombination Menneskets påvirkning.
mitose og meiose - skematisk
Oversigt Evolution DNA Mutation Recombinationon Mennesker påvirkning.
Mindsket respiration – En vej til formindsket tab af udbytte?
Evolutionens historie
Genetik kursus del II Stavanger 22. & 23. november
Jakob Fredslund, datalog, phd.
Cellen, DNA, celledeling og muskler
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde.
Celledelinger Mitose = Almindelige cellers deling Meiose =
Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde
Cytoplasma Cellekerne DNA-molekyle Aminosyre tRNA Kvælstof-baser
DNA molekylet Watson and Crick, Foto: Antony Barrington Brown.
Gads Forlag, ©Toverud Endotoksin Cellevæg Cellevæg Proteoglykan Celle-

Skoletjenesten – i nærkontakt med sundheds- og Naturvidenskab
Figur 2.14 Mitose (almindelig celledeling).
Genetik 2017 Dyrekroppen er opbygget af celler med meget forskellig udseende og funktion. De danner tilsammen en organisme som er kendetegnet ved den pågældende.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Hemmeligheden bag arvelighed
Bakterier Dyr, planter og natur.
Biologi på Bjergsnæsskolen
DNA, mitose og meiose.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Gennem avl sker der en løbende udvikling
PROTEINSYNTESEN I genetikken
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Mitose og meiose Celledeling.
Generel teori om Praktisk husdyravl Grundforløb
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Gentest.
Genetik i praksis Hvordan flytter vi os
Niveau 3: Regressionsanalyse: Tværsnitsundersøgelser
Skoletjenesten – i nærkontakt med sundheds- og Naturvidenskab
Præsentationens transcript:

Genetik

Genetik, grundlæggende Dagsorden Cellen / Cellekernen Kromosomer Gener Generes nedarvning Genotype og fænotype Dominerende og vigende Krydsninger Krydsnings skemaer

1.Cellen - cellekernen Tegning af cellekernen og det endoplasmatiske reticulum. (1) Cellemembranen(2) Ribosomer (3) Kerneporer (4) Kromosomerne (5) Kromatintråde (6) Cellekernen (7) Endoplasmatisk reticulum (8) Nukleoplasma

2. Kromosomer

3. Gen Et gen er en biologisk enhed for information Generne består af DNA og er anbragt på cellens kromosomer Gener kan have forskellig længde alt efter hvor meget information der er nødvendig Genernes koder er information om at lave et bestemt biologisk molekyle. Et gen kan for eksempel indeholde information til fremstilling af et enzym, der er et protein, som indgår i nedbrydningen af fødevarer for at omsætte dem til energi.

Gen Et individs samlede gener kaldes arvemassen eller genomet. Den klassiske genetik omhandler hvordan gener nedarves, som det blev opdaget af Gregor Mendel. Forskellige organismer har ikke det samme antal gener.

Gen

4. Genernes nedarvning For organismer med kønnet formering vil et individ modtage en del af sin arvemasse fra hver forælder. Dette er fundamentet for biologisk nedarvning. Et afkoms genotype er dog ikke entydigt bestemt af forældrenes genotyper, eftersom forskellige afkom ikke altid vil arve kopier af de samme af forældrenes gener. Dette fænomen kaldes udspaltning. Det blev først observeret af Gregor Mendel. Dette er f.eks. forklaringen på, at der er genetiske forskelle mellem helsøskende.

4. Genernes nedarvning. Mendels teorier Mendels første lov. (Den 1. mendelske arvelov) Gælder planter og dyr siger, at et individ opstået ved kønnet forplantning har to arveanlæg for samme egenskab Disse to gener kaldes allele gener Såfremt de to gener er ens kaldes det homologe gener Såfremt de to gener er forskellige kaldes det heterologe gener De to anlæg (et fra hver forælder) er faste anlæg, der normalt ikke ændres Desuden kan det ene anlæg dominere (dominant) over det andet anlæg som derved er vigende (recessive) anlæg (fx brun øjenfarve dominerer over blå, hvilket betyder at det er den egenskab man ser.)

Mendels 1. lov – simpel nedarvning

Mendels teorier Mendels 2. lov (Den 2. mendelske arvelov -loven om den fri rekombination) Vist ved et eksempel: Et par allele gener (B og b) farver ærter henholdsvis grønne eller gule. Et andet par allele gener (A og a) gør ærterne enten runde eller aflange Hvis en ærte plante med generne Aa Bb selvbestøves, kan den danne køncellerne AB, Ab, aB og ab der er lige stor chance for, at en kønscelle vil indeholde AB som Ab som aB som ab. Sagt på en anden måde siger loven, at et individ med generne (genotypen) Aa Bb vil danne kønscellerne (gameterne) AB, Ab, aB og ab i talforholdet 1:1:1:1.

Ærte forsøg

Genotype og fænotype Genotypen (arvelighedspræget) er de egenskaber som alene arveanlæggene er ansvarlig for. Fænotype (fremtoningspræget), er summen af genotypens egenskaber og de påvirkninger, som individet i øvrigt modtager fra miljøet og som derved viser sig ved observerbare egenskaber. (se, høre, måle og analysere), ------ Fænotypen (fremtoningspræget) er summen af de egenskaber hos et individ, der kan iagttages ved fotografering, måling og vejning m.m. Det er modsat genotypen (anlægspræget eller arvelighedspræget), som er den information, som ligger i generne. Fænotypen fremkommer som resultatet af et komplekst sammenspil mellem genetiske anlæg og miljømæssige faktorer. Den andel af den samlede fænotypiske variation, som forklares ved gener, betegnes arveligheden.