MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan hænger det egentlig sammen?
Advertisements

Fremtidens energiplanlægning
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
Energy Day Hans Peter Slente 22.nov. 12 Eksport af energiløsninger Hans Peter Slente Branchedirektør DI Energibranchen.
Målsætninger på klima- og energiområdet
GRØNNE JOB JESPER LUND-LARSEN, 3F
Energioptimering af boliger
Fordele og ulemper ved fossile og alternative energikilder
Møde i Danmarks Vækstråd den 1. juni 2007
Roadmap for Fjernvarme Fjernvarmens Hus den 20. juni 2011
Intelligent energi – intelligente markedsmuligheder
Baggrund – Hvorfor spare på energien – og hvorfor vedvarende energi
Klimaplan 2025 Favrskov Kommune
Forslag Energi 2020 – Lemvig Kommune % VE i 2020
Oplæg på workshop om teknologisk udvikling Procesindustriens årsmøde d. 26. marts 2006 Susanne Kuehn Hvordan møder en energitung virksomhed samfundets.
MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGNINGER BYGGERIET PÅ DEN ENERGIPOLITISKE DAGSORDEN ENERGIKONFERENCE I LANDSTINGSSALEN PÅ CHRISTIANSBORG ONSDAG.
Morgendagens varmeforsyning – samspil og fleksibilitet i energisystemet. Transform2012, Dag 1 Breakout session på Aalborg Universitet København 21. November.
Udsigt til klimavenlige Bygninger
Udlejningsejendommenes Energiforbrug Mandag d. 9. november 2009 Hvordan kan installationerne gøres mere energivenlige ? v/Flemming Schrøder.
AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune Grøn Energi set fra en kommunal forsyningsvirksomhed.
DE NYE LOKALE ARBEJDSPLADSER. GRØNNE KOMMUNER Hvor mange arbejdspladser kan man skabe for 1 million kr.? afhængig af arbejdets art. De nye lokale.
Udfordringer og muligheder for vækst, energi og energibesparelser Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Energiforum Danmark
Regeringens energistrategi Hvordan kan den realiseres Henrik Lund Aalborg Universitet.
Handlingsplan for fremtidens biobaserede samfund Lars Aagaard, Claus Søgaard-Richter & Martin Lidegaard.
Sydenergi.dk - Arbejdspladser og bæredygtighed Niels Duedahl, adm. direktør Fremtidens energisystem.
Virkemidler til yderligere fremme af energirenovering af bygninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Energirenovering af bygninger: Win-win for alle.
Om økonomi i renoveringer. Hvad koster det at gøre noget ? Hvad koster det IKKE at gøre noget ? Hvem er vinderne? Hvem er taberne? Morten Hajn Nordjylland.
1. KBH Udfordringen »Fra 0 % til 100 % på 15 år »Fra 0 % til 20 % på 5 år »Fra 20 % til 100 % på 10 år »Fokus på de smarte og væsentligste energi-
Individuel og kollektiv varmeforsyning: Muligheder og begrænsninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd.
Christian Ege, sekretariatsleder Biogas og bæredygtighed N&L-kommissionen Det Økologiske Råd.
BNP, CO 2 og bruttoenergiforbrug Indeks 1988=100.
Hvor skal halmen bruges? 13. juni 2016 Anne Grete Holmsgaard BioRefining Alliance.
Globalisering ANNE ROSENDAHL KRISTIANSEN 1.B NGH.
Transport i miljøredegørelsen Industriens Temadag november 2007 i Odense Kurt Meiner Hansen, Fredericia Kommune.
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens energiudfordringer Kontorchef Thomas Bastholm Bille, Energistyrelsen Dansk Gas Forenings årsmøde den 9. november.
Seminar om regeringens oplæg til energistrategi Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Indledning til seminar den
Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011.
Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.
BARRIERER OG MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGGERIET ENERGIRIGTIGE BOLIGER – FRA AMBITION TIL FORRETNING HOS DE PRIVATE UDLEJERE FÆLLESSALEN PÅ.
85/15 Omstilling til en fossilfri fremtid ENERGIPOLITISK KONFERENCE 30. september 2010.
Europæiske muligheder
Vigtigste formål med mødet
Energioptimering af boliger
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
VIRKSOMHEDSPRÆSENTATION SUSTAINSOLUTIONS
Generel deklaration 2016 Firma logo
PROCESSEN FOR OPFØRELSE AF ET LAVENERGIHUS
Integreret design Hvordan gik det?
Energierhvervsanalyse
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
En forenklet beskæftigelsesindsats
MUDP handlingsplan for december 2017
Velkommen Kim Christensen, Group CEO.
Selvstyrets klimaarbejde 2009
Bæredygtighed og smarte løsninger Himmerland & SBI
Daka Denmark A/S Hvorledes genanvendelsen af fosfor skubbes i gang
Om energiomdannelser, energikilder og energibehov
Generel deklaration 2015 Firma logo
Mere grøn varme – lavere priser
UPGRADE `15 Renovering af det industrialiserede byggeri
Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger
Et forhandlingsspil om EU, global opvarmning og den grønne omstilling
En forenklet beskæftigelsesindsats
Viborg Kommunes placering i benchmarking-analyser på natur-, miljø- og klima-området Oplæg på fællesmøde mellem det Grønne Råd og Viborg Kommunes Klima-
MUDP handlingsplan for december 2017
Klimapolitik: Kommer den bilbranchen ved?
Vejbelysning – med og uden LED
CO2-tiltag her og nu En Grøn Trans- portpolitik
Figur 1: Den tidsmæssige rækkevidde af regulering med særlig betydning for BF19s “Frozen Policy” scenarie. Lyse områder afspejler tiltag, der er en del.
Præsentationens transcript:

MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard

EU og klimaet EU har i mere end ti år argumenteret for, at den globale opvarmning skal holdes under 2 0 C (ift. førindustrielt niveau) for at undgå faretruende klimaforandringer. EU har i mere end ti år argumenteret for, at den globale opvarmning skal holdes under 2 0 C (ift. førindustrielt niveau) for at undgå faretruende klimaforandringer. EU anerkender, at I-landene skal reducere med 30% i 2020 for, at vi kan have 50% chance for at holde temperaturstigningen under 2 0 C. EU anerkender, at I-landene skal reducere med 30% i 2020 for, at vi kan have 50% chance for at holde temperaturstigningen under 2 0 C. EU har nu forpligtet sig til, at reducere med 20% i 2020 (ift. 1990), men er villig til at reducere 30% som led i en international aftale. EU har nu forpligtet sig til, at reducere med 20% i 2020 (ift. 1990), men er villig til at reducere 30% som led i en international aftale.

EU’s betydning EU er eneste globale aktør, der kan vise vejen EU er eneste globale aktør, der kan vise vejen Importafhængigheden stiger – det er dyrt og gør EU-landene sårbare Importafhængigheden stiger – det er dyrt og gør EU-landene sårbare Der er store muligheder for at være ”first mover” – og skabe fremtidens job og valutaindtægter Der er store muligheder for at være ”first mover” – og skabe fremtidens job og valutaindtægter 20% VE og 20% energibesparelser vil reducere CO2 udslippet med 25% i % VE og 20% energibesparelser vil reducere CO2 udslippet med 25% i 2020

Danmarks rolle DK har et stort potentiale – især vind, biomasse og lavere energiforbrug. Men også solvarme, bølgekraft, intelligent energiforbrug og design af fremtidens boliger DK har et stort potentiale – især vind, biomasse og lavere energiforbrug. Men også solvarme, bølgekraft, intelligent energiforbrug og design af fremtidens boliger stort udslip pr. indbygger – nr. 5 på verdensranglisten stort udslip pr. indbygger – nr. 5 på verdensranglisten vært for de afgørende forhandlinger i Det er lettere at få succes, hvis man er en levende rollemodel. vært for de afgørende forhandlinger i Det er lettere at få succes, hvis man er en levende rollemodel.

CO2-udledninger

Nøgletal for Danmark DK har afkoblet økonomisk vækst og bruttoenergiforbrug de seneste 25 år, men i 2006 steg CO2 udslippet med næsten 3% DK har afkoblet økonomisk vækst og bruttoenergiforbrug de seneste 25 år, men i 2006 steg CO2 udslippet med næsten 3% udviklingen er skabt gennem politiske beslutninger: Især udbygning med K/V, skift til naturgas og udbygning med vind udviklingen er skabt gennem politiske beslutninger: Især udbygning med K/V, skift til naturgas og udbygning med vind over 80% af vores energi kommer fortsat fra kul, gas og olie, så nok er vi vindmøllernes land, men… over 80% af vores energi kommer fortsat fra kul, gas og olie, så nok er vi vindmøllernes land, men…

Udvikling i BNP og bruttoenergiforbrug Indeks 1980 = 100

Bruttoenergiforbrug fordelt på brændsler

Klimakorrigeret Endeligt energiforbrug fordelt på anvendelser

Ambitionsniveau Lyder minimum 30% VE i 2025 af meget? Hvor gammel er din søn/datter i 2025? Lyder minimum 30% VE i 2025 af meget? Hvor gammel er din søn/datter i 2025? En banal lineær fremskrivning af de seneste 10 års udvikling vil give 32% VE i 2025 – er det ambitiøst blot at gøre som i går? En banal lineær fremskrivning af de seneste 10 års udvikling vil give 32% VE i 2025 – er det ambitiøst blot at gøre som i går?

Hvad skal der til? Forpligtende, ambitiøse målsætninger, som investorerne tror på – giver mindre risikopræmie. Forpligtende, ambitiøse målsætninger, som investorerne tror på – giver mindre risikopræmie. Energiforbruget skal ned – den billigste kWh er den, vi ikke bruger. Et moderne tysk eller østrisk passivhus bruger kun 15 kWh/m2/år til varme og varmt vand. Den danske min. standard er 85 kWh pr. m2/år. Energiforbruget skal ned – den billigste kWh er den, vi ikke bruger. Et moderne tysk eller østrisk passivhus bruger kun 15 kWh/m2/år til varme og varmt vand. Den danske min. standard er 85 kWh pr. m2/år. 45% VE i 2025 er realistisk. De store danske teknologier er vind og biomasse - men vi kan også meget på solvarme, geotermi, biogas og måske på bølgekraft – hvis vi investerer. 45% VE i 2025 er realistisk. De store danske teknologier er vind og biomasse - men vi kan også meget på solvarme, geotermi, biogas og måske på bølgekraft – hvis vi investerer. Og så skal transportsektoren med – den står for en stigende andel af udslippet: +25% siden Og så skal transportsektoren med – den står for en stigende andel af udslippet: +25% siden 1990.

Scenarium i 2025 Teknologirådets kombinationsscenarie - 40% lavere bruttoenergiforbrug, 45% VE og 50% mindre olie

Teknologirådets kombinationsscenarie

Virkemidler Udbud eller prisstøtte til VE Udbud eller prisstøtte til VE Planlægning af pladser til vind – hav og land Planlægning af pladser til vind – hav og land Kommuner og ejerlav som medejere – også i store projekter Kommuner og ejerlav som medejere – også i store projekter Gradvist skrappere krav til nybyggeri – og til renoveringer, evt. kombineret med belønning Gradvist skrappere krav til nybyggeri – og til renoveringer, evt. kombineret med belønning Ret til at kommuner kan vælge lavenergibyggeri og miljøvenlige materialer Ret til at kommuner kan vælge lavenergibyggeri og miljøvenlige materialer Videncenter for energi- og miljørigtig renovering og byggeri – så vi bliver vidende Videncenter for energi- og miljørigtig renovering og byggeri – så vi bliver vidende Afgiftsdifferentiering på biler, betalingsringe, elbiler i kommunerne, cykelindsats som i Odense – det er god forebyggelse af cykle Afgiftsdifferentiering på biler, betalingsringe, elbiler i kommunerne, cykelindsats som i Odense – det er god forebyggelse af cykle Skrappere krav til nye biler (EU), skrappere minimumsstandarder (”stand by”, belysning, computere mv.) Skrappere krav til nye biler (EU), skrappere minimumsstandarder (”stand by”, belysning, computere mv.) Grøn indkøbspolitik – det offentlige skal bruge sin markedsmagt. Grøn indkøbspolitik – det offentlige skal bruge sin markedsmagt.

Erhvervspotentiale Eksporten af energiteknologier var i 2005 på næsten 40 mia. kr. Det er det dobbelte af svineeksporten. Eksporten af energiteknologier var i 2005 på næsten 40 mia. kr. Det er det dobbelte af svineeksporten. Vi skal skabe et stærkt hjemmemarked for store og små virksomheder, hvor vi kombinerer lavt energiforbrug, VE og industrielt design (fx til integration af solceller og tage/vinduer/facadeelementer) Vi skal skabe et stærkt hjemmemarked for store og små virksomheder, hvor vi kombinerer lavt energiforbrug, VE og industrielt design (fx til integration af solceller og tage/vinduer/facadeelementer) Byggesektoren skal med. Potentialet for energibesparelser i boliger og bygninger er stort – det skal være lige så let at renovere energi- og miljørigtigt som at købe nyt køkken! Byggesektoren skal med. Potentialet for energibesparelser i boliger og bygninger er stort – det skal være lige så let at renovere energi- og miljørigtigt som at købe nyt køkken! Der skal bruges flere penge på forskning, udvikling og demonstration Der skal bruges flere penge på forskning, udvikling og demonstration