Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Er der en langtidseffekt af reduceret kvælstofgødskning? Jens Petersen Institut.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Er der en langtidseffekt af reduceret kvælstofgødskning? Jens Petersen Institut."— Præsentationens transcript:

1 A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Er der en langtidseffekt af reduceret kvælstofgødskning? Jens Petersen Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø, DJF Ingrid K. Thomsen (DJF), Lennart Mattsson (SLU), Elly Møller Hansen (DJF) og Bent T. Christensen (DJF)

2 Forskellen på kurverne

3

4 Langsigtet effekt af reduceret N gødskning

5 Hvordan kan det undersøges? I langvarige gødningsforsøg med realistiske gødskningsniveauer har vi: Men effekten af kan vi ikke adskille i effekten af og Hvordan kan disse to effekter adskilles?

6 Hvordan kan det undersøges? Ved opdeling af de oprindelige parceller gødet med i langvarige forsøg og indlægge responskurve for har vi responsfladen: Hvor finder vi egnede forsøg?

7 Jyndevad 2005-2006 ± efterafgrøde Askov 2005-2006 Husdyrgødning Forsøgssteder - Danmark Rønhave 1999-2000

8 Forsøgssteder – Sverige 2005 Orup Fjärdingslöv

9 Hvad har vi målt? Vårbyg  Udbytte (100% tørstof)  Protein  Kvælstofoptagelse i kerne og total  Kernevægt Udvalgte udbytteresultater præsenteres

10 Rønhave 1999

11 Jyndevad 2005 + Efterafgrøde - Efterafgrøde

12 Askov 2005

13 Hvad siger estimaterne?  Estimater er bestemt for hver kombination af variabel, sted og år  => mange tal  Generelt høje R 2 -værdier (>0.9)  => god model

14 Hvad siger estimaterne?  Ingen effekt af på protein og kernevægt  Vekselvirkning kun på Askov  => virkning af og er additive  Virkning af  Efterafgrøde (=godt sædskifte) kan reducere effekten af

15 Hvad siger estimaterne?

16 Rønhave – estimerede kurver

17 Jyndevad – estimerede kurver - Efterafgrøde

18 Askov – estimerede kurver

19 Næringsstof

20 Konklusion  Kvælstofnormen skal reduceres med mere end 30 kg N/ha i mere end 30 år før der med sikkerhed kan konstateres en langsigtet effekt, som har praktisk betydning  Reduktion i kvælstofnormen har ikke en langsigtet effekt på afgrødens kvalitet i form af proteinindhold og kernevægt.

21 A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Er der en langtidseffekt af reduceret kvælstofgødskning? Jens Petersen Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø, DJF Ingrid K. Thomsen (DJF), Lennart Mattsson (SLU), Elly Møller Hansen (DJF) og Bent T. Christensen (DJF) - Tak for opmærksomheden


Download ppt "A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Er der en langtidseffekt af reduceret kvælstofgødskning? Jens Petersen Institut."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google