Download præsentationen
1
Sådan spredes sygdomme
Smittekæden Sådan spredes sygdomme
2
Smittekæden Smittekilde
Nogen eller noget, som bærer de sygdomsfremkaldende skadelige mikroorganismer på sig, eller inden i sig. Der er mange forskellige smittekilder f.eks Smittede personer Kæledyr eller andre dyr Snavsede overflader (dørhåndtag, tastatur, toilet, etc.)
3
Smittekæden Smitteudgang
Skadelige bakterier skal bruge en vej for at komme ud af den smittede person, før de kan sprede sig til andre personer. Veje ud af kroppen kan være Nys og host Kropsvæsker som blod og pus
4
Smittekæden Smittevej
Skadelige mikroorganismer behøver en vej for at komme fra person til person Det kan være gennem Berøring Dråber/luft Seksuel kontakt
5
Smittekæden Smitteindgang
Skadelige mikroorganismer skal bruge en vej ind i kroppen for, at de kan give en infektion. De kan komme ind i kroppen igennem Maden, som vi spiser Indånding af aerosoler (meget små dråber, der svæver i luften) Åbne rifter eller sår Genstande vi putter i munden
6
Smittekæden Personer med risiko for infektion
Vi er alle sammen i risiko for at blive smittede, men specielt yngre, ældre og personer, som tager medicin er i risiko
7
Sådan begrænser man spredningen af infektioner
At bryde smittekæden Sådan begrænser man spredningen af infektioner
8
Bryd smittekæden Smittekilde Isoler smittede personer
Hold rå fødevarer for sig selv Vask kæledyr regelmæssigt Vask bleer og snavset tøj
9
Bryd smittekæden Smitteudgang
Undgå at få følgende på hænder og overflader Sekret fra host og nys dvs. slim og snot Opkast Afføring Kropsvæsker som blod og pus
10
Bryd smittekæden Smittevej Vask hænder grundigt og regelmæssigt
Dæk rifter og åbne sår Brug kondom
11
Bryd smittekæden Smitteindgang
Dæk rifter og åbne sår med vandafvisende plaster Kog/steg maden helt igennem Drik kun rent vand
12
Bryd smittekæden Smittemodtager Alle
Skal sørge for at have fået de rigtige vaccinationer Personer med særlig risiko for at blive smittet Bør holde sig væk fra smittefarlige personer Være ekstra omhyggelige med hygiejne. Være ekstra omhyggelige ved tilberedning af mad
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.